Βέροια Ρεπορτάζ

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Δήμου Βέροιας “Ακουστική και Ορθοφωνία”

Μια πραγματικά πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και άκρως ωφέλιμη ημερίδα, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας και Ισότητας των Δύο Φύλων, σε συνδιοργάνωση με την Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση, με θέμα «Ακουστική και Ορθοφωνία», πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, με μεγάλη συμμετοχή ακροατών.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, εκτιμώντας την εμβέλεια που έχει ο λόγος όχι απλά με την ανάπτυξη των όποιων επιχειρημάτων, αλλά και με την σωστή εκφορά του, τη στάση του σώματος και τις κινήσεις που τον κάνουν περισσότερο πειστικό, επέλεξε ως εισηγήτρια της ημερίδας μια καταξιωμένη μουσικό της πόλης, τη σοπράνο Ελένη Αναγνώστου, που συνδυάζει τον έλεγχο της φωνής με την ανάλογη σκηνική παρουσία, οδηγώντας σε ένα άκρως πετυχημένο αποτέλεσμα.

Η Ελένη Αναγνώστου, μπροστά σε ένα ακροατήριο όχι μόνο εκπαιδευτικών -που κύριο όργανο της δουλειάς τους είναι ο λόγος- αλλά και άλλων ειδικοτήτων, κατέθεσε τις επιστημονικές της γνώσεις μαζί με τη συσσωρευμένη εμπειρία της, εντυπωσιάζοντας με την επικοινωνιακή της ικανότητα.

Θέματα ορθοφωνίας και διαχείρισης της αναπνοής ανέπτυξε η  Ελένη Αναγνώστου  με στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινωνία,κατακτώντας τη σωστή εκφορά του λόγου, τη σωστή προφορά των λέξεων, την κατάλληλη στάση του σώματος, την αβίαστη διαχείριση της αναπνοής.

Στο τέλος της εκδήλωσης είπαν στη Φαρέτρα:

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Συρμούλα Τζήμα:

«Ήταν συγκλονιστική η παρουσία του κόσμου. Βέβαια κι εμείς επιλέξαμε μια αίθουσα, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει έναν χαρακτήρα ζεστό και ανθρώπινο. Το σεμινάριο είχε βιωματικό χαρακτήρα -η εισηγήτρια έπρεπε να έχει άμεση επαφή με το κοινό της- κι έτσι επελέγην αυτή η αίθουσα που είχε αυτές τις δυνατότητες οδηγώντας και στην επιτυχία αυτής της συνδιοργάνωσης, με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Αγκαλιάσαμε μια σκέψη της Ελένης Αναγνώστου, σκέψη που ταυτίστηκε με μια δική μου προσωπική σκέψη, πως δηλαδή μπορούμε όσοι εκθέτουμε τον εαυτό μας στο δημόσιο λόγο, είτε είμαστε εκπαιδευτικοί, είτε δικηγόροι, πωλητές, μουσικοί και άλλοι, πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την φωνή την ακουστική της αλλά και την αναπνοή μας.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ ενθαρρυντική για το εγχείρημά μας. Νέα παιδιά αλλά και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικία ήρθαν ν’ ακούσουν την Ελένη, κάνοντας ερωτήσεις αλλά και εφαρμόζοντας τις ασκήσεις που η Ελένη έδειξε σε όλους μας.

Η Ελένη η Αναγνώστου πάντα εντυπωσιάζει με τις εισηγήσεις της γιατί διαθέτει το χάρισμα της άμεσης επικοινωνίας με το κοινό, χάρισμα που συνδέεται με την ιδιότητά της ως μουσικού, καθηγήτριας ορθοφωνίας και εκπαιδευτικού.

Σε ότι αφορά εμένα προσωπικά φυσικά θα την επέλεγα και σε άλλες ανάλογες δράσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν.

