Η ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετά τον Κλέαρχο Τσαουσίδη
Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά με οδύνη μια από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του δημοσιογραφικού κόσμου στη Βόρεια Ελλάδα, τον Κλέαρχο Τσαουσίδη, που πέθανε σήμερα, Τρίτη 11/2/2020 σε ηλικία 73 ετών.
Η επαγγελματική διαδρομή του Κλέαρχου Τσαουσίδη άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Ενημέρωση, όπως και η συνδικαλιστική του δράση μέσα από την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), για την ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο ίδιος, και από τον ασφαλιστικό Οργανισμό ΕΔΟΕΑΠ. Εξίσου βαθύ ήταν το πολιτικό του ίχνος, χαραγμένο με την αντιδικτατορική δράση του και την σταθερή και μαχητική υποστήριξη των ιδεολογικών αρχών του μέσω της αρθρογραφίας και των παρεμβάσεών του ως την έσχατη στιγμή. Την τελευταία πενταετία αρθρογραφούσε σταθερά σε εβδομαδιαία βάση στην εφημερίδα Αυγή.
Γεννημένος το 1947 στην Θεσσαλονίκη, ο Κλέαρχος Τσαουσίδης σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ από το 1965 ως το 1968 και (ύστερα από αναγκαστική διακοπή) από το 1974 ως το 1976. Άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος το 1969 στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες Εγνατία (1981), Τα Νέα (Γραφείο Θεσσαλονίκης 1982-88). Την περίοδο Αύγουστος 1988 – Ιούλιος 1989, διετέλεσε διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Mega Channel (γραφείο Θεσ/νίκης) και το 1991 επανήλθε στα Νέα.
Το 1993 οργάνωσε και διεύθυνε ως το 1995, τον ραδιοσταθμό ΖΗΤΑ. To 1995 ανέλαβε Διευθυντής Σύνταξης στο ένθετο Βόρεια Ελλάδα της Καθημερινής. Το 1997 έγινε διευθυντής στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής και αργότερα ανέλαβε και τη διεύθυνση του ημερήσιου φύλλου Αγγελιοφόρος. Κατά περιόδους συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Παρατηρητής και Antenna. Υπήρξε επί σειρά ετών (1983-88) ανταποκριτής της εφημερίδας Το Ποντίκι, της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και από πέρσι συνεργάτης της Ντόιτσε Βέλλε.
Το 1987 εκλέχτηκε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ. Από το 1990 ως το 1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Ένωσης. Το καλοκαίρι του 1995 εκλέχτηκε Α΄ Αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ. Το 1995 η ΕΣΗΕΜ-Θ τον εξέλεξε εκπρόσωπό της στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ (τριετής θητεία). Διετέλεσε επίσης μέλος (με υπόδειξη της ΕΣΗΕΜ-Θ) του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε επίσης Γενικός Γραμματέας του Βαλκανικού Κέντρου Τύπου και μέλος του Προεδρείου της Βαλκανικής Συνομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία, στο ιδρυτικό της Συνέδριο, συσπείρωσε, χάρη σε ενέργειες του ίδιου, δημοσιογραφικές Ενώσεις από 18 διαφορετικές χώρες. Το 2007 εξελέγη αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).
Η προσήλωση του Κλέαρχου Τσαουσίδη στην ποιότητα του δημοσιογραφικού έργου, η εργατικότητά του, η ευρυμάθεια και η πίστη του στην Ενημέρωση ως δημόσιου αγαθού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώθηκαν στα δημοσιογραφικά δημιουργήματά του.
Η κηδεία του Κλέαρχου Τσαουσίδη θα είναι πολιτική και σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου η σορός του θα αποτεφρωθεί.
Το Διοικητικό Συμβούλιο