Σχεδόν 5.000 λέξεις για να εξηγήσει στους αναγνώστες του γιατί το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει πιθανότητες να «χτυπήσει» στη ρίζα του τον κορωνοϊό αφιέρωσε το Bloomberg.
Στο ρεπορτάζ με τίτλο «μήπως είναι αυτό;», το Bloomberg εστιάζει σε ένα άλλο εμβόλιο, αυτό της ομάδας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, της οποίας ηγείται η 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, μητέρα τριών παιδιών.
Τα παιδιά -τρίδυμα, 21 ετών- αποφάσισαν να συμμετέχουν στην έρευνα της μητέρας τους για το «χρυσό» εμβόλιο και έλαβαν δόση δίχως να εμφανίσουν παρενέργειες. Οι σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.
«Τον Απρίλιο, η Οξφόρδη έκλεισε μια συμφωνία με τον βρετανικό γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca Plc, ώστε να εξασφαλίσει την παραγωγή και την παγκόσμια διανομή, καθώς και να “τρέξει” περαιτέρω μελέτες στον πλανήτη. Η AstraZeneca συμφώνησε να μην διανείμει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, και πέτυχε συμφωνίες με πολλούς παρασκευαστές ώστε να φτάσει τα 2 δισ. δόσεις», αναφέρει το Bloomberg.
Η Σάρα Γκίλμπερτ εργάστηκε στην «αφάνεια» για δυο δεκαετίες καθώς θεωρεί περισπασμό τη δημοσιότητα.
Ηγείται πλέον ωστόσο της πιο ελπιδοφόρας μελέτης για το εμβόλιο που θα «σβήσει» τον κορωνοϊό.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης βρίσκεται ήδη «μίλια» μπροστά καθώς μπαίνει στη Φάση 3, το τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στα τέλη Απριλίου η ομάδα της Οξφόρδης κατάφερε το ανέλπιστο: ολοκλήρωσε μια διαδικασία που φυσιολογικά κρατά 5 χρόνια σε λιγότερο από 4 μήνες. Τότε ξεκίνησε η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους.
Η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε για τη Γκίλμπερτ ότι η ομάδα της είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. «Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο» δήλωσε η Μπίνγκχαμ.
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ρεαλιστικές προσδοκίες για το εμβόλιο. Συγκεκριμένα, έχει ορίσει ότι για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να είναι κατά 50% πιο αποτελεσματικό από ένα placebo.