Ερώτηση για παιδοψυχίατρο στο Νοσοκομείο Βέροιας από τον Τάσο Μπαρτζώκα
Δελτίο Τύπου Τάσου Μπαρτζώκα
Με κοινοβουλευτική ερώτηση, που υποβλήθηκε προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια και τέθηκε υπόψιν του αρμοδίου Υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητά ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας τη στελέχωση του νοσοκομείου Βέροιας με παιδοψυχίατρο. Επιπρόσθετα, ζητά και τη δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος.
Πρόσφατα ο βουλευτής Ημαθίας επισκέφτηκε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΜΑμΑ, ο οποίος εκπροσωπεί γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. Ο Σύλλογος στηριζόμενος στην εθελοντική προσφορά, και αξιοποιώντας την παραχώρηση του Ειδικού Σχολείου Βέροιας, λειτουργεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αυτισμό, διοργανώνοντας ποικίλες δραστηριότητες με στόχο την εκπαίδευση και την κοινωνική τους ένταξη.
Κατά την επιτόπια επίσκεψη του Τάσου Μπαρτζώκα, έγινε γνωστό ότι σε όλο το νομό Ημαθίας, μολονότι όπως επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΣΥ καταγράφονται υψηλά ποσοστά Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, δεν υφίσταται στα τοπικά νοσοκομεία παιδοψυχίατρος. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε το ΔΣ στο βουλευτή, ότι οι φροντιστές των παιδιών με αυτισμό, υποβάλλονται σε πολύ συχνές μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαγνωστούν και να δικαιολογήσουν τις θεραπείες τους ή και για τις επισκέψεις ρουτίνας που πραγματοποιούν.
Η απουσία ειδικότητας παιδοψυχιάτρου από την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας επιβαρύνει περαιτέρω την καθημερινότητα των παιδιών και των φροντιστών τους, όπως επίσης και η απουσία λειτουργίας Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος, στα πρότυπα μεγάλων νοσοκομείων, όπως πχ το Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου». Γι’ αυτό το λόγο, και εν όψει του προγραμματισμού των προσλήψεων ιατρικού προσωπικού, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε το ζήτημα στην πολιτική ηγεσία, ζητώντας τη δημιουργία οργανικής θέσης παιδοψυχιάτρου στη Βέροια, ή την προσωρινή, περιοδική μετακίνηση παιδοψυχιάτρου, προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη.
Σύμφωνα με δήλωση του, τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες είναι ανιδιοτελείς και τροφοδοτούνται από τη θέληση των γονέων παιδιών με αυτισμό, προκειμένου να εντάσσονται ομαλά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, πρέπει να υποστηρίζονται με πράξεις από την Πολιτεία. Ο ίδιος θα παρακολουθεί την υλοποίηση του αιτήματος εντατικά, ενώ θα συνδράμει τους φροντιστές και τα παιδιά με κάθε μέσο.
Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στον Υπουργό Υγείας
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια
Υπόψιν: του Υφυπουργού, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη
Θέμα: Ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου Βέροιας με ιατρό ειδικότητας Παιδοψυχιάτρου
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Επισκέφτηκα πρόσφατα πλείστες κοινωνικές δομές της Ημαθίας, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμο κοινωνικό έργο, όσον αφορά την κοινωνική ένταξη και την εκπαίδευση και κατάρτιση ατόμων με ειδικές δεξιότητες. Μεταξύ αυτών, το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του αυτισμού με την επωνυμία «ΜΑμΑ».
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των κηδεμόνων παιδιών με αυτισμό, που λειτουργούν ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, στεγαζόμενο στο Ειδικό Σχολείο Βέροιας, το οποίο τους παραχωρείται κατά τις απογευματινές ώρες για να πραγματοποιήσουν τις δραστηριότητες τους.
Κατά τη συνάντηση μας, τα μέλη του ΔΣ, ως επί το πλείστον μητέρες των παιδιών, εξέθεσαν την έντονη δυσαρέσκεια τους σχετικά με την απουσία πρόβλεψης οργανικής θέσης παιδοψυχιάτρου, σε νοσοκομείο της ευρύτερης περιοχής της Ημαθίας, καθώς και για απουσίας πρόβλεψης για λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικού τμήματος, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων νοσοκομείων, όπως πχ του Γ.Ν.Θ Γ. Παπανικολάου.
Ως εκ τούτου, τα ανήλικα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στην Ημαθία, προκειμένου να εξεταστούν και να λάβουν τη γνωμάτευση, η οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ για να δικαιολογηθούν οι θεραπείες τους, υποχρεώνονται να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη. Γίνεται δε αντιληπτό, ότι αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε εξέταση ρουτίνας απαιτείται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αναπτυξιακής διαταραχής που αντιμετωπίζουν. Όπως αναφέρουν οι φροντιστές τους, η περιοδικότητα εξέτασης των παιδιών με ΔΑΔ από παιδοψυχίατρο, είναι αρκετά συχνή.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΚΕΣΥ Ημαθίας, ο νομός Ημαθίας καταγράφει εκ των υψηλότερων ποσοστών Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, γεγονός που πιστοποιεί την ανάγκη δημιουργίας μόνιμης θέσης παιδοψυχιάτρου στο Νομό.
Επιπλέον, τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν και νομούς εκτός της Ημαθίας, γεγονός που επιβεβαιώνει το φόρτο εργασίας τους και την αδυναμία ταχύτατης ανταπόκρισης, αναφορικά με τον προγραμματισμό ραντεβού, άρα και τη μη αποτελεσματική εξυπηρέτηση των παιδιών με ΔΑΔ.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ
- Υφίσταται το ενδεχόμενο προγραμματισμού της πρόσληψης ιατρού, ειδικότητας παιδοψυχιάτρου, το επόμενο διάστημα;
- Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η άμεση ανταπόκριση στο αίτημα για στελέχωση του νοσοκομείου Βέροιας με την ειδικότητα του παιδοψυχίατρου, εξετάζεται προσωρινός τρόπος ικανοποίησης του αιτήματος με μετακίνηση ιατρού, ορισμένες φορές μέσα στην εβδομάδα/μήνα, προκειμένου να καλύπτεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών;