Κορωνοϊός Κόσμος Περισσότερο διαβασμένα

Covid-19: Χωρίς τρεχούμενο νερό και σαπούνι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο

Από τη μία, όλο τον κόσμο λαμβάνονται όλο και πιο δραστικά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Από την άλλη, χωρίς τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ζουν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο. Δηλαδή στερούνται τα πιο στοιχειώδη όπλα για την προστασία τους!

Σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας είναι στην Ευρώπη

Πλέον το επίκεντρο της επιδημίας έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη, όμως, η ανησυχία αυξάνεται για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν με την εξάπλωση του ιού σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας.

Ενώ στην Ευρώπη τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη από αναπνευστήρες, στις αφρικανικές χώρες η ανάγκη τους είναι το σαπούνι,

Τι θα γίνει όταν φτάσει στην Αφρική;

Παρόλα αυτά οι ηγέτες των χωρών Αφρικής και Ασίας έχουν επιβάλλει αυστηρούς περιοριστικούς όρους σε όσους ταξιδεύουν. Το ίδιο και μέτρα καραντίνας προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δε μπορούν να πλύνουν τα χέρια στο σπίτι τους

Unicef

Όμως, όπως προειδοποιεί ο ΟΗΕ, ένα από τα στοιχειώδη μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού, όπως είναι το συστηματικό πλύσιμο των χεριών, δε μπορεί να εφαρμοστεί από εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Unicef, 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι δε μπορούν να πλύνουν τα χέρια στο σπίτι τους, δηλαδή το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όπως εξηγεί ο Σαμ Γκόντφρεϊ, υπεύθυνος της Unicef για το νερό και την υγιεινή για την νότια και την ανατολική Αφρική, κάποιες περιοχές δε διαθέτουν τρεχούμενο νερό, ούτε έχουν τα μέσα για να αγοράσουν σαπούνι. Έτσι δε γνωρίζουν τη σημασία αυτής της απλής κίνησης προσωπικής υγιεινής για την προστασία τους.

Μέχρι σήμερα νόσος των πλουσίων της Αφρικής

Για την Αφρική η επιδημία θεωρείται νόσος των πλουσίων, γιατί τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην ήπειρο από όσους έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Όμως αυτή τη νόσος θα καταλήξει να πλήττει τους φτωχούς. Όλους αυτούς που κατοικούν στις υπερπληθείς παραγκουπόλεις και στους τεράστιους προσφυγικούς καταυλισμούς. Οι άνθρωποι αυτοί ήδη υποσιτίζονται. Έχουν, επίσης, άλλα προβλήματα υγείας, και πλήττονται από έλλειψη καθαρισμού των ακάθαρτων νερών.

Στην υποσαχάρια Αφρική, 258 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 63% των κατοίκων αστικών περιοχών, δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό. Πρόκειται την περιοχή Σάχελ που το Γαλλικό κεφάλαιο πιέζει ΕΕ και ΝΑΤΟ να στηρίξει τις στρατιωτικές επεμβάσεις.

Στην Κεντρική και Νότια Ασία, 153 εκατομμύρια (ποσοστό 22% του πληθυσμού), δε μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους, σύμφωνα με τη Unicef.

ALT.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων