Τοπικά

Βασίλης Βαλαβάνης: “Σπονδή στον Ηλία Τσέχο”

Πολύ συχνά έχουμε την τάση σαν άνθρωποι να γκρινιάζουμε για τα κακώς κείμενα και να κατηγορούμε με ευκολία τους συνανθρώπους μας για όλα τα δεινά που μας περιβάλλουν. Σήμερα επιτρέψτε μου να ακολουθήσω την αντίθετη οδό και να πω μερικές επαινετικές λέξεις για τον Ημαθιώτη – συμπολίτη ποιητή, Ηλία Τσέχο.

Θα επικεντρωθώ στην προσφορά του στην Ημαθία, και πιο ειδικά στην ανάδειξη του Βερμίου σαν χώρου αναψυχής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι κάτι που απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς του, με τις εκδρομές που διοργανώνει εδώ και κάμποσα χρόνια στο φαράγγι της Κράστας και στην Μεταμόρφωση – Ντραζίλοβο με τις υπέροχες Βάθρες, τα μαγειρεία των ανταρτών του ΕΛΑΣ και την μαγευτική διαδρομή που έκανε ως τις αρχές του 20ου αιώνα το τρενάκι της Ντεκοβίλ, που εξυπηρετούσε την υλοτομία της περιοχής.

Ζω στη Βέροια 27 χρόνια και μόλις πριν 2 χρόνια περίπου ανακάλυψα τα ονειρεμένα αυτά τοπία του Βερμίου, χάρις στον Ηλία και στην έμπρακτη και βαθιά ανιδιοτελή αγάπη του για τον τόπο του, τον τόπο μας. Καταφέρνει να συνδυάζει την ποίηση με την αναψυχή αλλά και την αιτιολογημένη αντίσταση μαζί με την συλλογικότητα SOS VERMIO, ενάντια στην εγκατάσταση του φαραωνικού Αιολικού πάρκου που αν ολοκληρωθεί, θα είναι καταστροφικό για τον σπάνιο αυτόν βιότοπο.

Εύχομαι λοιπόν ολόψυχα στον Ηλία, να συνεχίσει το ευεργετικό για όλους μας, έργο του.
Χαίρε Ηλία Τσέχο, ανυπότακτο πνεύμα του Βερμίου, παλλόμενη ποιητική συνείδηση των καιρών μας.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας