Πολιτισμός

Το σήμα κατατεθέν της Εύξεινου Λέσχης Βέροιας και τα σύμβολά του

Η Εύξεινος Λέσχης Βέροιας στα προηγούμενα 65 χρόνια ζωής του ιστορικού συλλόγου χρησιμοποιούσε κατά καιρούς διάφορα σύμβολα του ποντιακού χώρου (μονοκέφαλο αετό, Αργώ, κλπ) για να δηλώνει την ταυτότητα της. Αφού διαπιστώσαμε πριν ένα χρόνο την αναγκαιότητα για δημιουργία λογοτύπου της λέσχης, προκειμένου να χρησιμοποιείται ως ΄΄σήμα κατατεθέν΄΄ με σκοπό την κωδικοποιημένη επικοινωνία της με όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες που επικοινωνεί-αλληλογραφεί, αλλά και να την κάνει εύκολα αναγνωρίσιμη από όλους,  προκήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό μεταξύ των μελών και φίλων της λέσχης, με την υποβολή προτάσεων εντός του έτους 2019. Ο λογότυπος που επιλέχθηκε τελικά από την αρμόδια προς τούτω συγκροτηθείσα επιτροπή και εγκρίθηκε από το ΔΣ, μεταξύ των επτά ολοκληρωμένων προτάσεων που υποβλήθηκαν, είναι της κ. Ηλέκτρας Γεωργιάδου  και απεικονίζει ένα  γράφημα που εκφράζει το σύνολο των ιστορικών και παραδοσιακών στοιχείων του συλλόγου και του Πόντου (ύφος, φιλοσοφία, όραμα, αξίες, πολιτισμός, κλπ) και το οποίο θα χρησιμοποιείται εφεξής σε κάθε δράση ή αλληλογραφία του συλλόγου.

Για να ενημερωθούμε  όλοι επί του λογοτύπου παραθέτουμε τις παρακάτω επεξηγήσεις των  συμβόλων:

Ο ήλιος συμβολίζει την άνθιση – αναγέννηση του ποντιακού ελληνισμού και είναι το σύμβολο της δύναμης και της θέλησης για νέους αγώνες.

Η Αργώ υπενθυμίζει την Αργοναυτική εκστρατεία και συμβολίζει το άνοιγμα του Πόντου στους Έλληνες.

Η θάλασσα μας θυμίζει τον Εύξεινο Πόντο για να μην ξεχάσουμε ποτέ τις αλησμόνητες πατρίδες μας.

Ο μονοκέφαλος αετός είναι το σύμβολο της δύναμης, της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων των Ελλήνων του Πόντου.

Οι πιρριχιστές  συμβολίζουν με τον πολεμικό  χορό  τους τη νίκη σε κάθε αγώνα και τη δικαίωση απέναντι στις  προσδοκίες τους, στέλνοντας  το μήνυμα  ΄΄ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΄΄

Με τιμή,
Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                Η Γ. Γραμματέας
Τουμπουλίδης Νικόλαος                                         Τογκουσίδου Ευαγγελία

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας