Υγεία

Σάκχαρο: 5 tips για να το μειώσετε στη διάρκεια της νύχτας

Ο καλός ύπνος έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι ότι συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αύξηση του κινδύνου διαβήτη. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι όσοι δεν κοιμούνται αρκετά, συχνά εκδηλώνουν άπνοια, μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή του ατόμου διακόπτεται για κάποια δευτερόλεπτα και η οποία έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2.

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες το βράδυ επί σχεδόν ένα μήνα, είχαν 32% μείωση στην ποσότητα ινσουλίνης που απελευθέρωνε ο οργανισμός τους μετά το φαγητό και υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης, τα οποία έφταναν τα όρια του προδιαβήτη.

Για να διατηρείτε σε ισορροπία τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια καλή ρουτίνα ύπνου. Δείτε τα παρακάτω tips που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε γρηγορότερα και να έχετε ποιοτικό ύπνο.

Μην αργείτε να ξυπνήσετε: Ακούγεται λογικό να κοιμάστε παραπάνω το σαββατοκύριακο, προκειμένου να αναπληρώσετε τις χαμένες ώρες. Αυτό όμως μπορεί να αναστατώσει τους ρυθμούς σας και να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε το βράδυ. Εάν σκοπεύετε να κοιμηθείτε περισσότερες ώρες, πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα, ώστε να ξυπνήσετε τη συνηθισμένη ώρα. Όχι όμως πολύ νωρίς, προειδοποιούν οι ειδικοί, καθώς μπορεί να επηρεαστεί ο κιρκάδιος ρυθμός.

Χρησιμοποιείτε το κρεβάτι μόνο για ύπνο: Το κρεβάτι πρέπει να είναι σημείο χαλάρωσης και ξεκούρασης μετά από μια κουραστική μέρα. Κρατήστε μακριά από την κρεβατοκάμαρά σας λογαριασμούς, υπολογιστή ή οτιδήποτε άλλο προκαλεί άγχος.

Καταγράψτε τις σκέψεις σας: Εάν το βράδυ είναι η ώρα που τα προβλήματα και οι εκκρεμότητες βομβαρδίζουν το μυαλό σας, αφιερώστε μισή ώρα πριν τον ύπνο στην καταγραφή τους και στην πιθανή εξεύρεση λύσης. Αν έχετε καθαρό μυαλό είναι πιο πιθανό να σας πάρει ο ύπνος. Η καταγραφή των σκέψεων και ο προγραμματισμός της επόμενης μέρας θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, ενώ παράλληλα θα σας κάνει πιο παραγωγικούς.

Χαλαρωτική δραστηριότητα: Εάν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε εντός 30 λεπτών από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε, σηκωθείτε από το κρεβάτι και πηγαίνετε σε ένα άλλο σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο και κάντε μια χαλαρωτική δραστηριότητα για 15-20 λεπτά, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής. Αν μένετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι πασχίζοντας να κοιμηθείτε, αυξάνονται οι ορμόνες του στρες, ο καρδιακός ρυθμός και η γενική ανησυχία, συνταγή για μια άγρυπνη νύχτα.

Σβήστε τα φώτα: Ένα δωμάτιο με πολύ φως δεν θα σας δημιουργήσει διάθεση για ύπνο. Οι ειδικοί συστήνουν να σβήνετε τα φώτα τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο. Ένα σκοτεινό δωμάτιο υποδεικνύει στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα για ύπνο. Είναι επίσης χρήσιμο να έχετε σκούρες κουρτίνες που δεν επιτρέπουν στο φως να μπαίνει στο υπνοδωμάτιο.

onmed.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας