Κόσμος

“Τελείωσε το καρότο για τον Ερντογάν, τώρα χρειάζεται μαστίγιο” γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι λογικό, πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, να μη γνωρίζουν πώς εργάζονται οι Έλληνες και Κύπριοι ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον.

Και πολλές φορές ξεφεύγουν εντελώς και φτάνουν στο σημείο να μας αποκαλούν «προδότες». Ένας εκ των ψεκασμένων απείλησε στο Twitter ότι «θα μας σπάσει τα μούτρα» όταν μας δει μπροστά του. Θα του έλεγα τι θα κάνει, αλλά σέβομαι τους αναγνώστες της ιστοσελίδας που φιλοξενεί καθημερινά τις απόψεις μου.

Οι ανταποκριτές στο εξωτερικό ΠΡΕΠΕΙ να επιτελούν εθνικό έργο, όχι κομματικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν ένας πρωθυπουργός κάνει λάθη στα εθνικά θέματα πρέπει να σιωπήσουν. Αντίθετα. Πρέπει να πουν χωρίς φόβο και πάθος τη γνώμη τους. Όπως κάνουμε πάντα. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, όποιος και αν είναι, επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο, ο ανταποκριτής είναι υποχρεωμένος να μην παρασύρεται από την ιδεολογία του, καθώς ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό. Πρέπει να μεταδίδει με ακρίβεια τις δηλώσεις και να περιμένει να διαβάζει τα γραπτά κείμενα, διότι όσο καλή και αν είναι η ακοή μας, είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις τις δηλώσεις όπως τις αποτυπώνει ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη, έγιναν λάθη στη βιασύνη όλων των δημοσιογράφων να μεταδώσουμε τις δηλώσεις, που έγιναν σε ένα περιβάλλον που χαρακτήρισα από τη συχνότητα του OPEN «ζωολογικό κήπο». Όταν ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε να απαντά την ερώτησή μου, επανήλθα για να τονίσω την ανάγκη να τοποθετηθεί στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Και εκεί καλύφθηκε η απάντηση του ότι μίλησε στον Ταγίπ Ερντογάν για την επιθετικότητά του στη Λιβύη. Η αρχική του απάντηση χάθηκε και όλοι συνειδητοποιήσαμε τι είπε όταν έπειτα από τρεις ώρες διαβάσαμε το γραπτό κείμενο των δηλώσεων του, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος. Αυτό ήταν αφορμή και για παρερμηνείες, αλλά και αναλύσεις που δεν έστεκαν. Το ίδιο συνέβη και με τη φράση «ο φίλος μου (σου) Ερντογάν». Είμαι ο «νονός» της φράσης αυτής. Εγώ του είπα «ο φίλος σου ο Ερντογάν». Όμως μεταδόθηκε στην Αθήνα ότι ήταν απάντηση του κ. Τραμπ. Δεν ήταν. Αυτός είπε «ο πρόεδρος Ερντογάν». Αυτό οδήγησε πάλι σε λάθος ερμηνείες και αναλύσεις. Και ισχυρισμούς ότι πρόσβαλε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Δεν προσπαθώ να ψέξω κανένα. Απλά, οι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν γνωρίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε. Το Όβαλ Όφις χωρά μετά βίας 25 άτομα και την Τρίτη είμασταν εκεί πάνω από 50. Ο ένας απάνω στον άλλο. Αυτοί που περιμένουν να δράσουμε (οι Έλληνες δημοσιογράφοι της Ουάσιγκτον) κομματικά να το ξεχάσουν. Και έχουμε μάθει εδώ να περιμένουμε τις επίσημες ενημερώσεις του Λευκού Οίκου πριν καταλήξουμε στα τελικά συμπεράσματά μας. Και βεβαίως γνωρίζουμε ότι μπορεί να αλλάξει το κλίμα από τη μία στιγμή στην άλλη.

Ναι, περίμενα κάτι καλύτερο από τον κ. Τραμπ στις δημόσιες δηλώσεις του παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε όλοι τα αισθήματά του για τον κ. Ερντογάν. Δεν τα κρύβει άλλωστε. Αλλά έχουμε ακούσει επίσης ότι εσχάτως είναι θυμωμένος «με τον φίλο του», διότι συνειδητά εργάζεται εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. Ο κ. Τραμπ είχε υποχρέωση να μιλήσει δημόσια για την προκλητικότητα της Τουρκίας σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Από το Ισραήλ και την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο και τη Λιβύη.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Το ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ασχοληθεί προσωπικά με την παραβατικότητα της Τουρκίας είναι θετικό. Αλλά πρέπει η αμερικανική παρέμβαση να είναι ισχυρή και να συνοδευτεί από «μαστίγιο». Το καρότο το έχει φάει ο Ερντογάν και το έχει ήδη χωνέψει. Ο κ. Πομπέο έδωσε στους Έλληνες ανταποκριτές της Ουάσιγκτον να καταλάβουν ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με την τουρκική επιθετικότητα. Είτε τον συμπαθεί κανείς είτε όχι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είναι άνθρωπος των έργων. Στη διάρκεια της δεξίωσης -και δημόσια και ιδιωτικά- έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις για την εγγύηση της ασφάλειας της Ελλάδας…

Η Αμερική έχει υποχρεώσεις απέναντι στη χώρα μας. Πολλές και πρέπει να τις υλοποιήσει ταχύτατα. Ακούσαμε πολύ όμορφα λόγια από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον κ. Πομπέο. Πρέπει τα λόγια να γίνουν επειγόντως πράξεις. Η Αμερική πρέπει να σταματήσει την Τουρκία. ΤΩΡΑ…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Όταν επισκέφθηκε το Λευκό Οίκο ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τις ίδιες κατηγορίες ακούσαμε από την άλλη πλευρά. Τώρα οι κατήγοροί μας είναι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Σίγουρα κάτι καλό κάνουμε για να μας βρίζουν δεξιοί και αριστεροί, ανάλογα με την περίπτωση…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙ: Δείτε τη φωτογραφία που δημοσιεύω και θα πάρετε μία μικρή γεύση για το τι συμβαίνει στο Όβαλ Όφις όταν γίνονται οι δηλώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ και τον ηγέτη που φιλοξενεί.

ethnos.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας