Κοινωνία

ΚΥΤ Μόριας: Ερείπια μετά την πυρκαγιά, άστεγοι χιλιάδες πρόσφυγες σε δρόμους και βουνά (photos/video)

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση η χθεσινοβραδινή δραματική εξέλιξη στο στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας όπου φωτιά κατέστρεψε τα πάντα, ακόμα και τα λιγοστά “υπάρχοντα” των 12.000 περίπου προσφύγων που βρίσκονται εντός και γύρω της δομής.

Από τις 9.30πμ βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Ζητούμενο να εξεταστεί η κατάσταση στη Μόρια αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της.

Ερείπια και αποκαίδια 

Aπό τις φλόγες που τύλιξαν το ΚΥΤ  της Μόριας κοντά στα ξημερώματα της Τετάρτης, όπως φάνηκε με το πρώτο φως της ημέρας, δεν έμεινε τίποτα όρθιο, η δομή είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη.

«Το καμπ πλέον δεν υφίσταται, έχει καταστραφεί ολοσχερώς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης στο MEGA, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί  και το σκηνικό χάους που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά.

Ο Γ. Μουτάφης πρόσθεσε δε:

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή έχει σβήσει, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες, μικρές εστίες. Ένα ελικόπτερο επιχειρεί κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού στο ΚΥΤ, ενώ αρκετοί είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν επιστρέψει στη δομή, ψάχνοντας μέσα στα κατεστραμμένα κοντέινερ και στις σκηνές, για τα προσωπικά τους αντικείμενα. Η αστυνομία έχει κάνει φραγμούς, χωρίς να τους αφήνει να συνεχίσουν καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάνε προς την Μυτιλήνη».

«Είναι σαν να έχει πέσει μια βόμβα στο κέντρο του καταυλισμού και τον έχει καταστρέψει» συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο Γιώργος Μουτάφης υπογράμμισε τέλος πως στη Μόρια μετά από αυτήν την καταστροφική φωτιά δεν υπάρχουν βασικές υπηρεσίες για χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, δεν λειτουργεί τίποτα, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να καλυφθούν βασικές ανάγκες τους.

Πέτσας: Η πυρκαγιά δεν ξέσπασε τυχαία

Την άποψη πως η πυρκαγιά στη Μόρια δεν ξέσπασε τυχαία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη.

«Υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλα ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν τα 35 κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα περίπου 2.000 δείγματα από τη Μόρια, και τους ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα οι ίδιοι και οι στενές επαφές τους.

ΚΕΕΡΦΑ: Άμεση εκκένωση και μεταφορά όλων των προσφύγων ΤΩΡΑ στην ενδοχώρα 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕΕΡΦΑ με αφορμή την φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ Μόριας απείλησε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων, γυναικών και παιδιών, που έτρεχαν μέσα σε πανικό να ξεφύγουν από τις φλόγες. Την ευθύνη για την αθλιότητα στο ΚΥΤ της Μόρια που οδήγησε στην πυρκαγιά την έχει η ίδια η κυβέρνηση και ο Υπουργός Νότης Μηταράκης.

Επί μήνες άφηναν, χιλιάδες πρόσφυγες έκθετους στην πανδημία, με απίστευτο συνωστισμό, με διαβίωση μέσα σε ανθυγιεινές συνθήκες, μέσα σε σκηνές, χωρίς να μπορούν να έχουν επαρκές νερό και είδη υγιεινής, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς ενημέρωση για την πανδημία.

Αντίθετα, η καταστολή, ο ακραίος ρατσισμός και η ανακοίνωση της μετατροπής της δομής σε κλειστή από τον Μηταράκη, την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν μέσα στο ΚΥΤ, προκάλεσαν φόβο και οργή σε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που ένοιωσαν ότι τους οδηγούσαν σε αφανισμό.

Η απανθρωπιά της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των προσφύγων πρέπει να πάρει τέλος εδώ και τώρα. Αυτή η πολιτική άνοιξε την πόρτα σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις συμμοριών κατα των προσφύγων με την ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας.

Οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί των καμπ, με κατασταλτικά μέτρα δεν απαντάνε στο βασικό πρόβλημα που είναι ο συνωστισμός στις δομές αυτές. Η εκκένωση τους και η ένταξη των προσφύγων στις πόλεις και τις γειτονιές είναι η μόνη λύση. Για την ώρα η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια δολοφονική ρατσιστική πολιτική εξόντωσης που ξεκινάει από τους φράχτες και τις παράνομες απωθήσεις βαρκών στη θάλασσα, συνεχίζει με εγκλωβισμό στα νησιά και σε κέντρα κράτησης και τώρα σε καιρό πανδημίας επιβάλλει μέτρα καταστολής με κλειστές δομές αντί για υγειονομική στήριξη των προσφύγων. Ακόμη και η μετακίνηση στην ενδοχώρα όσων έχουν πάρει άσυλο γίνεται με όρους πετάγματος στο δρόμο που καταλήγουν στην Πλατεία Βικτώριας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση που αφήνει τα σχολεία, τα εργοστάσια, τη συγκοινωνία, τα γηροκομεία έκθετα στη πανδημία καθώς επιλέγει να διασώζει τα κέρδη επιχειρήσεων τουρισμού αντι τις ζωές των ανθρώπων, είναι η ίδια που παίζει το χαρτί το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει από την οργή όλων, εκπαιδευτικών, μαθητών, εργαζόμενων. Θέλουμε την στήριξη των σχολείων, των νοσοκομείων και όχι ρατσιστικά κυνηγητά των προσφύγων.

Απαιτούμε την άμεση εκκένωση του ΚΥΤ της Μόρια και όλων των σκηνών και παραπηγμάτων που βρίσκονται στα πέριξ και την άμεση μεταφορά όλων των προσφύγων στην ενδοχώρα, με άμεση ναύλωση καραβιών και ενοικίαση κλειστών ξενοδοχείων από το κράτος.»

banner-article

Ροη ειδήσεων