Επιστήμη

Αίγυπτος: Ενθουσιασμός στους αρχαιολόγους – Ανακάλυψαν μυστικό δωμάτιο στον τάφο του Τουταγχαμών

Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην κοιλάδα των βασιλιάδων της Αιγύπτου ισχυρίζονται ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει τον μυστικό τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη, κρυμμένο σε έναν, μέχρι πρότινος, άγνωστο χώρο πέρα από τον ταφικό θάλαμο του Τουταγχαμών.

Αν ο ισχυρισμός αποδειχθεί αληθινός, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά ευρήματα στην ιστορία της χώρας – και όχι μόνο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον πρώην Αιγύπτιο υπουργό Αρχαιοτήτων, Μαμντούχ Ελνταμάτι από το πανεπιστήμιο Ain Shams, χρησιμοποίησε ραντάρ διείσδυσης εδάφους και βρήκε έναν μυστικό διάδρομο κοντά στον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών.

Σημειώνεται ότι ο αξιοθαύμαστος χώρος ταφής του ανακαλύφθηκε το 1922 από τον αγγλικό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ.

Παρόμοιες έρευνες διείσδυσης στο έδαφος πραγματοποιήθηκαν στον τάφο το 2017, αλλά τότε δεν βρέθηκαν κρυφά δωμάτια.

Εντούτοις, ο Ελνταμάτι και η ομάδα του δεν πτοήθηκαν. Συνέχισαν, και το 2020 βρήκαν ένα μεγάλο δωμάτιο, 32 τετραγωνικών μέτρων, με οροφές ύψους 6 μέτρων που ήταν κρυμμένο στο ίδιο βάθος με το θάλαμο του Τουταγχαμών.

Η ομάδα δεν είναι βέβαιη αν ο νέος χώρος είναι συνδεδεμένος μέσω διαδρόμου ή κάτι άλλο με τον τάφο του βασιλιά Τούτ, αλλά η κάθετη θέση του σε σχέση με αυτό μπορεί να υποδηλώνει μια σύνδεση.

Οι αρχαιολόγοι κατέληξαν ότι πιθανώς ανακάλυψαν τον μακρόστενο τάφο της μυστηριώδους βασίλισσας της Αιγύπτου.

Έδωσαν τα ευρήματά τους στο ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA) νωρίτερα αυτό το μήνα και ελπίζουν να εκτελέσουν εκτενέστερες ανασκαφές του χώρου για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους και ενδεχομένως να ανακοινώσουν μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακλαύψεις στη σύγχρονη αιγυπτιακή ιστορία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ζωή της βασίλισσας Νεφερτίτη περιβάλλεται από μυστήριο. Η φημισμένη γυναίκα Φαραώ και μητριά του Βασιλιά Τούτ πιστεύεται ότι κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από 3.300 χρόνια, και συγκεκριμένα από το 1353 έως το 1336 π.Χ. Ωστόσο, ο τάφος της δεν βρέθηκε ποτέ – μέχρι τώρα;

topontiki.

Ροη ειδήσεων