Κοινωνία

ΕΝΦΙΑ σε έξι δόσεις – Χαμηλότερο το φετινό χαράτσι για κάποιες κατηγορίες ιδιοκτητών

Αντριάνα Βασιλά

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου επτά εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Απαλλαγές, διευκολύνσεις και γενικότερα μέτρα ανακούφισης έρχονται από τώρα έως και το τέλος της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, για σημαντικές απαλλαγές από τον μισό έως και το σύνολο του ΕΝΦΙΑ, με παράλληλη αύξηση των δόσεων από πέντε σε έξι, μετράει ήδη αντίστροφα ο χρόνος για τους επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέχρι το τέλος του χρόνου βέβαια θα πρέπει να γνωρίζουμε τι άλλο θα πληρώσουμε, καθώς έχουμε και μια σειρά άλλων φόρων και υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος.

Αναλυτικότερα, ο ΕΝΦΙΑ φέτος θα αποπληρωθεί σε έξι αντί για πέντε δόσεις που ίσχυαν μέχρι πέρυσι, ενώ υπάρχουν κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται στο 100% κι άλλες που καλούνται να καταβάλουν τον μισό φόρο.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση του φόρου θα ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, έως και τον Φεβρουάριο του 2021.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι θα έχουν έκπτωση 50% ή και πλήρη απαλλαγή από τον φόρο. Για άλλη μία χρονιά απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού, ενώ θα ισχύσουν οι ίδιες μειώσεις με πέρυσι.

Καθόλου ΕΝΦΙΑ
Έτσι, λοιπόν, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, για πρώτη φορά φέτος δεν θα πληρώσουν καθόλου ΕΝΦΙΑ οι τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% κι άνω, και με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί. Επίσης, οι έγγαμοι με τρία παιδιά και 16.000 ευρώ εισόδημα, οι έγγαμοι με τέσσερα παιδιά και 17.000 ευρώ εισόδημα και οι έγγαμοι με πέντε παιδιά κι ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, με ένα ανήλικο παιδί κι ένα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και εισόδημα 15.000 ευρώ.
Προϋπόθεση το σύνολο κτισμάτων της οικογένειας να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ., ενώ η αναπηρία προκύπτει βάσει Ε1 ή ΚΕΠΑ.

Μισό ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ συν 1.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο συν σύζυγο και το σύνολο των κτισμάτων τους είναι έως 150 τ.μ. και η αξία της ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ για άγαμο, έως 150.000 ευρώ για έγγαμο συν ένα εξαρτώμενο μέλος, έως 200.000 ευρώ για έγγαμο με δύο εξαρτώμενα μέλη.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βάσει των προϋποθέσεων εισοδήματος και τετραγωνικών των ακινήτων.
Ισχύει, εξάλλου, απαλλαγή και φέτος, όπως και το 2019, για τον συμπληρωματικό φόρο για το σύνολο αγροτεμαχίων και για τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης.

Ίδιες μειώσεις με πέρυσι
Και για τον φετινό ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα ισχύσουν οι μειώσεις του 2019:
– 30% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ,
– 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ,
– 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ,
– 20% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ και
– 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ.

Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων με τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν, ώστε να εντοπιστούν όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς και τις δηλώσεις Ε9. Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων είναι αυτοματοποιημένη για τα φυσικά πρόσωπα, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή πρόσθετων δικαιολογητικών, παρά μόνο εφόσον διαπιστωθούν λάθη.

Ο νέος λογαριασμός για την ακίνητη περιουσία θα γίνει γνωστός στα τέλη Αυγούστου για τους φορολογούμενους, ενώ η εξόφληση του φόρου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΑΑΔΕ, θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου και θα έχει ολοκληρωθεί ώς τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Βήμα-βήμα η υποβολή
Εάν επιθυμείτε να υποβάλετε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9), θα πρέπει αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής καθώς και τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις που σας αφορούν, να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύστε προσωρινά. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ/πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2020 και την ταυτότητα πληρωμής από τους προσωπικούς λογαριασμούς στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει να συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)». Επιλέξτε το τρέχον έτος (2020). Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2020. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο ΑΤΑΚ του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.

Για κάθε ΑΤΑΚ εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
Μπορείτε να κάνετε εκτύπωση προεπισκόπησης πιστοποιητικού, για να ελέγξετε τα στοιχεία του πιστοποιητικού πριν αυτό εκδοθεί.
Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας