Αγροτικά Αλεξάνδρεια

Αγωνιστικό κάλεσμα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς από την Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Αλεξάνδρειας

Συνάδελφοι, όπως δείχνουν τα πράγματα και αυτή τη κρίση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, όπου στο όνομα του κέρδους εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας πάνω στον άλλο, νοσούντες και ασθενείς από τον κορωνοϊό επιλέγονται αν θα ζήσουν ή αν θα πεθάνουν λόγω έλλειψης ΜΕΘ, εργαζόμενοι πετάγονται στην ανεργία να κόψουν το λαιμό τους, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες βυθίζονται όλο και πιο βαθιά στην ανέχεια, τη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, θα τη πληρώσουμε πάλι εμείς αν δεν αντισταθούμε, αν δε βγούμε έξω να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους άλλους αυτοαπασχολούμενους αυτό που μας ανήκει. Το πλούτο που εμείς με την εργατική μας δύναμη παράγουμε και τον οποίο καρπώνονται κάθε χρόνο, χρόνια τώρα, δεκαετίες επί δεκαετιών, γενεές επι γενεών βιομήχανοι , μεγαλέμποροι και κάθε λογοίς κηφήνες-μέτοχοι εταιρειών-μονοπωλίων.

Ήδη  η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ) μας προετοιμάζουν για μια μακροχρόνια κοινωνική καραντίνα στα δικαιώματα μας, στην οποία πρέπει να συναινέσουμε , να βάλουμε πάλι πλάτη, να το βουλώσουμε δηλαδή, για να βγεί η καπιταλιστική οικονομία απο τη ύφεση, την ίδια στιγμή που ρέουν εκατομμύρια στο κεφάλαιο. Μόνο που δε μας λένε όμως οτι αυτές οι κρίσεις και οι υφέσεις είναι στη φύση του καπιταλισμού και δεν έχουν τελειωμό. Όταν το σύστημα μπουκώνει απο κέρδος και δεν έχει τί να το κάνει, που να το επενδύσει τότε καταστρέφει ένα κομματι απο αυτό για να ξεκινήσει πάλι το μεγάλο φαγοπότι της ανάπτυξης τους, την οποία μας πουλάνε κάθε μέρα στα κανάλια και τις τηλεοράσεις σαν τη γή της επαγγελίας. Αυτή όμως η  γής της επαγγελίας δεν είναι τίποτα άλλο απο την ανεργία,  τη φτώχεια, τα επιδόματα πείνας, το κομμένο ρεύμα , το να πεθαίνεις στο δρόμο αν αρρωστήσεις, το να μη μπορείς να σπουδάσεις τα παιδιά σου, ακόμα ακόμα και να τα  χάνεις σε ένα πόλεμο.

Συνάδελφοι όπως εμείς πουλάμε κοψοχρονιά την παραγωγή μας στο βιομήχανο και στον έμπορο έτσι και οι εργαζόμενοι πουλάνε κοψοχρονιά την εργατική τους δύναμη στον ίδιο βιομήχανο και έμπορο. Πρεπει να καταλάβουμε οτι εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε παρά εργαζόμενοι που απλά το πόστο μας στη γραμμή παραγωγής είναι πρίν και έξω απο τα εκκοκκιστήρια ,τα κονσερβάδικα ,τα διαλογητήρια, τους αλευρόμυλους, τα εργοστάσια τροφίμων κλπ.  Αυτό που μας μένει ως εισόδημα-αν η χρονιά δεν έχει ζημιές- είναι με το ζόρι τα προς το ζήν. Και κάθε καλλιεργητική περίοδο ξεκινά με νέα χρέη που ποτέ δε τελειώνουν. Αν σε κάθε χωριό υπάρχουν τρεις τέσσερις μεγαλοαγρότες που ονειρεύονται να γίνουν καπιταλιστές και αν κάποιοι γίνανε κιόλας αυτό δε χαρακτηρίζει το σύνολο των αγροτών. Πρέπει να καταλάβουμε οτι η θέση μας είναι μαζί και δίπλα στην εργατική τάξη. Δεν είμαστε παρά εργάτες στον εαυτό μας.

Έχουμε κοινά συμφέροντα με τους εργάτες και τους άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Η εργατική πρωτομαγιά είναι και δική μας απεργία. Απεργιακή γιορτή αγώνων και θυσιών για ένα κόσμο απαλλαγμένο απο την εκμετάλλευση ανθρώπου απο άνθρωπο. Για ένα κόσμο όπου ο πλούτος θα είναι στα χέρια αυτών που τον παράγουν και όχι στις τσέπες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παράσιτων, των καπιταλιστών. Και τις  απεργίες δε παίρνουμε άδεια για να τις  πραγματοποιήσουμε απο καμμιά κυβέρνηση. Συντασσόμαστε και στηρίζουμε το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μάη.

«Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων χαιρετίζει την εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο της πάλης και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους στην εργασία και την ζωή.

Χαιρετίζει την εργατική τάξη, τα ταξικά συνδικάτα που πάντα στάθηκαν αλληλέγγυα και δίπλα στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, στα μπλόκα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις στα αστικά κέντρα για το δικαίωμα μας να ζούμε και να παράγουμε με αξιοπρεπείς όρους.

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα σε συνθήκες που το επόμενο διάστημα όπως όλα δείχνουν με αφορμή την πανδημία θα υπάρξει νέα επίθεση στην ζωή, το εισόδημα και τα δικαιώματα μας.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους της χώρας μας, δεν μένουμε σιωπηλοί αλλά μαχητικοί, διεκδικητικοί και αισιόδοξοι ότι μπορούμε με τους αγώνες μας, την οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων να δώσουμε δύναμη και προοπτική στις διεκδικήσεις μας ώστε να γίνουμε πραγματικά οι αφέντες του τεράστιου πλούτου που παράγουμε και που σήμερα τον καρπώνεται μια ελάχιστη μειοψηφία.

Να δώσουμε την μάχη της διεκδίκησης αναγκαίων άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται και η πανδημία έχει άμεση αντανάκλαση στο εισόδημα τους.

Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων προτρέπει τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς συλλόγους σε όλη την χώρα να συμμετέχουν στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, συνδικάτων που θα πραγματοποιηθούν σε κάθε περιοχή την ερχόμενη Παρασκευή 1η Μάη. Αντιπροσωπείες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα συμμετέχουν με τα πανό τους και διακριτή παρουσία παίρνοντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Η κυβέρνηση κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν έχει πάρει για αγρότες και κτηνοτρόφους πέρα από κάποιες παροχές σε μεγάλες επιχειρήσεις που όμως δεν αφορά στην συντριπτική πλειοψηφία των αγροτοκτηνοτρόφων και από κάποιες υποσχέσεις που ως τώρα όμως δεν έχουν εξειδικευτεί και εφαρμοστεί.

Πλάι – πλάι με τους εργάτες στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις διεκδικούμε άμεσα μέτρα στήριξης των αγροτοκτηνοτρόφων:

 • Άμεση κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους από τις χαμηλές τιμές στο κρέας το Πάσχα. Επιδότηση για την αγορά ζωοτροφών. Ουσιαστική αποζημίωση από τις απώλειες λόγο καταρροϊκού πυρετού με κάλυψη της τιμής των ζώων και αναπλήρωση της απώλειας παραγωγής γάλατος και όχι τα ψίχουλα των 30€/ανά ζώο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

 • Κάλυψη χαμένου εισοδήματος για τους συναδέλφους παραγωγούς που δεν μπορούσαν να πάνε στις λαϊκές αγορές ή σε περιοχές που έκλεισαν οι λαϊκές αγορές και έχουν αποθηκευμένα και αδιάθετα προϊόντα τους.

 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε εργάτες γης στις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχουν άμεση ανάγκη. Να εξασφαλιστεί η μετακίνηση, η διαμονή, η μεταφορά και η προστασία στην εργασία των εργατών γης σε αυτές τις περιοχές με ευθύνη της κυβέρνησης.

 • Μείωση κόστους παραγωγής: αφορολόγητο πετρέλαιο, 50% μείωση αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα αγροεφόδια καθώς και μείωση των τιμών τους.

 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα λογικό κέρδος για την επιβίωση μας.

 • Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Η πληρωμή να γίνει από την κυβέρνηση, τουλάχιστον για το πρώτο τετράμηνο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης.

 • Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για το 2019 και των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τα προηγούμενα χρόνια.

 • Να δοθούν άτοκα δάνεια σε αγρότες-κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους.

 • Να δοθεί η απαραίτητη παράταση, για όσο χρόνο χρειαστεί, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ οι οποίες πρέπει να γίνονται δωρεάν.

 • Να δοθεί η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους ΟΓΑ.

 • Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας ή χωραφιών σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Καμιά διακοπή ρεύματος και νερού σε σπίτια και σε χωράφια.

 • Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της υπαίθρου με άμεσες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφοδιάσει με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης το προσωπικό και αυτό να γίνει τώρα.

Με αισιοδοξία, στηριζόμενοι στην κοινή δράση, στην δύναμη της οργάνωσης μας και στο δίκαιο των αιτημάτων μας διεκδικούμε και θα νικήσουμε!»

banner-article

Ροη ειδήσεων