Βέροια Ρεπορτάζ Υγεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Βέροια η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Δήμητρα Σμυρνή

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας.

Με διοργανωτές  την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Βέροιας «Άγιος Παρθένιος» και σε συνεργασία με το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Βέροιας, το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βέροιας, την Κοινωφελή Επιχείρηση ΚΕΠΑ, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο, η εκδήλωση ξαναέφερε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου, που μόνο μέσα από τη συστηματική ενημέρωση μπορεί να επιτευχθεί.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (Παράρτημα Βέροιας), Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, έδωσε το λόγο στην Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος», Μαρίνα Ψωμιάδου, η οποία αναφέρθηκε σύντομα στα συναισθήματα που προκαλεί η ασθένεια στους πάσχοντες, αλλά και στον ρόλο που παίζει ο Σύλλογος γι’ αυτούς, καθώς τους προσφέρει με την παρουσία του αγάπη και αισιοδοξία.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία των διοργανωτών, έδωσε από τη μια τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει πάρει ο καρκίνος παγκόσμια, τονίζοντας ως σημαντικό όπλο αντιμετώπισής του τη σημασία της πρόληψης, αλλά τονίζοντας παράλληλα και τον υποστηρικτικό ρόλο του Δήμου σε προσπάθειες ενημέρωσης των πολιτών με ανάλογες εκδηλώσεις.

Η Βασιλική Καραδήμου, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας, δείχνοντας τον σημαντικό ρόλο τέτοιων εκδηλώσεων, που στόχος τους είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου, επεσήμανε το δύσβατο δρόμο που έχει να διανύσει ένας καρκινοπαθής, που χρειάζεται την προστασία της Πολιτείας για να βγει από το λαβύρινθο της αρρώστιας του. «Θα είμαστε πάντα όρθιοι ως Ιατρική Κοινότητα στις επάλξεις» κατέληξε.

Ο Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, παίρνοντας αυτήν τη φορά το λόγο ως ένας από τους εισηγητές της εκδήλωσης, ανέλυσε το θέμα «Εμβόλιο κατά του ιού HPV – ασφάλεια και αποτελεσματικότητα», με την ιδιότητα  του Γυναικολόγου, εξειδικευμένου στη Γυναικολογική Ογκολογία.

Κάνοντας μια εισαγωγή για το ρόλο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και για τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα στον αγώνα κατά του καρκίνου, έδωσε σοκαριστικά στοιχεία για το μέγεθος της εξάπλωσης της ασθένειας, αλλά και για την αδυναμία  της Πολιτείας να διαχειριστεί το θέμα της θεραπείας από οικονομική άποψη.

Ειδικά για το Εμβόλιο κατά του ιού HPV,  έδωσε μια εμπεριστατωμένη εικόνα που κάλυπτε και τον τομέα της ασφάλειας – είναι αποδεδειγμένα ασφαλές – αλλά και την αποτελεσματικότητά του, με πλήθος στοιχείων από την παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Ο Κώστας Ρίζος, Χειρουργός – Ουρολόγος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας, έδωσε αναλυτικά τις «Επιπτώσεις της παχυσαρκίας και δίαιτας στον καρκίνο του προστάτη», με στόχο πάντα την πρόληψη.

Θεωρώντας ότι ενοχοποιητικοί παράγοντες για τον καρκίνο του προστάτη είναι οι  περιβαλλοντικοί – μεγάλη η διαφορά στον τρόπο ζωής και διατροφής ανάμεσα στους λαούς της Δύσης και της Ανατολής – επικεντρώθηκε στον κίνδυνο της συστηματικής κατανάλωσης λιπιδικών τροφών, που χαρακτηρίζει  τη Δύση.

Αποτέλεσμα αυτών των διατροφικών επιλογών, μαζί με την συνεπακόλουθη πολλές φορές παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, είναι ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Αναφερόμενος σε έναν πλατύ κατάλογο συστατικών που εμπεριέχονται σε φρούτα και λαχανικά, έδειξε ότι τέτοιες επιλογές μπορεί να καταστούν ευεργετικές για την υγεία.

Η Συρμούλα Τζήμα, Δικηγόρος – Εκπαιδευτικός, Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας, έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα μέσα από την εισήγησή της «Νομικά και βιοηθικά ζητήματα στον ογκολογικό ασθενή».

Θεμελιώδεις αξίες της ζωής εξακολουθούν να διέπουν και τις σχέσεις γιατρού – ασθενή, μέσα από το πρίσμα της Δικαιοσύνης και της Ηθικής κατά την εισηγήτρια.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, αλλά και ειδικά στο λεπτό θέμα της ενημέρωσης του ασθενή, με όλα τα θετικά ή αρνητικά για την ψυχολογία του , αποτέλεσαν ενδιαφέροντες πυρήνες μιας διαφορετικής και ενδιαφέρουσας προσέγγισης του θέματος.

Ο Αργύρης Φουκαλάς, φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, προσέγγισε το θέμα «Κρίση και θεραπείες, φάρμακα και ελλείψεις».

Δείχνοντας πόσο η κρίση επηρέασε όλους τους τομείς της ζωής και φυσικά τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, τόνισε την κυριολεκτικά εγκληματική έλλειψη φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς, που ο καθορισμένος χρόνος των χημειοθεραπειών τους μπορεί με τις καθυστερήσεις να αποβεί γι’ αυτούς μοιραίος.

Το φαινόμενο, που είναι πανευρωπαϊκό, έχει πάρει διαστάσεις στη χώρα μας, προκαλώντας την αγωνία και τις διαμαρτυρίες των ασθενών, που όμως δεν μπορούν να βρουν δυστυχώς ανάλογη αντιμετώπιση στο πρόβλημά τους, παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης που γίνονται σήμερα.

Η εκδήλωση έκλεισε με το Οργανικό Φωνητικό Σύνολο «Μονόγραμμα»,  με μαέστρο τον Πέτρο Ρίστα, που με τα τραγούδια του έκανε πράξη τα λόγια της Προέδρου του, της Αλεξάνδρας Ανανιάδου-Βαφείδου, πως η χορωδιακή μουσική αποτελεί σοβαρό παράγοντα που μειώνει το στρες και τα δυσάρεστα συναισθήματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με καρκίνο.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας