Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Δημόσιος Κίνδυνος” του Κλοντ Σοτέ – Στο Θερινό Σινέ Απόλλων

Την Δευτέρα 3 Αυγούστου η κινηματογραφική λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ, παρουσιάζουν στο θερινό ΑΠΟΛΛΩΝ (2310 82864) στο Αφιέρωμα «Υποψίες»,το γαλλικό φιλμ νουάρ «Δημόσιος Κίνδυνος».

Ασπρόμαυρο, Γαλλία – Ιταλία 1960

Διάρκεια: 110’

Σκηνοθεσία: Κλοντ Σοτέ

Σενάριο:  Κλοντ Σοτέ, ΠασκάΛ Ζαρντέν, Ζοζέ Τζιοβανί (από το μυθιστόρημα του Τζιοβανί)

Παίζουν: Λίνο Βεντούρα, Σάντρα Μίλο, Ζαν Πολ Μπελμοντό

Ο βασικός ήρωας (Λίνο Βεντούρα), σεσημασμένος κακοποιός, είναι εγκλωβισμένος στην Ιταλία και τελικά επιχειρεί να επιστρέψει με βάρκα στη Γαλλία, μαζί με την οικογένεια και τους συνεργάτες του. Όλα πηγαίνουν στραβά, σκοτώνεται η σύζυγος και ο ίδιος αναζητά καταφύγιο στους παλιούς Γάλλους συντρόφους του. Έκτοτε ξεκινά μια συνεχής καταδίωξη.

Ο Κλόντ Σοτέ,από την πρώτη του κιόλας ταινία,με μαεστρία αφηγείται την ιστορία ενός σκληρού γκάνγκστερ που διαφεύγει από την Ιταλία στη Γαλλία,αξιοποιώντας τον ως μια τραγική προσωπικότητα χωρίς ταυτότητα.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου,έντυπη ανάλυση του οποίου θα διανεμηθεί στο κοινό,ενώ το προς συζήτηση θέμα με το τέλος της προβολής θα είναι «Η αμφιλεγόμενη στάση του γαλλικού φιλμ νουάρ απέναντι στους παραβατικούς ήρωές του».Η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:

Στους τεφρούς τόνους και χρόνους των ολισθημάτων (μας), των γλιστρημάτων, των μεταμφιέσεων και των χαμένων δρόμων… Είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που με τις (δίκαιες) πράξεις του χάνει συνέχεια κομμάτια από τον εαυτό του και στο τέλος δεν είναι πια ο ίδιος, αναγνωρίζει κι εκείνος το ΤΙΠΟΤΑ που καλύπτει την κακή αύρα, τις ενέργειες, την απόγνωσή του. Αυτό είναι ένα οπτικό ποίημα πάνω στο χρόνο, στη σύμπτωση, στην ευκαιρία, στην προσμονή που δεν έρχεται, στο μοιραίο που (σε) πλησιάζει. Κι όταν τα άκρα αυτού του κόκκινου κύκλου θα ενωθούν, τότε οι τροχιές των ανθρώπων θα συναντηθούν.

Ο Βεντούρα θα βρει τον Μπελμοντό, εκείνος τη Σάντρα Μίλο, αλλά υπάρχει πάντα η διακοπή. Με αυστηρά ντοκιμαντερίστικο ύφος, με το σκληρό στυλ του σεναριογράφου Τζιοβανί (πρώην φυλακισμένου και καταδικασμένου σε θάνατο), ο Μπρεσόν είναι πάντα  παρών. Σελίδες από ημερολόγιο που φυλλοροεί, η αλήθεια ξεπερνάει την πιθανή ηθικολογία και καταλήγει στη βαθύτατη υπαρξιακή αγωνία. Όλα οδηγούν σ’ ένα ταξίδι, στο θάνατο, σε δρόμους γλιστερούς, αλλά και σε φιλιά στο ασανσέρ, με μια ζωή σπαταλημένη, με την περιπέτεια να τελειώνει. Οι ήρωες κουράστηκαν, το αχνό φώς του θανάτου τους καλεί. Να ένα ανυπέρβλητο διαμάντι, ένα νουάρ σοκ με τον Σοτέ (είναι τυχαίο άραγε;) να μεγαλουργεί.

Ταινίες που πλησιάζουν το στυλ και την προβληματική του «Προσοχή Δημόσιος κίνδυνος» είναι «Ο Χαφιές», «Η δεύτερη πνοή», «Ο κόκκινος κύκλος» του Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, «Οι σφαίρες χορεύουν τα μεσάνυχτα» του Κλόντ Σοτέ, «Το κελί της προδοσίας», «Άς με κρίνει η κοινωνία» του Ζάκ Μπεκέρ, «Όλοι μπορούν να με σκοτώσουν» του Ανρί Ντεκουάν, «Το συμβόλαιο των δολοφόνων» του Ζάκ Ντερέ, «Οι κακοί πηγαίνουν στην Κόλαση» του Ρομπέρτ Χοσείν.

Για περισσότερες έγκυρες και έγκαιρες και επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις προβαλλόμνες ταινίες και τους συντελεστές τους,ανατρέχετε στο kemesfacebook και στο kemes.wordpress.com.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας