Κορωνοϊός: Ανησυχία στους αρμόδιους επιστήμονες υγείας για τις τοπικές εξάρσεις και τα εισαγόμενα κρούσματα
Ανησυχία στους αρμόδιους επιστήμονες υγείας προκαλούν οι τοπικές εξάρσεις του κορωνοϊού και τα εισαγόμενα κρούσματα εν όψει του ανοίγματος των πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου. Η ανησυχία αυτή ενισχύεται από το γεγονός, ότι αρκετοί από τους επισκέπτες που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό είναι ασυμπτωματικοί.
Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σήμερα εντοπίστηκαν 15 νέα κρούσματα στη χώρα, τα τρία εκ των οποίων ήταν εισαγόμενα, ενώ όπως ανέφερε το δελτίου ειδήσεων του Mega, aπό τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό φαινόμενο.
Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο. Οι ειδικοί αναμένουν σημαντική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων από την 1η Ιουλίου, αφού πολλές από τις χώρες στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κορονοϊού.
Οι τοπικές επιδημίες που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας τελευταία, είναι ένας ακόμα λόγος ανησυχίας για τους ειδικούς. Τα «ορφανά» κρούσματα σε Καρδίτσα και Θεσπρωτία, είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που διενεργούν εξαντλητικά τεστ για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.
Προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν στις αρχές οι συρροές σε Ροδόπη και Ξάνθη. Για τους επιστήμονες οι πανδημίες είναι φαινόμενα που ακολουθούν κύκλους. Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο θα επανέλθουν, όμως, εξαρτάται από την εφαρμογή των μέτρων.
Αν και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας εκτιμάται ότι θα πλήξει πιθανά τη χώρα μας το φθινόπωρο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, εφιστώντας την προσοχή όλων μας στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.