Εργασία

ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι μέσα στην κρίση έχασαν το 35% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ οι αυξήσεις στο βασικό μισθό του 2019 μετά βίας κάλυψαν τις απώλειες του πληθωρισμού όλο αυτό το διάστημα. Και ενώ η ΝΔ προεκλογικά δήλωνε ότι θα εφαρμόσει αυξήσεις διπλάσιες της οικονομικής ανάπτυξης (ΑΕΠ), τώρα ως Κυβέρνηση ανακοίνωσε με αυταρέσκεια ότι το… 2023 ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 700 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι πιθανόν (εφόσον τηρηθεί η δέσμευση) θα λάβουν «αύξηση» 16,66 ευρώ φέτος και αντίστοιχα ποσά και κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Δηλαδή:

– Βασικός μισθός θα ανέλθει στο ποσό των 666,6 ευρώ

– Για κάθε ημέρα ο μισθωτός θα λάβει αύξηση 0,66 ευρώ

– Το ημερομίσθιο από 29,04 ευρώ θα πάει στα 29,7 €

– Οι νέοι που εργάζονται με μερική απασχόληση (1 στους 3 μισθωτούς) θα λάβουν αύξηση 33 λεπτά

– Το επίδομα ανεργίας από 399,25 € θα… εκτιναχτεί στα 409,5 €

Πρόκειται για μονιμοποίηση της φτώχειας των εργαζομένων. Δεν θα την ανεχθούμε!

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία των εργαζομένων.

Αν δεν υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις και κίνητρα για εργασία οι νέοι θα βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι μακροχρόνια άνεργοι δεν θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, ενώ το brain drain θα εντείνεται και το δημογραφικό θα υπονομεύει την εθνική προσπάθεια.

Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει αμέσως την δικαιοδοσία συλλογικής διαπραγμάτευσης και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Οι κοινωνικοί εταίροι γνωρίζουν καλύτερα όλων τι αντέχει η οικονομία και ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζομένου.

Δεν είναι δουλειά της εκάστοτε κυβέρνησης η διατίμηση της εργατικής δύναμης μέσω υπουργικών ανακοινώσεων!

banner-article

Ροη ειδήσεων