Βέροια

“Ελεύθερο ζευγάρι”. Εξαιρετική παράσταση με ρυθμό, κίνηση και φαντασία από την Ομάδα “Duende” του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας

Δήμητρα Σμυρνή

«Ελεύθερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε από την Ερασιτεχνική Ομάδα«Duende» του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Ή αλλιώς, πώς ένα σπαρταριστό κείμενο μπορεί να γίνει μια έξοχη παράσταση!

Όλα ξεκινούν από το κείμενο. Σε μια Ελλάδα που οι τηλεοπτικές σειρές της, αυτές που διαμορφώνουν τον σύγχρονο Έλληνα, πάσχουν συνειδητά από κείμενο και οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της δεν το επιζητούν, όπως παλιά, ο Ντάριο Φο έρχεται κατά καιρούς να διδάξει μέσα από τα ολοζώντανα κείμενά του τι είναι κωμωδία και μάλιστα πολιτική κωμωδία.

Το «Ελεύθερο ζευγάρι», που έγραψε μαζί με τη γυναίκα του τη Φράνκα Ράμε, θεωρείται κλασική κωμωδία με θέμα τον έρωτα, όπως διαμορφώνεται μέσα από το γάμο.

Το ζευγάρι των ηρώων τους γίνεται καθρέφτης των παντρεμένων ζευγαριών, που στους διαλόγους του έργου αναγνωρίζουν έστω φευγαλέα, αν όχι ολοφάνερα,  αντανακλάσεις της δικής τους ζωής.

Ο πόλεμος ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα καθώς επιζητούν την εξουσία αυτός, ή τον σεβασμό στην κοινή τους πορεία αυτή, την αναγκαία για τη γυναίκα τρυφερότητα ή την με πάθος επιδιωκόμενη ελευθερία για τον άντρα, γίνεται ένα παιχνίδι λέξεων που συναρπάζει με τη μαεστρία της γραφής του.

Ποια λύση μπορεί να δοθεί; Είναι η ελευθερία, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τους για εξωσυζυγική δράση, η λύση που θα τερματίσει τις συγκρούσεις;

Αν σκεφτούμε πόσο κοντά είναι ο μεσογειακός Ιταλός με τον Έλληνα στη νοοτροπία και το ταπεραμέντο, σε αντίθεση μ’ έναν Βόρειο, που δεν θα αντιδρούσε έτσι εκρηκτικά στις ανάλογες συνθήκες, τότε καταλαβαίνουμε γιατί το κείμενο λειτουργεί, πέρα από τη μαστοριά των συγγραφέων του, τόσο άμεσα στους δέκτες του.

Κείμενο γραμμένο για δύο πρωταγωνιστές, για κείνον και για κείνην, μετατρέπεται από τον σκηνοθέτη Πέτρο Μαλιάρα στην παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας σε μια παράσταση με 18 άτομα! Πώς;…

Μα εδώ βρίσκεται η μοναδική ικανότητα του σκηνοθέτη! Ο Μαλιάρας είναι ο μάγος των μεγάλων συνόλων! Κι επειδή στις ερασιτεχνικές του ομάδες τον ακολουθούν με πάθος πολλοί πιστοί μαθητές του όλων των ηλικιών, έχει αποδείξει ότι μπορεί να τους αξιοποιεί όλους, αναδεικνύοντας τον καλύτερο εαυτό τους.

Εδώ, λοιπόν, οι φωνές του ζευγαριού έγιναν ένας διάλογος που μοιράστηκε σε έξι άντρες και δώδεκα γυναίκες, που λειτούργησαν μαγικά σαν ένα αντηχείο των δύο ηρώων, πολλαπλασιάζοντας και δυναμώνοντας τη φωνή τους.

Με ζευγάρια να εναλλάσσονται στη σκηνή αλληλοσπαρασσόμενα, με πάντα όμως την κωμική διάσταση στις συγκρούσεις τους, έχοντας τους υπόλοιπους ηθοποιούς να συμμετέχουν ταυτόχρονα στη δράση με λόγο ή χορό σε απόλυτο συντονισμό, χωρίς  το παραμικρό κενό, η παράσταση κύλησε μέχρι το τέλος σαν μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα, ενθουσιάζοντας το κοινό, που συμμετείχε από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή σε απόλυτη ευφορία, χειροκροτώντας μάλιστα και κατά τη διάρκεια της παράστασης

Μ’ ένα σκηνικό όχι απλά λειτουργικό αλλά και ταυτόχρονα εύστοχο με τους συμβολισμούς του, που επιτείνονταν με τις ενδυματολογικές επιλογές που έγιναν, οι ηθοποιοί του όλοι, μα όλοι, είτε παίζοντας κατά ζεύγη, είτε στους ρόλους των ενεργών και ευφυώς συμμετεχόντων παρατηρητών, εντυπωσίασαν με την άψογη ένταξή τους στο δυναμισμό του συνόλου.

Εξαιρετικό κείμενο, εξαιρετική παράσταση, που κόστισε στους συντελεστές της τις πρόβες μιας ολόκληρης χρονιάς, με το καλύτερο όμως αποτέλεσμα!

Αξίζει να τη δει κανείς και θα έχει την ευκαιρία να το κάνει, αφού θα επαναληφθεί και σήμερα Κυριακή στην Αντωνιάδεια Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αλλά και το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Φωτογραφίες: faretra.info

Συντελεστές της παράστασης

Κείμενο: Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε
Μετάφραση:
Άννα Βαρβαρέσου-Τζόγια
Σκηνοθεσία: Πέτρος Μαλιάρας

Τους ρόλους ερμήνευσαν με αλφαβητική σειρά:

Χαρά Αξούριστου, Αλεξάνδρα Βύζα, Δήμος Γκανίδης, Ευριδίκη Γκόρη, Δαμιανός Γκρίζαλης, Κατερίνα Γρηγοριάδου, Ευρώπη Εμμανουηλίδου, Νόπη Καρυπίδου, Ζαχαρούλα Κιατίπη, Τάσος Κουτζάμπασης, Χρύσανθος Μαυρομιχάλης, Αθηνά Μπέκα, Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Μαριάννα Πέτκου, Σοφία Τσιάμη, Αφροδίτη Φιλίντα, Στράτος Χατζόπουλος, Σία Χαμπίδη.

Σκηνογραφία- Ενδυματολογία:  Δημήτρης Γεωργόπουλος – Δαμιανός Οικονομίδης
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Creative Art – Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Τεχνικός Σκηνής:  Γιώργος Σαββίδης
Make up artist: Σταυρούλα Μπεράτη

Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αλεξοπούλου Αικατερίνη , Βασιλειάδου Μαρία, Καγκελίδου Χριστίνα, Στεφανίδου Δέσποινα.

Μαθητές:  Βέσο Όλγα,  Γαλανούδης Γιάννης, Ηλιοπούλου Κατερίνα, Καμινίδου Μαρία,  Μάστορα Αφροδίτη, Μήτκου Ευθυμία, Ναντή Σοφία, Παπαδόπούλου Σοφία, Πεκιαρίδου Ολυμπία, Ταϊρολλάρι Χριστίνα.

Χτενίσματα: Τομές Κομμωτικής 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας

Οργάνωση Παραγωγής-Προβολή: Κατερίνα Γρηγοριάδου

banner-article

Ροη ειδήσεων