Απόψεις Κόσμος

“Να πιστέψουμε(; ) τον Αμερικανό πρεσβευτή…” γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

Δημήτρης Μηλάκας

Χτες μετά από τετράωρη συνεδρίαση του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας η Άγκυρα δημόσια και ξεκάθαρα τοποθέτησε στο τραπέζι των επικείμενων ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Η Δημόσια αυτή δήλωση- ανακοίνωση της Άγκυρας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το ύψιστο θεσμικό όργανο για την εκπόνηση στρατηγικών και τη λήψη αποφάσεων της γειτονικής χώρας. Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγες μόλις μέρες πριν την έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών…

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω ανακοίνωση:

«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.

Στο θέμα της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής η Τουρκία τάσσεται κατ’ αρχάς υπέρ του διαλόγου σε κάθε επίπεδο».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει μεταφέρει το Π από τις 11 Σεπτέμβρη το θέμα της (μερικής) αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών:

  • περιλαμβάνεται στο «έγγραφο κατανόησης» των μυστικών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιουλίου στο Βερολίνο μεταξύ των διπλωματικών εκπροσώπων Μέρκελ- Μητσοτάκη και Ερντογάν.

  • βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων Ελλάδας- Τουρκίας σε στρατιωτικό επίπεδο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

  • είναι «αίτημα» που διατυπώνεται ωμά ή «κομψά» από Γερμανία και ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Π οι ΗΠΑ υποδεικνύουν την απόσυρση αμερικανικού πυραυλικού συστήματος το οποίο έχει εγκατασταθεί στα νησιά, καθώς η πρόσφατη αναβάθμισή του διπλασίασε το βεληνεκές του κατά τρόπο ενοχλητικό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου.

Για αυτήν την αμερικανική παρότρυνση (της απόσυρσης των συγκεκριμένων πυραύλων) ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα προέβη σε διάψευση, μέσω … tweeter υποστηρίζοντας (ανακοίνωση Πάαιατ σε.. λωτοφάγους) ότι οι ΗΠΑ δεν κάνουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις!

Σε επόμενο tweet ο Αμερικανός πρεσβευτής, ωστόσο, συμπληρώνει ότι «οι ΗΠΑ ελπίζουν να δουν την εξέλιξη των διμερών ελληνοτουρκικών συνομιλιών για την εκτόνωση της έντασης και ενθαρρύνουν τις δύο χώρες να συνεχίσουν την συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για να καταλήξουν σε μια τεχνική συμφωνία προκειμένου να υιοθετηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης».

Απ όλα τα παραπάνω προκύπτουν κάποια ερωτήματα τα οποία καλό θα ήταν (αν και δεν πρόκειται) να απαντηθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τον κύριο Πάαιατ, πριν η ελληνική πλευρά σπεύσει στο τραπέζι των επικείμενων ελληνοτουρκικών συνομιλιών:

  1. στην «έγγραφη κατανόηση» της μυστικής διαβούλευσης του Βερολίνου, περιλαμβάνεται θέμα (μερικής) αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών;

  2. Η μόνιμη ελληνική αντιπροσωπία στο ΝΑΤΟ συμμετέχει σε μια «τεχνική συζήτηση» με θέμα την (μερική) αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών;

  3. Ποιες είναι οι προτάσεις του αμερικανού μόνιμου αντιπροσώπου στο ΝΑΤΟ σχετικά με αυτές τις «τεχνικής φύσης» ελληνοτουρκικές συνομιλίες στο πλαίσιο της συμμαχίας;

  4. Ποια είναι (σήμερα) η θέση των ΗΠΑ για την στρατιωτική κατάσταση των ελληνικών νησιών; Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της άμυνας έναντι εξωτερικής επιβουλής; Ή μήπως η Τουρκία δεν είναι εξωτερική επιβουλή για την Ελλάδα;

  5. Και, τέλος, τι θα πράξει η ελληνική αντιπροσωπία στις επικείμενες συνομιλίες όταν η τουρκική θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης;

ΥΓ: Σύμφωνα με το τρέχον «ρεπορτάζ» οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο καλύτερο επίπεδο της ιστορίας τους, ο δε Αμερικανός υπουργός εξωτερικών που σπεύδει στην Αθήνα θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά. Επίσης, σύμφωνα με το «ρεπορτάζ» ο κύριος Πάαιατ διαψεύδει «ηχηρά» ότι οι ΗΠΑ αναμιγνύονται στις υποθέσεις μας…

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας