Κοινωνία Τοπικά

ΑΣΕ – ΠΑΜΕ: Ενημέρωση για τον νέο ασφαλιστικό νόμο

Ακάθεκτη στην εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου, υλοποιώντας με μοναδική συνέπεια την αντιασφαλιστική «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ όπως επιβεβαιώνουν τα 104 «νέα» άρθρα και ο ορυμαγδός των διατάξεων του «νέου ασφαλιστικού» που διέρρευσε στον τύπο, πριν ακόμα αναρτηθεί επίσημα για διαβούλευση.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο της ΝΔ:

1) Διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2010.

2) Θεωρεί αμετάκλητη την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και τις περικοπές στις επικουρικές και τα εφάπαξ.

3) Διατηρεί όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που διαμόρφωσαν το υποχρεωτικό όριο στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

4) Επιβεβαιώνει την διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική, και παρά τις γενικές αναφορές για «εγγύηση» των συντάξεων από το κράτος, περιορίζει και αυτό την κρατική χρηματοδότηση μόνο για το τμήμα της εθνικής σύνταξης.

5) Ειδικά για τις νέες συντάξεις, σε βάθος 50 χρόνων εξασφαλίζεται ότι αυτές θα παραμείνουν σε επίπεδα πτωχοκομείου.

6) Προβλέπει όπως και ο νόμος Κατρούγκαλου, το «πάγωμα» όλων των συντάξεων (παλιών και νέων) τουλάχιστον μέχρι το 2022. Από το 2023 και μετά οι «αυξήσεις» δεν μπορούν να ξεπερνούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό), που σημαίνει ότι η πραγματική τους αγοραστική αξία δεν θα αυξάνεται.

7) Διατηρεί την πρόβλεψη για τρίχρονες αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να ελέγχεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος, οι οποίες στην ουσία θα αξιοποιούνται ως εργαλεία νέων περικοπών (μόνιμοι κόφτες).

8) Διατηρείται και η ρήτρα του πρώτου μνημονίου για τη συνολική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.

9) Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρεί με ένα μπαράζ δηλώσεων και διαρροών να συσκοτίσει τον αντιδραστικό χαρακτήρα και αυτού του νομοθετήματος, επικεντρώνοντας την προπαγάνδα της στις περιορισμένες αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 9000 ημέρες ασφάλισης (30 έτη), καθώς και στην δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να «επιλέγουν» αυτοί την ασφαλιστική τους κλάση άρα και το ύψος των εισφορών τους.

Στην πράξη, απλώς συμμορφώθηκε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες βέβαια και αυτές, καμία σχέση δεν είχαν με την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και την ανάκτηση των απωλειών των συνταξιούχων από τις διαχρονικές περικοπές. Η κυβέρνηση «έντυσε» τον νόμο Κατρούγκαλου με τα κουρέλια της «αναλογικότητας» και της «ισοτιμίας» και από νόμο λαιμητόμο τον βαφτίζει νόμο «σωτηρίας».

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για την συντριπτική πλειοψηφία παλιών και νέων συνταξιούχων, όλων αυτών που έχουν από 4500 έως 9000 ένσημα παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου οι οποίοι σε συνδυασμό με την μείωση του συντάξιμου μισθού (μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Στις συνθήκες που εργάζονται οι νέες γενιές με την τεράστια ευελιξία και την προσωρινότητα στην εργασία, το ποσοστό των ασφαλισμένων που θα ξεπερνά το φράγμα των 9000 ενσήμων θα είναι ελάχιστο.

Ακόμα όμως και για τον αριθμό αυτό ασφαλισμένων που συμπληρώνει από 9000 ένσημα έως 12.000 ένσημα στον εργάσιμο βίο του, η αύξηση των συντελεστών δεν οδηγεί σε ικανοποιητικές συντάξεις, οι οποίες σε κάθε περίπτωση, είναι μικρότερες και σε σχέση με το προϊσχύον σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και σε σύγκριση με τις κομμένες συντάξεις των παλιών συνταξιούχων.

Όλοι «ξεχνούν» ότι τα παλιά ποσά των συντάξεων αφορούσαν 14 συντάξεις το χρόνο, ενώ με τον νόμο Κατρούγκαλου και μετά τα ποσά αφορούν 12 συντάξεις το χρόνο.

Αντίστοιχη είναι η και η περίπτωση της «αύξησης» των επικουρικών που διαφημίζει η ΝΔ. Η αύξηση αυτή, όπως και η επιστροφή αναδρομικών από τον Οκτώβρη του 2019 αφορά μόνο μία από τις περικοπές στις επικουρικές, δηλαδή την περικοπή του 2016 (ΣΥΡΙΖΑ) για τις οποίες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε το ποσό των 1300 ευρώ μικτά. Όλες οι άλλες περικοπές που προηγήθηκαν παραμένουν σε ισχύ. Μάλιστα αν και το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την συγκεκριμένη περικοπή η αναδρομικότητα ισχύει από τον χρόνο έκδοσης της τελευταίας απόφασης (Οκτώβρης 2019) και όχι από το καλοκαίρι του 2016 που επιβλήθηκε.

Επιπλέον, για τις επικουρικές παραμένει σε ισχύ όλο το νομοθετικό πλαίσιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο για μεν το διάστημα μέχρι το τέλος του 2014 οι επικουρικές μειώνονται καθώς ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώθηκε κατά 50%, ενώ καταργήθηκαν και τα κατώτερα όρια αυτών των συντάξεων, ενώ για τον χρόνο από 1.1.2015 και μετά, η σύνταξη είναι ακαθόριστη και εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης μετά το 2014 υπολογίζεται με βάση τις αρχές ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος (ατομικές μερίδες κ.λ.π) Κατά συνέπεια όσον αφορά τις επικουρικές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτύπησαν εξίσου την επικουρική σύνταξη την οποία σήμερα η ΝΔ οδηγεί στη λαιμητόμο του χρηματιστηριακού τζόγου.

Εξάλλου, σε μεγάλη απάτη εξελίσσεται όλη η προπαγάνδα της κυβέρνησης για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων και αγροτών, στους οποίους δήθεν με το νέο νομοθέτημα δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν το ύψος των εισφορών τους. Και εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ψευδώνυμη «ελεύθερη επιλογή» οδηγεί σε αύξηση των εισφορών τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών. Η πρώτη και ελάχιστη κατηγορία είναι στα 220 ευρώ το μήνα για τους επαγγελματίες και στα 121 για τους αγρότες, ενώ και εδώ, όσον αφορά τις μελλοντικές συντάξεις το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το ύψος της εισφοράς βαδίζουμε σε συντάξεις φτώχειας.

ΒΕΡΟΙΑ 23-1-20

banner-article

Ροη ειδήσεων