"Να κάτι αισιόδοξο: Tα Βαλκάνια έχουν σχετικά καλά αποτελέσματα με τον κορονοϊό!" γράφει ο Κώστας Καραγιάννης

Κώστας Καραγιάννης

Αν κοιτάξει κανείς με προσοχή τους χάρτες και τους αριθμούς της παγκόσμιας μετάδοσης του κορονοϊού και των συνεπειών του ( όπως π.χ. αυτούς που δημοσιεύουν καθημερινά οι N. Y. TIMES ) μπορεί να καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Η μετάδοση του κορονοϊού  -μαζί βέβαια με τη λειτουργία των μέτρων που παίρνονται σε κάθε χώρα, του πότε παίρνονται τα μέτρα και του πόσο πειστικά είναι, αλλά και συγκυριών ή και του τυχαίου που πάντα παίζει κάποιο ρόλο- γενικώς φαίνεται να μην χτυπάει τόσο τις χώρες και τις περιοχές με χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης όπως και με αντίστοιχες εργασιακές και κοινωνικές επαφές. Ο κορονοϊός, για παράδειγμα, φαίνεται να μην "προτιμάει" τις Βαλκανικές χώρες (εξαιρετικό και για την πατρίδα μας) ίσως και λόγω κλιματικών συνθηκών όπως ανάφερε χθες ο Έλληνας καθηγητής στο Stanford University Γ. Ιωαννίδης(μάλιστα αναφέρθηκε και στα αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά της Σικελίας).  Οι υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, έχουν περίπου τις ίδιες επιδόσεις με τις δικές μας.

Το να συγκρίνουμε τα δικά μας στοιχεία, όπως επίμονα, άστοχα ή σκόπιμα γίνεται από αρκετούς, με αυτά της Ιταλίας και Ισπανίας και γενικώς  χωρών και περιοχών που βρίσκονται σε άλλα επίπεδα ανάπτυξης και έχουν άλλες πυκνότητες πληθυσμού, μαζικά μέσα συγκοινωνίας, μεγάλες βιομηχανικές ζώνες, στάδια με τεράστια συμμετοχή κόσμου κλπ. δεν είναι μόνον ένα λογικό λάθος αλλά κάτι περισσότερο που θεωρώ πως γίνεται εκ του πονηρού και παραπλανητικά.

Νομίζω, «φιλτάτη η αλήθεια». Αργά ή γρήγορα αυτή θα αποκατασταθεί, διότι υπάρχουν ιδρύματα και πολλοί επιστήμονες που παρακολουθούν εις βάθος τα της διασποράς του ιού και των αιτιών αυτής, όμως φοβάμαι πως δυστυχώς θα μείνουν κάποιες λάθος εντυπώσεις.

Όλα αυτά βέβαια μέχρι σήμερα... και ως εκ τούτου μπορούμε να «διορθώσουμε» το Μαρκ Μαζάουερ στο βιβλίο του «Τα Βαλκάνια» και να πούμε : Με άλλα λόγια η προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τα Βαλκάνια σημαίνει ότι πρέπει να δούμε το σήμερα σαν κάτι περισσότερο από ένα καθρέφτη τον οποίο κρατάμε με ένα τρόπο που δείχνει το παρόν και αντανακλά τις ίδιες τις αρετές μας.

Χθεσινά  στοιχεία από τους New York Times
Κρούσματα Απώλειες
Ρουμανία                                2738     94
Ελλάδα                                   1514     53
Σερβία                                    1171      31
Κροατία                                  1011       7
Σλοβενία                                  897       17
Βοσνία                                     532       16
Βουλγαρία                               457       10
Βόρεια Μακεδονία                  384       11
Αλβανία                                   277       16
Μαυροβούνιο                           144         2
Επίσης να προσθέσουμε και όμορες χώρες όπως:
Κύπρος                                    356        10
Σλοβακία                                  426         1
Ουγγαρία                                 585        21

 

Κώστας Καραγιάννης  Φυσικός

Συντάκτης

Faretra.info
Faretra.info 44916 posts

Σύνταξη, επεξεργασία ύλης & ανάρτηση ειδήσεων

Ειδήσεις με Διάρκεια