Απόψεις Κόσμος

Ο Ερντογάν φλερτάρει με θερμό επεισόδιο: Η Άγκυρα ασκεί πρέσινγκ σε Ελλάδα και Κύπρο εν μέσω πανδημίας

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος (20/4)

Η κατοχική Τουρκία συντηρεί σκηνικό κλιμάκωσης εν μέσω πανδημίας, φλερτάροντας ακόμη και με θερμό επεισόδιο. Κινείται επικίνδυνα στο Αιγαίο, προχωρεί με τους σχεδιασμούς της στην ανατολική Μεσόγειο ενώ φαίνεται να μην εγκαταλείπει την εργαλειοποίηση των μεταναστών. Μετά την επιχείρηση διοχέτευσης μεταναστών στον Έβρο, επιστρέφει τώρα στο Αιγαίο και την παλιά συνταγή της μεταφοράς τους με σαπιοκάραβα, «παραδίδοντάς» τους στις ελληνικές Αρχές.

Οι τελευταίες κινήσεις του επιβεβαιώνουν πως για τον Ερντογάν προέχει η υλοποίηση των μεγαλεπήβολων επεκτατικών σχεδιασμών του, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του (εξάπλωση κορωνοϊού και οικονομία). Είναι πρόδηλο πως το καθεστώς Ερντογάν, έχει ως προτεραιότητα την αναθεωρητική του πολιτική, την εφαρμογή του οράματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

  • Υπάρχει, βέβαια και η θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι λόγω ακριβώς αυτών των προβλημάτων, ο Ερντογάν επιλέγει να εξωτερικεύσει την κρίση, παίζοντας με τη φωτιά και με το ενδεχόμενο –έστω και από ατύχημα– να προκληθεί θερμό επεισόδιο. Τούτο το σενάριο επισπεύδει την εφαρμογή της επεκτατικής πολιτικής του, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την κρίση. Αλλά και την αδυναμία των κρατών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, να έχουν ανοικτό και δεύτερο μέτωπο, πέραν από αυτό του κορωνοϊού.

  • Σε σχέση με την Ελλάδα, η Τουρκία δεν κρατά ούτε τα προσχήματα. Οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο είναι καθημερινές ενώ γίνεται και χρήση Drones. Σταθερή παραμένει η πρακτική της, σύμφωνα με την οποία επιχειρεί και αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδος, σε αέρα και θάλασσα, όπως διαχρονικά γίνεται. Και στο πεδίο της θάλασσας προφανώς και θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα τους ταλαιπωρημένους μετανάστες. Δεν μετρά τις ανθρώπινες απώλειες καθώς προφανώς και δεν την ενδιαφέρουν. Το ζητούμενο είναι να προωθήσει τους ανθρώπους αυτούς στην Ελλάδα, υλοποιώντας την πολιτική.

Αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο το παιχνίδι είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο. Ο Ερντογάν ενισχύει τον ενεργειακό του στόλο και συνεχίζει ακάθεκτος. Σε αντίθεση με το τι κάνουν οι εταιρείες-κολοσσοί, που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο, οι οποίες έχουν αναστείλει όλες τις έρευνες και γεωτρήσεις.

Με βάση τον σχεδιασμό, η Τουρκία κινείται ως εξής:

  • Το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έχει ολοκληρώσει τη γεώτρησή του στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ και αποχώρησε προσωρινά. Κι αυτό γιατί επιστρέφει στην περιοχή. Η κατοχική Τουρκία έχει δεσμεύσει το θαλασσοτεμάχιο 6 για γεώτρηση από την 20η Απριλίου μέχρι 18 Ιουλίου. Στο θαλασσομετάχιο αυτό δραστηριοποιείται η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑΛ. Πρόκειται για την 6η γεώτρηση σε έντεκα μήνες. Η 1η ήταν στις 4η Μαϊού 2019.

  • Το ερευνητικό σκάφος OrucReis θα πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πολύ κοντά στο τριεθνές σημείο. Εκεί, δηλαδή, που συναντώνται η κυπριακή με την ελληνική και τουρκική υφαλοκρηπίδα. Μετά που θα συγκεντρωθούν τα σεισμογραφικά δεδομένα και αξιολογηθούν, θα σταλεί στην περιοχή και γεωτρύπανο για γεωτρήσεις.

Είναι σαφές πως η απόφαση αυτή συνδέεται και με την προσπάθεια υλοποίησης του παράνομου μνημονίου Τουρκίας και Λιβύης.

  • Το γεωτρύπανο «Φατίχ» αποφασίσθηκε να σταλεί στη Μαύρη θάλασσα, για γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ. Σύμφωνα με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ, στην περιοχή αυτή υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρξει αποτέλεσμα. Με βάση τις σεισμικές έρευνες που έχουν στη διάθεσή τους, υπάρχουν σοβαρές προοπτικές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η κίνηση με το «Φατίχ», έχει έναν ακόμη στόχο: Να σταλεί το μήνυμα πως η Τουρκία διενεργεί γεωτρήσεις εν μέσω πανδημίας. Το τρίτο, νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο αναβαθμίζεται και ετοιμάζεται για να σταλεί, μάλλον, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό αφήγημα

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που οργανώθηκε από το τουρκικό τμήμα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council στην Τουρκία και την Οργάνωση Τουρκικής Κληρονομιάς, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της Άγκυρας. Και τα όσα είπε επιβεβαιώνουν τις προθέσεις του καθεστώτος Ερντογάν.

  • Είπε πως «οι ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και τώρα έχουμε και τρίτο πλωτό τρυπάνι».

Περαιτέρω, αναφερόμενος στο τι προηγήθηκε, είπε και ποιος είναι ο στόχος: «Ζητήσαμε από την Ε.Ε., τον ΟΗΕ, ακόμη και την Ελλάδα, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες, γεωτρήσεις ή εκμετάλλευση, στην Ανατολική Μεσόγειο προτού καταλήξουν σε συμφωνία για ακριβοδίκαιη κατανομή εσόδων. Δυστυχώς δεν συνέβη». Η τοποθέτησή του αυτή καλύπτει την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τα «νόμιμα και ίσα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων στους φυσικούς πόρους». Σημειώνεται πως η Τουρκία δηλώνει ότι είναι έτοιμη για να εισέλθει σε συζητήσεις για οριοθέτηση ζωνών με όλες τις χώρες, πλην της Κύπρου, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πρότεινε στην Ελλάδα την έναρξη διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν πράγματι το πρότεινε στο Λονδίνο στον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, αλλά η Ελλάδα προτιμά να ασκεί πιέσεις ενάντια στα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή αντί να απαντά στις εκκλήσεις μας για ειλικρινή διάλογο. Για μια εύλογη σταθερότητα, ο βασικός στόχος θα πρέπει να είναι να έλθουν μαζί οι δύο πλευρές στο νησί για δίκαιη κατανομή των εσόδων και η πρόταση των τουρκοκυπριακών αρχών αντιπροσωπεύει τη μόνη λογική και ρεαλιστική βάση για μια λύση».

Περαιτέρω, ο Ερντογάν συντηρεί και τα μέτωπα στη Συρία και τη Λιβύη. Άλλωστε με βάση τις έρευνες κοινής γνώμης στην Τουρκία οι πολίτες φαίνεται να προκρίνουν τις επιχειρήσεις στη Συρία! Σε σχέση με τη Λιβύη, έχει και πρόσφατα αποστείλει ακόμη μια φρεγάτα στην περιοχή ενώ ενισχύει με κάθε τρόπο το καθεστώς Σάρατζ, το οποίο χάνει συνεχώς έδαφος.

Την ίδια ώρα, ο κορωνοϊός ανατρέπει και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Εχχοn Mobil έχει ήδη ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι αναστέλλει το πρόγραμμά της. Το ίδιο αναμένεται να κάνει και η κοινοπραξία ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ. Η γαλλοϊταλική κοινοπραξία είναι προγραμματισμένο να διενεργήσει, στο τέλος Απριλίου, γεώτρηση στο θαλασσομετάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στον στόχο Κρόνος. Οι Αμερικανοί θα διενεργούσαν γεώτρηση στο θαλασσοτεμάχιο 10 τον ερχόμενο Ιούλιο. Με βάση τον προγραμματισμό φέτος στην κυπριακή ΑΟΖ θα διενεργούνται 5 γεωτρήσεις (9 γεωτρήσεις μέχρι το 2021).

Αυτή η νέα πραγματικότητα είναι αρκούντως προβληματική. Κυρίως σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επενδύσει στο πρόγραμμα αυτό, πολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά. Θεώρησε, παρά το γεγονός ότι δεν προετοιμάστηκε τούτο επαρκώς, ότι το στρατηγικό αυτό άνοιγμα θα της πρόσφερε πλεονεκτήματα.

 apopseis.com

banner-article

Ροη ειδήσεων