Ποια χώρα επιχείρησε να επιβάλει στο τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφορές που οδηγούν σε συναλλαγές μεταξύ δύο κρατιδίων στην Κύπρο; Επιχείρησε, δηλαδή, υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος; Η Βρετανία.
Ποιας χώρας ο υπουργός Ευρώπης έκανε την πιο άθλια δήλωση για την τουρκική επίθεση στην κυπριακή ΑΟΖ; Ότι «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση», ενισχύοντας την γκριζοποίηση που θέλει να επιβάλει η Άγκυρα; Της Βρετανίας.
Ποια χώρα κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, ότι στερεί την ιθαγένεια «στα παιδιά των Τουρκοκυπρίων που ο ένας εκ των γονέων τους δεν είναι Κύπριος υπήκοος» και την κάλεσε να αλλάξει τις νομοθεσίες της ώστε να μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, «ανεξαρτήτως της εθνικότητας του άλλου γονέως, του φύλου, του χώρου κατοικίας ή του τρόπου εισόδου στη χώρα», ως να είναι ο παράνομος εποικισμός ζήτημα διακρίσεων σε βάρος παιδιών; Η Βρετανία.
Ποιας χώρας ο εκπρόσωπος στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα, στο τελευταίο δείπνο κι ενώ η Τουρκία εκαλείτο να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, προέτρεπε την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τις τουρκικές θέσεις; Της Βρετανίας.
Μέχρι και ο Γιαννάκης Κασουλίδης τον κατάγγειλε. «Η στάση του στο Κραν Μοντάνα και ιδιαιτέρως η τελευταία του παρέμβαση, πιστεύουμε, ήταν καταλυτική για την αποτυχία της διάσκεψης εκείνης» (Κασουλίδης, 21/2/2018). Ποιας χώρας ευρωβουλευτές απηύθυναν έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην κατοχυρώσει την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του χαλλουμιού στην Κυπριακή Δημοκρατία, διότι «η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις που έδωσε το 2004 στους Τ/κ για άρση της «απομόνωσής» τους»; Της Βρετανίας (Βαρόνη Λάντφορντ, 13/6/2012).
Ποιας χώρας το υπουργείο Εξωτερικών και βουλευτές κατάγγελλαν τον Νίκο Αναστασιάδη όταν υπέγραφε συμφωνία με τη Ρωσία για ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού ναυτικού σε κυπριακά λιμάνια, διότι, έλεγαν, «δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία» και η συμφωνία είναι «ανησυχητική και απογοητευτική» (27/2/2015); Της Βρετανίας.
Ποια χώρα έστηνε δολοπλοκίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ξεπαγώνουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια της Τουρκίας, που πάγωνε η Κύπρος; Η Βρετανία.
Ποια έθετε συνεχώς ζήτημα απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα; Ποια άνοιξε πρώτη γραφείο της πρεσβείας της στα κατεχόμενα; Ποια διοργάνωσε πρώτη εκθέσεις για τα πανεπιστήμια της; Ποιας εμφανίζονται κατά καιρούς βουλευτές να θέτουν θέμα απευθείας πτήσεων στο αεροδρόμιο Τύμπου; Η Βρετανία, φυσικά.
Και ποιας χώρας ο αριστερός Πρόεδρος πάει στη Βρετανία κι επιστρέφοντας ενημερώνει τον λαό ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός «θέλει να βοηθήσει» διότι «έχει χτιστεί μια φιλία» (Δημήτρης Χριστόφιας, 20/11/2009); Ποιας χώρας ο δεξιός Πρόεδρος πάει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κι αντί να τους πει να επιστρέψουν τις κυπριακές αρχαιότητες που κατάκλεψαν και εκθέτουν στα μουσεία τους, τους ευχαριστεί κιόλας; «Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση για τη διατήρηση και την επίδειξη όλα αυτά τα χρόνια της πολύτιμης κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Βρετανικό Μουσείο» (Νίκος Αναστασιάδης, 5/3/2019).
Όλα αυτά περιγράφουν την πραγματική σχέση μας με τη Βρετανία, τον κακό δαίμονα της Κύπρου. Την οποία οι ηγέτες μας δείχνουν να απολαμβάνουν, διότι ουδέποτε έλαβαν μέτρα για να αλλάξει. Δεν θέλουν να ανοίξουν μέτωπο, λένε, λες κι έκλεισε ποτέ. Χθες ανακοινώθηκε ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Τετάρτη 18 μέχρι το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020. «Η επίσκεψη Των Αυτών Υψηλοτήτων λαμβάνει χώρα κατά την 60ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου», αναφέρει η ανακοίνωση της βρετανικής πρεσβείας.
Θα είναι μόλις δύο βδομάδες από την επέτειο έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Έστω και με εξήντα χρόνια καθυστέρηση ας απολογηθούν για τον πόνο που προκάλεσαν. Για τα βασανιστήρια. Για τους βιασμούς. Για τους απαγχονισμούς. Ας μην απολογηθούν για όσους σκοτώθηκαν στις μάχες. Ας απολογηθούν που έστειλαν στην αγχόνη ένα παιδί 19 χρονών, έναν ποιητή, τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, απλώς και μόνο επειδή μετέφερε ένα γρασαρισμένο και άσφαιρο μπρεν. Γιατί να το κάνουν, όμως; Αφού ούτε αυτό το απαιτήσαμε ποτέ και τώρα να δεις χαρές και πανηγύρια που θα κάνουμε για τον Κάρολο και την Καμίλα…
* Φωτογραφία από τη «Μηχανή του Χρόνου». Κατά την τελετή στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ, το 1953, ο λαός αρνήθηκε να συμμετέχει στους εορτασμούς. Οι εφημερίδες δημοσίευαν άρθρα καλούσαν σε αποχή από τους εορτασμούς, αφού «δεν είναι νοητό οι δούλοι να εορτάζουν ένα γεγονός που αφορά τους κυρίαρχούς των». Σήμερα;
philenews