Πολιτισμός

Λία Μάγειρα “Στην Ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης στην Αργολίδα”

Ακρόπολη της Ασίνης

Λία Μάγειρα

«Ασίνην τε..», αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα

Μια προϊστορική πόλη πάνω σε έναν λόφο υψώνεται απότομα πάνω από τη θάλασσα, κοντά στο Τολό της Αργολίδας. Ο Παυσανίας αναφέρει «Ασίνης εστίν ερείπια επί θαλάσση». Σε αυτή την χερσόνησο κατοικούσαν οι Δρύοπες, ναυτικός λαός, και στην παρακείμενη παραλία (πιθανόν στο Καστράκι), ήταν το λιμάνι τους.

Σημαντικό κάστρο στα ελληνιστικά χρόνια, στα βυζαντινά, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.  Τελευταίοι το χρησιμοποίησαν οι Ιταλοί στην Κατοχή, φοβούμενοι απόβαση των Συμμάχων.

Ανηφορίζοντας στην ακρόπολη, βλέπουμε τα κυκλώπεια τείχη να στέκουν στιβαρά στο πέρασμα των αιώνων. Στην τοιχοποιία ψάχνω τα σημάδια αυτών που κατοίκησαν εδώ, από τους Μυκηναίους μέχρι τους Ιταλούς. Τα πλεονεκτήματα της θέσης, η φυσική αμυντική θωράκιση, η γειτνίαση με τη θάλασσα και η προστασία από τους ανέμους, ήταν κίνητρο για εγκατάσταση στο λόφο μέσα στους αιώνες. Τα τείχη της πόλης ενισχύονταν και επιδιορθώνονταν, κάθε φορά που οι κάτοικοι του λόφου-επίδοξοι διεκδικητές του Αιγαίου- το έκριναν αναγκαίο. Το ρωμαϊκό λουτρό, τα πηγάδια, οι πύργοι της ελληνιστικής οχύρωσης, τα ιταλικά πολυβολεία και παρατηρητήρια, μας ταξιδεύουν μέσα στους αιώνες.

Μια απροσπέλαστη χερσόνησος, πάνω από βραχώδη γκρεμό. Το Τολό, το νησάκι Ρόμβη στο άνοιγμα του Αργολικού κόλπου, το Καστράκι, είναι μέρη της πανέμορφης θέας που αγναντεύουμε κατά την κυκλική διαδρομή.

Ασπιδοφόρος ο ήλιος ανέβαινε πολεμώντας,
και από το βάθος της σπηλιάς μια νυχτερίδα τρομαγμένη
χτύπησε πάνω στο φως σαν τη σαϊτα πάνω στο σκουτάρι:
“Ασίνην τε, Ασίνην τε…”
Γιώργος Σεφέρης

Κείμενο-Φωτογραφίες: Λία Μάγειρα

Καστράκι
Καστράκι
Ο Αργολικός Κόλπος
Καστράκι παραλία
Νησάκι Ρόμβη
Παραλία Καστράκι
Τολό
banner-article

Ροη ειδήσεων