Φυσικά και η Αναγνώστου είναι ένα πρόσωπο εγνωσμένης αξίας στην πόλη. Έτσι, λοιπόν, σε δράσεις της πόλης μας που έχουν σχέση με τη μουσική και τον πολιτισμό η Ελένη Αναγνώστου δρα με όλες της τις δυνάμεις.»

Η  Αικατερίνη  Παπαγεωργίου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 3ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.  Κεντρικής Μακεδονίας:

“Η ημερίδα, στην οποία συνεργαστήκαμε με τον Δήμο, υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ως προς τους στόχους που έθεσε και ως προς την επίτευξή τους.

H μουσικός κυρία Ελένη Αναγνώστου ήταν η ομιλήτρια στη σχετική ημερίδα που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Βέροιας και ανέπτυξε θέματα διαχείρισης της φωνής και τεχνικές σωστής άρθρωσης και αναπνοής, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία με τον συνομιλητή, την ορθή εκφορά του λόγου, τη σωστή προφορά των λέξεων, την κατάλληλη στάση του σώματος. Και, όπως είπε η ομιλήτρια, δεν είναι μόνο ζήτημα επικοινωνίας, είναι ζήτημα υγείας, υγιούς ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης του ατόμου. Η συζήτηση είχε διαδραστικό και βιωματικό χαρακτήρα και κράτησε το ενδιαφέρον του ακροατηρίου.  Η ίδια η κυρία Αναγνώστου υπήρξε η καλύτερη απόδειξη των επιχειρημάτων του λόγου της, αφού για δύο ώρες αδιαλείπτως και χωρίς μικρόφωνο μιλούσε ακάματη με την ίδια  ένταση.

Είναι πολύ σημαντικό, άνθρωποι του τόπου, ειδικοί και επιστήμονες του Δήμου μας να μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους στους συμπολίτες και στις συμπολίτισσες και να συμβάλλουν με τον τρόπο και την επιστήμη τους ο καθένας και η καθεμιά για την πνευματική και πολιτισμική ανύψωση του τόπου.

Η κυρία Ελένη Αναγνώστου κέρδισε τις καλές εντυπώσεις του ακροατηρίου, το οποίο απαρτίζονταν από πολίτες του Δήμου προερχόμενοι από ποικίλα επαγγέλματα, και προτίμησαν να αφιερώσουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην αίθουσα του Δημαρχείου ένα σαββατιάτικο ηλιόλουστο πρωινό του Φλεβάρη.”

Η μουσικός και σοπράνο Ελένη Αναγνώστου:

«Για μένα είναι πραγματικά συγκινητικό  το ότι μίλησα σ’ αυτήν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης, όπου είχα ως μαθήτρια Λυκείου τη δυνατότητα να τραγουδώ.

Το να είμαι σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον και με ακροατήριο ανθρώπους που ένιωθα πως είχαν τη διάθεση να με ακούσουν, πλουτίζοντας τις γνώσεις τους πάνω στη φωνή και τις δυνατότητές της, βελτιώνοντας την εκφραστικότητά της, ήταν κάτι που πραγματικά με ενέπνευσε.

Μακάρι και στο μέλλον να δοθεί η δυνατότητα να υπάρχουν τέτοια θέματα, που να δίνουν την ευκαιρία να υπάρχει πληροφόρηση, για την οποία οι άνθρωποι πραγματικά διψούν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον που έβλεπα στα πρόσωπα των ακροατών μου πραγματικά με συγκίνησε, γιατί τα τελευταία χρόνια έχω αποσυρθεί από την ενεργό δράση, είτε ως καλλιτέχνης είτε ως επιστήμων, μετά από πόλεμο που δέχτηκα κι όλο αυτό με έκανε να μένω πίσω, να μην είμαι στο προσκήνιο.

Με την εκδήλωση αυτή ξαναγυρίζω στην ενεργό δράση, εισπράττοντας με τη δουλειά μου θετικότατες αντιδράσεις, που με τιμούν ιδιαίτερα.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Φλεβάρη, με θέμα «Πώς η μουσική μπορεί να κάνει καλύτερη την καθημερινότητά μας.»

far

faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας