"Προς το Μητροπολίτη Βέροιας: Τέσσερα ερωτήματα που θα μείνουν αναπάντητα..." γράφει ο Λάζαρος Κουμπουλίδης

Λάζαρος Κουμπουλίδης*

Μετά την Πανελλήνια κατακραυγή του ιερέα-προέδρου της Ένωσης Γονέων Νάουσας από δεκάδες οργανώσεις, Φορείς και ευρύτατης  κυκλοφορίας ΜΜΕ με τίτλους όπως «Ιερά εξέταση στη Νάουσα Ημαθίας», βγήκε επιτέλους και δελτίο τύπου από τη Μητρόπολη Βέροιας, που ούτε λίγο ούτε πολύ «αδειάζει» τον πρωτοπρεσβύτερο ιερέα και την Ένωση Γονέων Νάουσας, βγάζοντας ταυτόχρονα από τη δύσκολη θέση τον ίδιο τον Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα. Αναμενόμενο.

Δείτε την ανακοίνωση εδώ  

Η αντίδραση που δημιουργήθηκε πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω της καταγγελίας που κατέθεσε η Ένωση Γονέων Νάουσας στην Εισαγγελία Βέροιας με κατηγορίες προς τους Διευθυντές των Σχολείων και τους εκπαιδευτικούς που δίδαξαν το μάθημα των Θρησκευτικών για παράβαση καθήκοντος και παραβίαση του Συντάγματος.

Για να πείσει όμως ο Μητροπολίτης ότι δεν είχε καμία προσωπική εμπλοκή και ευθύνη για την εν λόγω καταγγελία του ιερέα του, κατέφυγε σε επιχειρήματα που αντί να πείσουν για το περιεχόμενο τους, προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα:

1ον Ισχυρίζεται ότι «Ο π. Νικόλαος Παπαθεοδώρου ενήργησε όχι υπό την ιδιότητα του ιερέως αλλά του γονέως και του Προέδρου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Ναούσης. Για την ενέργειά του δεν απαιτείται ουδεμία άδεια ή προηγούμενη ενημέρωση της Ιεράς Μητροπόλεως.» Μάλιστα. Δηλαδή δεν ενήργησε ως παπάς, αλλά ως μπαμπάς. Κι όταν ενεργεί ένας παπάς ως μπαμπάς, δεν έχει ταυτόχρονα και την ιδιότητα του παπά, άρα δεν λογοδοτεί στο Μητροπολίτη, ακόμα κι όταν στέλνει δημόσιες καταγγελίες στο Υπουργείο, στους Βουλευτές, ακόμα και στον ίδιο τον Μητροπολίτη για το μάθημα των Θρησκευτικών!

Με την ίδια λογική, αν ένας παπάς είναι και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας  και κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα π.χ. μπει στον αγωνιστικό χώρο και πλακώσει στο ξύλο τον διαιτητή για άδικο πέναλτι που σφύριξε σε βάρος της ομάδας του, τότε ο Μητροπολίτης δεν έχει καμία εμπλοκή γιατί ο δράστης δεν ενήργησε ως παπάς, αλλά ως πρόεδρος ομάδας. Αντίστοιχα εάν ένας παπάς πάει στο κυνήγι και πυροβολήσει κατά λάθος έναν άλλο παπά κυνηγό -γιατί ως γνωστόν υπάρχουν πολλοί παπάδες κυνηγοί- πάλι τον Μητροπολίτη δεν τον αφορά το γεγονός, αλλά μονάχα τον οικείο Κυνηγετικό Σύλλογο!

(Σχετική απαγόρευση κυνηγιού στους ιερείς από την Ιερά Σύνοδο:   https://www.zoosos.gr/stop-sto-kunegi-gia-tous-klerikous-vazei-e-iera-sunodos/#axzz6R8omIdW0 )

Δηλαδή οποιοσδήποτε παπάς είναι και μπαμπάς,  στη Μητρόπολη Βέροιας τουλάχιστον,  μπορεί να γράφει και να καταγγέλλει όποιον θέλει είτε για το μάθημα των Θρησκευτικών, είτε για το κλείσιμο των Εκκλησιών, είτε για τη Θεία Κοινωνία των μαθητών, χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσει τον Μητροπολίτη του και να πάρει την «ευλογία» του. «Δεν θα ζητήσει και την άδεια του» επιμένει η Μητρόπολη…

2ον Λέει η Μητρόπολη στο δελτίο τύπου «Μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις ως άνω απαραίτητες ενέργειες και ενημερώσει σχετικώς τους λειτουργούς της Παιδείας οι τελευταίοι, καθώς και οι Διευθυντές των Σχολείων τους, δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.»

Ξεκάθαρο άδειασμα του μπαμπά-παπά και ολόκληρης της Ένωσης Γονέων Νάουσας μαζί! Ουδεμία ευθύνη φέρουν λοιπόν, λέει ο κ. Παντελεήμονας. Τι εννοεί όμως με αυτή τη δήλωση του ο Μητροπολίτης; Ότι εξαιτίας της επίμαχης καταγγελίας στην Εισαγγελία Βέροιας για διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της παραβίασης του Συντάγματος, αδίκως «σύρονται» όλοι οι διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Νάουσας στην Αστυνομία για ένορκη κατάθεση; Άδικα τους κατηγορεί ο ιερέας-πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Νάουσας;

3ον Κι αν είναι έτσι όπως μας τα λέει ο Μητροπολίτης μας, γιατί «κώφευε» από το Φεβρουάριο που του ζήτησε να πάρει θέση η Ένωση Γονέων Νάουσας, αποστέλλοντας ο πρόεδρος -ιερέας πρωτοπρεσβύτερος της Μητροπόλεως του την επίμαχη καταγγελία στον ίδιο; Δεν θεώρησε το ζήτημα σοβαρό ή ότι εμπίπτει στην αρμοδιότητα του να πάρει δημόσια θέση; Γιατί απάντησε μόνο τώρα στην ΕΛΜΕ Ημαθίας, μετά το «βούκινο» που δημιουργήθηκε και εκτεθήκαμε ως Νομός στο Πανελλήνιο;

4ον Σκέφτεται αυτή του τη θέση «περί μη ευθύνης των διευθυντών» να τη γνωστοποιήσει και στην Εισαγγελία Βέροιας, ή θα αφήσει τους διευθυντές των σχολείων του Δήμου Νάουσας να κάνουν θερινές διακοπές στο …Αστυνομικό Τμήμα;

Ο *Λάζαρος Κουμπουλίδης είναι δικηγόρος Βέροιας

Συντάκτης

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια