Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας στη Βέροια: “Τι διεκδικούμε, γιατί απεργούμε”

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σήμερα στη Βέροια, με εισηγητή τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννη Πάιδα.

Με παρόντες τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος Ημαθίας της ΑΔΕΔΥ, Θόδωρο Κακαγιάννη, τον Αντιπρόεδρο Παύλο Τουτουντζίδη και τη Γραμματέα Ελένη Γκόγκα , ο Γιάννης Πάιδας παρουσίασε τις διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ, που οδηγούν στην απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Φεβρουαρίου.

Ο Θόδωρος Κακαγιάννης δήλωσε προλογίζοντας πως το Νομαρχιακό Τμήμα επισκέφτηκε μαζί με τον Πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ πρώτα το Νοσοκομείο της Βέροιας και στη συνέχεια το ΕΠΑΛ της πόλης, προκειμένου ο Πρόεδρος να έχει μια άμεση εικόνα για τα κατά τόπους προβλήματα, ειδικά στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας και Παιδείας.

Ο Γιάννης Πάιδας  έδωσε σύντομα και εύστοχα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας την κρισιμότητα του νομοσχεδίου Βρούτση που πρόκειται να ψηφιστεί, και το οποίο οδηγεί την ΑΔΕΔΥ στην απόφαση για  απεργία.

«Οργώσαμε όλη την Ελλάδα για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην απεργία της 18ης Φεβρουαρίου. Το ασφαλιστικό που θα ψηφιστεί είναι αντίθετο με τις προσδοκίες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Δίνοντας ανάγλυφα τις μεγάλες απώλειες των συνταξιούχων που δεν αποκαθίστανται από τη νέα κυβέρνηση, αν και το υποσχέθηκε, παρά μόνο με κάποιες μικροδιορθώσεις, χαρακτήρισε το Νόμο Βρούτση αντίγραφο του Νόμου Κατρούγκαλου,(40 χρόνια υπηρεσίας – 67ο έτος, το έτος εξόδου από την υπηρεσία).

Αναφερόμενος και σε προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για ρύθμιση των ειδικών περιπτώσεων εκείνων που εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά, και οι οποίες φυσικά δεν υιοθετήθηκαν, πέρασε στο μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι οι περισσότερο πληττόμενοι από την κρίση, χάνοντας το 40% του μισθού τους.

«Η κοινωνική αυτή ομάδα που έδωσε τα περισσότερα στην κρίση, φτάνοντας στα όρια της κοινωνικής απαξίωσης και της οικονομικής εξαθλίωσης, δεν έχει την αντιμετώπιση που της ταιριάζει» είπε.

Μιλώντας με στοιχεία για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών, (συρρικνώθηκε η δύναμη των δημοσίων υπαλλήλων κατά 128.000, ποσοστό 25%), δήλωσε πως βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ελαστικές μορφές εργασίας 18% ενώ η Ευρώπη έχει αντίστοιχα 3%.

«Ζητάμε περισσότερες εργασιακές θέσεις, ειδικά στην Υγεία και Παιδεία, αλλά και στο Πυροσβεστικό Σώμα η υποστελέχωση είναι τραγική» πρόσθεσε.

«Όχι μόνο δεν δεχόμαστε περικοπή των επιδομάτων, αλλά απαιτούμε την επέκτασή τους, ζητώντας από την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων, ανοιχτή στο διάλογο τον οποίο επιζητούμε, χωρίς να είμαστε αιθεροβάμονες» ολοκλήρωσε.

Σε ερωτήσεις που έγιναν σχετικά με τις ευθύνες της μη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων και την έλλειψη μαζικότητας στις κινητοποιήσεις, ο Πρόεδρος  μίλησε για ευθύνες του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς μέλη του είναι δέσμια κομματικών εντάξεων ή προσωπικών φιλοδοξιών, χάνοντας έτσι και την εμπιστοσύνη του κλάδου, αλλά και για την  οικονομική αφαίμαξη που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, που αναστέλλει την απεργιακή τους διάθεση.

Η ΑΔΕΔΥ με την απεργία της 18ης Φεβρουαρίου διεκδικεί:

Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών Νόμων.

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

………………………………………….

 far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας