Κόσμος

Τι είναι ο «Χάρτης της Σεβίλλης» που ενοχλεί την Τουρκία

Τις τελευταίες μέρες ακούμε και διαβάζουμε για τον «Χάρτη της Σεβίλλης». Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν τι ακριβώς είναι και γιατί ενοχλεί την Τουρκία. Μάλιστα, επί του θέματος είχε τοποθετηθεί σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας”, ενώ στο ζήτημα είχε αναφερθεί και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Ο συγκεκριμένος χάρτης δημιουργήθηκε το 2003 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Συνηθίζεται να αποκαλείται και “χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Καθώς η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο “Χάρτης της Σεβίλλης” οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εμπνευστής της “Γαλάζιας Πατρίδας” Τζιχάτ Γιαϊτζί, μιλώντας στην τουρκική έκδοση του Sputnik, είχε πει: «Ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι δεν παίρνει στα σοβαρά το Καστελλόριζο, ορισμένα από τα θεσμικά όργανα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τον Χάρτη της Σεβίλλης του 2003. Η Τουρκία προστάτευσε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις 22 Ιουλίου όταν αυξήθηκε η ένταση σε σχέση με τη NAVTEX. Παρά το γεγονός ότι το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή NAVTEX της Τουρκίας, η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις δραστηριότητές του και κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

«Είναι μέρος του Χάρτη της Σεβίλλης και των παραγώγων του που είχαν προηγουμένως εκχωρήσει θαλάσσια δικαιοδοσία στο Καστελλόριζο στα σύνορα ΑΟΖ της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» (sic). Η Τουρκία έχει επικριθεί στις Εκθέσεις Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα είδη ερευνών που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία στις περιοχές που ανήκουν στην Ελλάδα και την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» (sic). Συνεπώς, η σιωπή της Τουρκίας έναντι των παράνομων ισχυρισμών της Ελλάδας στη θαλάσσια ζώνη του Καστελλόριζου θα ανοίξει τον δρόμο της Ελλάδας στην υλοποίηση αυτών των ισχυρισμών. Εκείνοι που συνιστούν στην Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το θέμα είναι αυτοί που θα παραλύσουν την Τουρκία», ήταν ακόμη ένα σχόλιο του.

Ενώ πρόσφατα στο θέμα είχε αναφερθεί και ο Χουλουσί Ακάρ με «εμπρηστικές» δηλώσεις. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τα 83 εκατομμύρια των πολιτών δεν θα δεχθούν με κανέναν τρόπο την φυλάκιση στις ακτές μας με αυτόν τον χάρτη της Σεβίλλης ή με σειρά παρόμοιων απαιτήσεων και πρακτικών», ήταν χαρακτηριστικά η τοποθέτησή του.

 real.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας