Εργασία Τοπικά

Επιστολή ΓΣΕΕ στους συναρμόδιους υπουργούς για τους Σχολικούς Τροχονόμους

Από το Εργατικό Κέντρο Βέροιας πήραμε το κείμενο που ακολουθεί:

Επιστολή στους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, με την οποία ζητά να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την εργασιακή τους αποκατάσταση. Συγκεκριμένα με την επιστολή η Συνομοσπονδία ζητά μεταξύ άλλων τη μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση, που ισχύει σήμερα για τους περίπου 2000 σχολικούς τροχονόμους, σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς υποκρυπτόμενης  εξαρτημένης εργασίας, η οποία βαφτίζεται ως εθελοντική, λαμβάνοντας μία μικρή μηνιαία αποζημίωση κάτω από το «κάλυμμα» ενός επιδόματος μετακίνησης. Για το διάστημα μάλιστα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω της πανδημίας του covid- 19 εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή της ΓΣΕΕ.

Προς

Την Υπουργό Παιδείας  & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως

Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Θεοδωρικάκο

 Θέμα: «Πληρωμή Σχολικών Τροχονόμων για την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω Covid-19 – Ενίσχυση του θεσμού»

Kυρία  και Κύριε Υπουργοί,

Για πάνω από 20 χρόνια λειτουργεί με επιτυχία προς το συμφέρον των παιδιών και της σχολικής κοινότητας ο θεσμός των εργαζομένων σχολικών τροχονόμων, που αποσκοπεί στην ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες. Οι 2000 περίπου σχολικοί τροχονόμοι εργάζονται με τη διαχρονική ανοχή της Πολιτείας με ένα καθεστώς υποκρυπτόμενης εξαρτημένης εργασίας, η οποία «βαπτίζεται» ως εθελοντική, λαμβάνοντας μια μικρή μηναία αποζημίωση, κάτω από το «κάλυμμα» ενός επιδόματος μετακίνησης. Τα δε κριτήρια επιλογής τους έχουν να κάνουν με εθελοντική συμμετοχή στην προηγούμενη εφαρμογή του θεσμού, με προηγούμενη εμπειρία σε θέματα αστυνόμευσης και τροχαίας, με τη γενική παρουσία στον χώρο της περιφέρειας του σχολείου και τη συμβολή τους σε δραστηριότητες, με τη γνώση της σχολικής κοινότητας για το άτομο και με την ικανότητα να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή του θεσμού.

Οι σχολικοί τροχονόμοι, για το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του Covid-19, εξαιρέθηκαν από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων λόγω μη ασφαλιστικής κάλυψης, ενώ παράλληλα εξαιρέθηκαν και από τη μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έλαβαν καμία απολύτως αποζημίωση. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση χρηματοδότησε τους δήμους με κονδύλια που θα έπρεπε με τρόπο δίκαιο να διαμοιραστούν και στους εργαζόμενους αυτού του θεσμού. Οι δε Δήμοι, είτε επικαλούνται ελλιπή χρηματοδότηση, είτε αναμένουν σχετική οδηγία των συναρμόδιων Υπουργείων για να προχωρήσουν νομότυπα στην εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων.

Επιπλέον, παραμένουν τα βασικά προβλήματα σε βάρος αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, με κυριότερο την έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης των σχολικών τροχονόμων, έλλειμμα που αποδεικνύεται τραγικό σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τις ώρες εργασίας τους. Εάν και τα ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα, είστε κοινωνοί του ατυχήματος στη Χαλκιδική, όπου μία σχολική τροχονόμος υπέστη πολύ σοβαρά τραύματα στα κάτω άκρα.

Kυρία  και Κύριε Υπουργοί,

Με δεδομένο ότι ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι απαραίτητος για την ασφαλή μετάβαση και αποχώρηση των μαθητών προς και από τις σχολικές μονάδες, λαμβάνοντας υπόψη και το δραματικό έλλειμμα κυκλοφοριακής αγωγής και τα ατυχήματα στους δρόμους, είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμική αναγνώριση και κατοχύρωση της εργασίας αυτής και συνακόλουθα η τακτική μισθολογική και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων.

Η ΓΣΕΕ συνηγορεί και στηρίζει τα αιτήματα των σχολικών τροχονόμων και σας καλεί:

  1. Να εκδώσετε οδηγία προς τους Δήμους, σύμφωνα με την οποία να διευκολυνθεί η καταβολή της αναλογίας της αποζημίωσης τους για το διάστημα που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19.

  2. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμού των σχολικών τροχονόμων και την μετατροπή του «καθεστώτος εθελοντή» σε απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μερικής απασχόλησης 4 ωρών ημερησίως.

  3. Να διασφαλιστεί η κοινωνικο-ασφαλιστική κάλυψη των σχολικών τροχονόμων, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

  4. Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, κάλυψη όλων ελλείψεων σε σχολικούς τροχονόμους.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος                                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Παναγόπουλος                                                                   Νικόλαος Κιουτσούκης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας