Πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων ΑΠΘ σχετικά με δημοσιεύματα για την εξεταστική και άλλα αιτήματα του... "φοιτητικού κινήματος"

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν αρκετά δημοσιεύματα σε σχέση με το αίτημα να κατοχυρωθεί το εξάμηνο χωρίς εξεταστική, ορισμένα μάλιστα παρουσιάζοντας το ως αίτημα «του φοιτητικού κινήματος».

Αρχικά μας προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι οι διεκδικήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων και συνολικά του φοιτητικού κινήματος για την περίοδο της πανδημίας αλλά και γενικότερα  μένουν στην αφάνεια, ενώ μονοπωλεί την ειδησεογραφία, ένα τέτοιο γεγονός που καμιά σχέση δεν έχει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά έχουν διαμορφώσει συγκροτημένα αιτήματα και διεκδικήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα., που αποτυπώνουν, τις ανάγκες μας για σπουδές και μόρφωση που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εξελίξεις.

Διεκδικούν να δοθεί τώρα έκτακτο κονδύλι προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προσεχούς εξεταστικής, αλλά και συνολικά να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Για να προσληφθεί καθηγητικό και διοικητικό προσωπικό, να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του πανεπιστημίου, να αναβαθμιστεί η καθαριότητα,η σίτιση, συνολικά οι δομές της φοιτητικής μέριμνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν έμειναν σιωπηλοί ούτε στην διάρκεια της καραντίνας, ούτε πρόκειται να το κάνουν τώρα, στην περίοδο της εξεταστικής.

Η αναβάθμιση των σπουδών μας για την οποία παλεύουμε, δεν μπορεί να πάει χέρι χέρι με την εμπορευματοποίηση της γνώσης , το "σύγχρονο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο" των τεράστιων ελλείψεων και περικοπών που υπηρέτησαν ευλαβικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Οι φοιτητικοί σύλλογοι παλεύουν ενάντια στο πετσόκομμα της γνώσης, στην απόσπαση της από το πτυχίο, παλεύουν συνολικά για ένα Πανεπιστήμιο με περισσότερη γνώση που όμως δεν "θα μας κοιτάει στην τσέπη", δεν θα μας θεωρεί πελάτες.

Ορισμένα ΜΜΕ προβάλουν ως δήθεν διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος αιτήματα αντιεπιστημονικά, κενά περιεχομένου προκειμένου να αποτρέψουν πολλούς φοιτητές που αγαπούν έχουν μεράκι για το επιστημονικό αντικείμενο από τις συλλογικές διαδικασίες. Στην πραγματικότητα εξυπηρετούν την κυβέρνηση και την παράταξη τους στα πανεπιστήμια, την ΔΑΠ.

Μόνο ως τέτοια μπορούμε να εκλάβουμε την συγκεκριμένη γραμμή που συκοφαντεί τα συλλογικά συγκροτημένα αιτήματα μας, αποπροσανατολίζοντας από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές με την εξεταστική, τα εργαστήρια, τις κλινικές μας. Βολεύουν σίγουρα αρκετά την ΔΑΠ η οποία παραμένει σιωπηλή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών σήμερα.

Αποδεικνύεται ειδικά σε αυτές τις συνθήκες το αδιέξοδο των προτάσεων τους περί αυτοδιοίκητου, αυτοχρηματοδοτούμενου και εξωστρεφούς πανεπιστήμιου καθώς τελικά τίποτα από όλα αυτά δεν λύνει τα εμπόδια που συναντάμε στις σπουδές μας. Οι ίδιοι που τόσο καιρό διαφήμιζαν τις παραπάνω έννοιες, που διαφήμιζαν «το όχι λόγια άλλα πράξεις, τώρα παραμένουν αμήχανοι, υπερασπιζόμενοι απλά την κυβερνητική πολιτική που « γενικώς κάνει ότι μπορεί»…

Η ηλεκτρονική εξεταστική που επέλεξε σαν λύση το Υπουργείο Παιδείας είναι ουσιαστικά ομολογία των τεράστιων ελλείψεων σε εγκαταστάσεις, καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας.

Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης να κρατήσει κλειστά τα πανεπιστήμια, να μη δώσει ούτε ευρώ για να γίνει κανονικά η εξεταστική με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης που φυσικά απαιτούν εξοπλισμό, προσωπικό καθαριότητας, καθηγητές .Την ίδια ώρα που βλέπουμε να ανοίγει "τις πύλες του τουρισμού" μην τυχόν και κινδυνεύσουν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι αεροπορικές εταιρείες!

Καλούμε τους φοιτητές να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους τους να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα ώστε να μη χαθεί το εξάμηνο, να γίνει η εξεταστική δια ζώσης με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Τα χρόνια προβλήματα των πανεπιστημίων λόγω της υποχρηματοδότησης που έχουν την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δε λύνονται με ευχολόγια, ούτε με "εύκολες λύσεις" που δεν έχουν σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να έχουμε όλη την απαραίτητη γνώση στο πτυχίο μας.

Οι φοιτητές έχουν φωνή και αντίστοιχα αιτήματα. Θέλουν ολοκληρωμένη και ολόπλευρη μόρφωση, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην γνώση σε όλες τις συνθήκες. Θέλουν  ένα Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν που θα μας εξασφαλίζει το δικαίωμα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή με σύγχρονους όρους και δικαιώματα και για αυτά ακριβώς παλεύουν!

Οι πρόεδροι των Φοιτητικών Συλλόγων :

Ξυνής Γιώργος, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ

Κότο Στέφανος, Ιατρικής ΑΠΘ

Μπάμπος Γιάννης, Φυσικού ΑΠΘ

Μάντζιου Δανάη, Γεωλογικού ΑΠΘ

Γκαντώνα Αθανασία, Βιολογικό ΑΠΘ

Μάμιδας Γιώργος,Φαρμακευτική ΑΠΘ

Γιαννακάκης Αντώνης, Κτηνιατρικής ΑΠΘ

Κελπέκη Αγγελίνα, Παιδαγωγικού ΑΠΘ

Παλάτζα Νάσια, Ψυχολογικού ΑΠΘ

Λάρδα Τζοάννα, Αγγλικού ΑΠΘ

Ηλιού Άννα-Μαρία, ΜΜΕ ΑΠΘ

Λάρδα Άντζελα, Σ.Ο.Φ.Ε.Θ

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 30333 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply

Ειδήσεις με Διάρκεια