Κόσμος Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη

«Τα συμπεράσματα της 7ης Συνόδου χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στέλνουν στην παράγραφο 6 ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα: Αν η Τουρκία θέλει πραγματικά έναν ειλικρινή διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες, να δώσει πειστικά δείγματα ότι σέβεται απαρέγκλιτα και όχι επιλεκτικά τους διεθνείς κανόνες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης MED7 στην Κορσική, υπενθυμίζοντας ότι για την Ελλάδα ισχύει αυτό που εδώ και πολύ καιρό έχουμε διατυπώσει: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για το μεταναστευτικό και για τα τελευταία θλιβερά γεγονότα στη Μόρια της Λέσβου, «σε ένα ελληνικό αλλά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό νησί στα ανατολικά σύνορα της ηπείρου μας» και ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα για αυτή την δύσκολη κρίση που αντιμετωπίζει.

«Ωστόσο, κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα καθώς η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σηκώνουν δυσβάσταχτο βάρος ενός ευρωπαϊκού προβλήματος και η Ευρώπη οφείλει από τα λόγια συμπαράστασης να περάσει σε πράξεις αλληλεγγύη», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη Μεσόγειο ως ζωτικό χώρο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά, η οποία δεν εκχωρείται σε τρίτους και κατέστησε σαφές ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής θα αποτρέψουμε την απόπειρα της Τουρκίας να διχάσει την Ευρώπη.

«Η γειτονική χώρα έχει χρόνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής να κάνει βήμα πίσω, να χαράξει η ίδια την πορεία εξόδου από αυτήν την κρίση, να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από το οποίο αποχώρησε το 2016», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, υπάρχει πάντα η λύση της Χάγης», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πρώτη φορά που μετέχω στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη και μπορώ να πω ότι από τότε που συγκροτήθηκε δεν είχε ποτέ να εξετάσει τόσες πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις. Ποτέ η σύμπνοιά μας δεν ήταν τόσο ισχυρή. Εύχομαι του χρόνου όταν θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, να είναι όλα τα πράγματα πολύ πιο αισιόδοξα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ert.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων