Κορωνοϊός

Κορωνοϊός – Σωτήρης Τσιόδρας: “Μαραθώνιος η άρση των μέτρων – Στους 81 οι νεκροί στην Ελλάδα” (διαδραστικός χάρτης)

Συνολικά 1.832 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, εκ των οποίων 77 είναι νέα. Όπως ανέφερε, από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 501 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 679 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επιπλέον ανακοίνωσε δύο νέους θανάτους στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό στα 81. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχασαν τη ζωή τους είναι τα 74 έτη, από αυτούς το 28% ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες. Το 88% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 90 είναι διασωληνωμένοι, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι άνδρες και 19 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Το 72% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Έντεκα ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουν διενεργηθεί 28.584 εργαστηριακοί έλεγχοι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια αισιόδοξη έρευνα για εγκύους που διαγνώστηκαν θετικές στον κορωνοϊό. Όπως είπε, η μελέτη σε 43 έγκυες στη Νέα Υόρκη, έδειξε πως το 86% παρουσίασαν την πολύ ήπια μορφή της ασθένειας, ενώ κανένα από τα μωρά δεν βρέθηκε θετικό στον ιό.

Αναφερόμενος, στο ζήτημα της άρσης των μέτρων ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος, επισημαίνοντας πως οι χώρες που το συζητούν είναι λίγες.

Όπως σημείωσε, υπάρχει ανάγκη για ισορροπία μεταξύ των μέτρων και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, αλλά και να προφυλαχτεί το σύστημα υγείας.

Καμία χαλάρωση

Μέχρι σήμερα 23.356 συμπολίτες μας είτε έχουν έρθει από το εξωτερικό είτε αποτελούν στενές επαφές έχουν τεθεί σε καραντίνα σε ολόκληρη την επικράτεια, ανέφερε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειονότητά τους έχει ολοκληρώσει τα 14ήμερα που όφειλαν, βρίσκονται σε καραντίνα 6.645 που έχουν επιστρέψει από το εξωτερικό και 1.059 στενές επαφές κρουσμάτων.

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 2.062 συμπολίτες μας.

Επανέλαβε εκ νέου το μήνυμα ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επισήμανε ότι μέχρι τις 27 Απριλίου ισχύουν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση.

Εντωμεταξύ, ξεκινά αύριο η λειτουργία των 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού COVID-19 κατ’ ́οίκον υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες σύστασης και λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εμφάνιση και διάδοση του κορονοϊού COVID-19.

topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων