Ιστορία

“Μανώλης Γλέζος, γιος της Ελλάδας” – Σοβιετικό μεταγλωττισμένο ντοκιμαντέρ

Το 1963, ο Μανώλης Γλέζος ταξιδεύει στη Σοβιετική Ένωση ως επίσημος καλεσμένος, για να τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Με αυτή την αφορμή, οι Σοβιετικοί γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του πρώτου παρτιζάνου, του γιου της Ελλάδας.

Σε αυτό βλέπουμε αναφορές στη γενέτειρά του στη Νάξο, στην Αθήνα της Κατοχής, την ηρωική πράξη των Σάντα και Γλέζου που κατέβασαν τη σημαία με τη σβάστικα απ’ την Ακρόπολη, τη συμμετοχή του Γλέζου στην Αντίσταση και τους λαϊκούς αγώνες μετά την απελευθέρωση, τις διώξεις και τις συνεχείς συλλήψεις και φυλακίσεις του από το μεταπολεμικό κράτος που τον “τίμησε” με αυτόν τον τρόπο.

Βλέπουμε επίσης δηλώσεις του αξέχαστου Αντώνη Γιαννίδη για το τιμώμενο πρόσωπο και πλάνα από την τίμηση του Γλέζου και από τον συγκινητικό λόγο που εκφώνησε στο σοβιετικό κοινό, με αφορμή τη βράβευσή του. Ενώ το ντοκιμαντέρ κλείνει με το μήνυμα να ενταθεί ο αγώνας για να σωθεί η ζωή του Γλέζου και άλλων πατριωτών αγωνιστών που βρίσκονται σε κίνδυνο!

Το βίντεο υπάρχει πλέον και με ελληνικούς υπότιτλους, χάρη στη δουλειά που έκανε ο δικηγόρος Γιάννης Σιαδήμας, που την ανέβασε στο κανάλι του στο YouTube, και έτσι μπορείτε να το δείτε κι εσείς. (κείμενο από Κατιούσα)

SOLibarity

banner-article

Ροη ειδήσεων