Απόψεις Παιδεία

“Μάσκες στα σχολεία” γράφει η Ειρήνη Δασκιωτάκη

Ειρήνη Δασκιωτάκη

Tην εβδομάδα που μας πέρασε, με αφορμή τη χρήση μάσκας στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, έγιναν πολλές αναφορές στο τι μπορεί να κάνει ένα παιδί και τι όχι.
Υπήρξε βέβαια και μία κίνηση γονέων που εναντιώνονται στη χρήση της, καθώς έχουν έντονους προβληματισμούς.
Έστω και έτσι θα έλεγα, ότι έστω και έμμεσα, υπάρχει ένα κάποιο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση, για τις ικανότητες των παιδιών και την ανάπτυξή τους.

Η εκπαίδευση δυστυχώς μοιάζει με γίγαντα που έχει πήλινα πόδια, αφού χρόνια τώρα υπάρχουν πολλά κενά και έχουν γίνει  πολλά λάθη και μπαλώματα, τα οποία διαμόρφωσαν συνθήκες που στρέφονται εναντίον των ίδιων των μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

Συγχωνεύσεις σχολείων, μη υποχρεωτική η φοίτηση των παιδιών της προνηπιακής ηλικίας ( μικρά νήπια όπως λέμε), αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα, έλλειψη σχολικών κτιρίων, αποφυγή μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών και άλλα πολλά που δε θα τα αναφέρω αυτή τη στιγμή τόσο αναλυτικά.

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω ότι το πρόβλημα του συνωστισμού είναι πιο έντονο στα Νηπιαγωγεία.
Από παράδοση στη χώρα μας και λόγω άγνοιας, το Νηπιαγωγείο δε θεωρείται ισχυρό χαρτί της εκπαίδευσης.

ΚΙ ΟΜΩΣ…
Η νηπιαγωγός οφείλει κατά τη διάρκεια αυτής της παιδευτικής διαδρομής να αναπτύξει τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού, να εμπλουτίσει τις γενικές γνώσεις που έχει για πράγματα καθημερινά, να καλλιεργήσει την ικανότητα εστίασης της προσοχής του παιδιού, να εξελίξει τη λεπτή κινητικότητά του, όπως η κίνηση του μολυβιού που γίνεται από τα δάχτυλα κι όχι από τον καρπό ή από τον πήχη, να συμβάλει με τον κατάλληλο οπτικό-κινητικό συνδυασμό στην συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη, μαθαίνοντας στο παιδί να έχει όρια, γνωρίζοντας τα όρια του άλλου.

Σε αυτήν τη σημαντική περίοδο της ζωής του το παιδί μαθαίνει να μπορεί να ακολουθήσει οδηγίες, να ολοκληρώνει δραστηριότητες και να έχει την ικανότητα να αντιληφθεί  ότι υπάρχει μια αλληλουχία στη δράση και περιμένει τη σειρά του.

Επομένως το πώς θα χρησιμοποιήσει τη μάσκα δεν είναι ένα δύσκολο, γνωστικά, αντικείμενο για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.
Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κατάφεραν την περασμένη άνοιξη,  με την ευαισθησία και την ευσυνειδησία τους, καταβάλλοντας βέβαια μεγάλη προσπάθεια, να μάθουν στους μαθητές να τηρούν τους κανόνες υγιεινής κάτω από αντίξοες συνθήκες…

Τα σχολεία πολλές φορές δεν φτιάχνονται με γνώμονα την εξελικτική πορεία του μαθητή, αλλά με γνώμονα τα τρέχοντα οικονομικά συμφέροντα και τις τρέχουσες οικονομικές αποφάσεις, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε τόπου, αν και υπάρχουν κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ο εκπαιδευτικός , λοιπόν, για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα μας, αλλιώς θα χειριστεί το φλέγον θέμα της χρήσης των μασκών, αν τελικά αυτές θεωρηθούν χρησιμότατες, όταν ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα ανέρχεται στους 15 μαθητές.

Οι γονείς δε που δείχνουν αυτή τη δυναμική για τη χρήση ή μη χρήση της μάσκας, να οργανωθούν και να  δείξουν αυτή τη δυναμική και για άλλα μακροχρόνια και ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση και επομένως τους δέκτες αυτής που είναι τα παιδιά τους…

Ο covid-19 μας έμαθε πόσο σημαντικό είναι το ΕΣΥ και η Δημόσια Εκπαίδευση
Χωρίς παιδεία και χωρίς υγεία ο άνθρωπος οπισθοδρομεί!

Καλή εβδομάδα με υγεία

Ει. Δα.

banner-article

Ροη ειδήσεων