Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Βέροια: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης “Εγώ ο Μότσαρτ”. Μια ευφυής και συναρπαστική παράσταση για μικρούς και μεγάλους

Δήμητρα Σμυρνή

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης & Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε μια άκρως πετυχημένη συνδιοργάνωση και σε συνεργασία με την εταιρεία θεάτρου TheatrAction, πρόσφεραν μια  μοναδική, ευφυή και συναρπαστική παράσταση, διαδραστική με όλη τη σημασία της λέξης, προσεγγίζοντας την κλασική μουσική και τον ιδιοφυή Μότσαρτ εξαιρετικά πρωτότυπα.

Το «παράσταση για μικρούς και μεγάλους» του τίτλου είναι πέρα για πέρα αληθινό, αφού όσοι μεγάλοι βρεθήκαμε στο Χώρο Τεχνών της Βέροιας, στις δύο παραστάσεις που δόθηκαν για παιδιά, απολαύσαμε το θέαμα και ακρόαμα, όσο και τα  ίδια τα παιδιά!

Ενταγμένη η παράσταση σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-12 χρονών, με σταθμούς  τις πόλεις Γιαννιτσά, Σέρρες και Βέροια, έφερε στο κοινό των παιδιών, που είναι τόσο εύκολα διαπλάσιμο, μια άλλη οπτική πάνω στην κλασική μουσική, που την κάνει γοητευτικά προσεγγίσιμη.

Ο Μότσαρτ, ο μελωδικότερος των κλασικών, έγινε οικείος για τα παιδιά όχι μόνο με τη μουσική του, που, ενώ καταγράφεται εύκολα στον ανθρώπινο εγκέφαλο ταυτόχρονα μαγεύει την ψυχή με την αρμονία της, αλλά και με την αφήγηση πάνω στην οποία στηριζόταν το μουσικό μέρος, και η οποία είχε έξοχη θεατρική διάσταση.

Με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης επί σκηνής, με τους ηθοποιούς, που υποδύονταν τον Βόλφυ και την αγαπημένη του αδελφή, να ξαναζωντανεύουν όχι μόνο τα πρόσωπα αλλά και την ίδια την εποχή του 18ου αιώνα μέσα από τους διαλόγους τους, πότε ο λόγος, πότε η μουσική, πότε η κίνηση, πότε η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών σε καίρια σημεία, έδωσαν ένα εκρηκτικό σύνολο που λειτούργησε ελκυστικά για το παρόν και γόνιμα για το μέλλον.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και συνδιοργανώσεις, σε εποχές που τα παιδιά είναι ευάλωτα σε κάθε είδους αρνητικές επιδράσεις  πάνω στον ψυχισμό τους και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, μόνο τον έπαινο αξίζουν και τον έχουν!

Η παράσταση δόθηκε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και τη στήριξη του Δήμου Βέροιας

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της παράστασης

Διεύθυνση ορχήστρας: Φαίδρα Γιαννέλου

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάρι Χεκιμιάν – Δέσποινα Σαρόγλου

Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος

Σκηνογραφική παρέμβαση: Αγγελική Κουρμουλάκη

Ερμηνευτές: Βαγγέλης-Ραφαήλ Καλλίτσογλου, Μάρι Χεκιμιάν

Πρόγραμμα:

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791):

Συμφωνία αρ.25 σε σολ ελάσσονα, Κ.183 (α’ μέρος)

Συμφωνία αρ.40 σε σολ ελάσσονα, Κ.550 (α’ μέρος)

Σονάτα για πιάνο αρ.11 σε λα μείζονα, Κ.331 (γ’ μέρος ‘Alla Turka’)

Κοντσέρτο για πιάνο αρ.21 σε ντο μείζονα, Κ.467 (β’ μέρος)

Κουιντέτο για κλαρινέτο σε λα, Κ.581 (γ’ μέρος)

Εισαγωγή από την όπερα ‘Οι Γάμοι του Φίγκαρο’. K.492

Εισαγωγή από την όπερα ‘Απαγωγή από το Σεράι’. K.384

banner-article

Ροη ειδήσεων