Γράμματα & Τέχνες Παρενθέσεις

Η γυναίκα στη ζωγραφική της Φωτεινής Χαμιδιελή

Δήμητρα Σμυρνή

Η Φωτεινή Χαμιδιελή, η καταξιωμένη εδώ και χρόνια βεροιώτισσα ζωγράφος με εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, με τη μοναδική ικανότητα να αποδίδει το πρόσωπο της γυναίκας με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο, καταγράφει στα πορτρέτα της  τη γυναικεία ψυχοσύνθεση αποτυπώνοντας  σ’ αυτά τα λεπτότερα συναισθήματα.

Γυναίκες μοναχικές, γυναίκες που ψάχνουν τον εαυτό τους «μέσα σε κήπους μυστικούς, καλά κρυμμένους», όπως γράφει σε κάποιους στίχους της, γυναίκες με κορδέλες χρωματιστές γύρω τους, γυναίκες στον καθρέφτη, λουλούδια και πουλιά που πλάθουν με την παρουσία τους έναν άλλο παράδεισο, όπου θεός είναι η ευαισθησία,

Όλοι οι πίνακες είναι ατμοσφαιρικοί, φωτίζοντας το πρόσωπό της γυναίκας  πολυπρισματικά. Η γυναίκα παιδί, σύζυγος, μάνα, η γυναίκα να σκέφτεται, να φοβάται, να θυμάται…

Μπαίνοντας στον κόσμο των έργων της Χαμιδιελή, μπαίνεις σε “κήπους μυστικούς, καλά κρυμμένους”, όπου ανακαλύπτεις το δικό σου πρόσωπο. Το χρώμα και η ονειρική ατμόσφαιρα που αναδίδουν τα έργα της είναι η σφραγίδα ενός ιδιαίτερου εικαστικού κόσμου, που σε οδηγεί σε γοητευτικές προσωπικές ενδοσκοπήσεις.

ΥΓ. Στα έργα της, παλιότερα και σημερινά, μπορεί να διακρίνει κανείς εύκολα και την εξέλιξη της ζωγράφου όχι στη θεματική της αλλά στο χρώμα, στη γραμμή και στην απεικόνιση του ψυχισμού της γυναίκας. 

Παλιότερη συνέντευξη της Φωτεινής Χαμιδιελή στη Φαρέτρα μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας