Λία Μάγειρα "Στην Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης στην Αργολίδα"

Ακρόπολη της Ασίνης

Λία Μάγειρα

«Ασίνην τε..», αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα

Μια προϊστορική πόλη πάνω σε έναν λόφο υψώνεται απότομα πάνω από τη θάλασσα, κοντά στο Τολό της Αργολίδας. Ο Παυσανίας αναφέρει «Ασίνης εστίν ερείπια επί θαλάσση». Σε αυτή την χερσόνησο κατοικούσαν οι Δρύοπες, ναυτικός λαός, και στην παρακείμενη παραλία (πιθανόν στο Καστράκι), ήταν το λιμάνι τους.

Σημαντικό κάστρο στα ελληνιστικά χρόνια, στα βυζαντινά, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Τελευταίοι το χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί στην Κατοχή, φοβούμενοι απόβαση των Συμμάχων.

Ανηφορίζοντας στην ακρόπολη, βλέπουμε τα κυκλώπεια τείχη να στέκουν στιβαρά στο πέρασμα των αιώνων. Στην τοιχοποιία ψάχνω τα σημάδια αυτών που κατοίκησαν εδώ, από τους Μυκηναίους μέχρι τους Ιταλούς. Τα πλεονεκτήματα της θέσης, η φυσική αμυντική θωράκιση, η γειτνίαση με τη θάλασσα και η προστασία από τους ανέμους, ήταν κίνητρο για εγκατάσταση στο λόφο μέσα στους αιώνες. Τα τείχη της πόλης ενισχύονταν και επιδιορθώνονταν, κάθε φορά που οι κάτοικοι του λόφου-επίδοξοι διεκδικητές του Αιγαίου- το έκριναν αναγκαίο. Το ρωμαϊκό λουτρό, τα πηγάδια, οι πύργοι της ελληνιστικής οχύρωσης, τα ιταλικά πολυβολεία και παρατηρητήρια, μας ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες.

Μια απροσπέλαστη χερσόνησος, πάνω από βραχώδη γκρεμό. Το Τολό, το νησάκι Ρόμβη στο άνοιγμα του Αργολικού κόλπου, το Καστράκι, είναι μέρη της πανέμορφης θέας που αγναντεύουμε κατά την κυκλική διαδρομή.

Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας,
και από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως σαν τη σαϊτα πάνω στο σκουτάρι:
"Ασίνην τε, Ασίνην τε..."
Γιώργος Σεφέρης

Κείμενο-Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

Καστράκι

Καστράκι

Ο Αργολικός Κόλπος

Καστράκι παραλία

Νησάκι Ρόμβη

Παραλία Καστράκι

Τολό

Συντάκτης

Λία Μάγειρα
Λία Μάγειρα 12 posts

Ταξιδιωτική φωτογράφος ([email protected])

2 Σχόλια

  1. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας σχετικά με την ιστορία της περιοχής μας, της Ασίνης και ειδικά της παρουσίασης ενός μέρους από τον αρχαιολογικό χώρο της Ασίνης. Θα ήθελα να σας επισημάνω πως ίσως να χρειαζόταν και μια φωτογραφία με κατεύθυνση Βόρεια, Βορειοδυτικά που να φαίνεται και ένα ακόμα σημαντικό σημείο. Η σημερινή Ασίνη, με τη γνωστή της ιστορία, από τον 19ο & 20ο αιώνα. Επίσης, κατά την περίοδο της Γερμανικής εισβολής έλαβε χώρα η τελευταία μάχη επί χερσαίου εδάφους πριν τη παράδοση στους εισβολείς. Μετά οι Γερμανοί οργανώθηκαν για τη μάχη της Κρήτης. Είναι επίσης σημαντικό για εμάς, πως κάποιοι από τους ανθρώπους που έζησαν τη μάχη αυτή, μίλησαν σήμερα για τα γεγονότα που έζησαν εκείνη την ημέρα.
  2. Λία Μάγειρα
    Ιούνιος 06, 19:04 Reply
    Σας ευχαριστώ για τον όμορφο σχολιασμό. Πράγματι, χρειαζόταν και μια φωτογραφία βορειοδυτικής κατεύθυνσης, δυστυχώς δεν με είχε βοηθήσει πολύ ο φωτισμός τη συγκεκριμένη ημέρα. Η πληροφορία για την τελευταία μάχη είναι πολύτιμη, ελπίζω να την αξιοποιήσω σε επόμενη δουλειά μου. Θα ήθελα αν βεβαίως είναι εφικτό, να μου στείλετε ένα link με τις μαρτυρίες, θα είναι συγκλονιστικές. Σας ευχαριστώ και πάλι.

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια