Γιάννης Ψυχοπαίδης “Ποιητικά” – Όταν η ζωγραφική συναντά την ποίηση σε μια εντυπωσιακή έκθεση στο Ίδρυμα Νιάρχου
«Η ροή της ποίησης και αυτή της ζωγραφικής είναι σαν δύο ανυπότακτα ποτάμια που τρέχουν παράλληλα…..Όταν η ζωγραφική συνομιλεί με την ποίηση, δεν υποτάσσεται σ’ αυτήν. Διατρέχει μαζί μ’ αυτήν και παράλληλα μ’ αυτήν σε διαφορετικές διαδρομές έναν κοινό εκφραστικό τόπο με κοινούς στόχους, έχοντας το βλέμμα στραμμένο η μία στην άλλη» Γιάννης Ψυχοπαίδης
Σε μια εντυπωσιακή αναδρομική έκθεση με τον τίτλο «Ποιητικά», ο Γιάννης Ψυχοπαίδης καταθέτει την προσωπική του σχέση με την ποίηση μέσα από πορτρέτα ποιητών και ποιήματα που τον διαμόρφωσαν.
Στον 2ο όροφο του Ιδρύματος Νιάρχου, σε ιδανικές συνθήκες προβολής της δουλειάς του, τα πορτρέτα των ποιητών του ξεδιπλώνονται κυματιστά με παράλληλα αποσπάσματα από τα ποιήματά τους, γραμμένα με τη δική τους προσωπική γραφή, προκαλώντας στον επισκέπτη την ανάλογη υποβολή που η Τέχνη επιδιώκει.
Πρόκειται για μια εικαστική συνομιλία με την Οδύσσεια του Ομήρου, τον Παρμενίδη, τον Ηρώνδα, τον Κάλβο, τον Μπάιρον, τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Καρυωτάκη, τον Λόρκα, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Εμπειρίκο, τον Σαχτούρη, τη Δημουλά, μέχρι και τον Κοντό, τον Φωστιέρη, τον Βλαβιανό, τον Κυπαρίσση, τον Μεταξά και τον Σιώτη.
Πρόσωπα και ποιήματα δοσμένα με διαφορετικές τεχνικές, όπως χαρακτικά, ακουαρέλες και ελαιογραφίες, είναι παρόντα και συνομιλούν με τον θεατή μέσα από την εικαστική αλλά και την ποιητική τους οντότητα.
Ο Καβάφης με την ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας να τον τυλίγει με την ομίχλη της, ο Ελύτης αισθησιακός μέσα από την εικαστική μεταφορά των στίχων του, ο Σεφέρης σ’ ένα πορτρέτο όπου το γαλάζιο γίνεται σηματωρός στοχασμού και ελληνικότητας, ο Καρυωτάκης νεκρός στο λιμάνι της Πρέβεζας – μια φωτογραφία που γίνεται πίνακας με όλη τη συναισθηματική φόρτιση των χρωμάτων – ο Καββαδίας να πλέει στα ταξίδια του με το καράβι της ποίησής του και σε κάποιο δικό του χώρο ο Μπάιρον, ποιητής και αγωνιστής του καιρού του, να δίνει κι αυτός το δικό του «παρών»…
Πορτρέτα ατέλειωτα, στίχοι που ψιθυρίζουν με πολλές φωνές, μουσική ποταμιών που κυλούνε παράλληλα, διαμορφώνοντας με υπόγεια ρεύματα την ψυχή του Ελληνισμού.
Έκθεση που συμπυκνώνει όχι μόνο την εικαστική δεινότητα του μεγάλου δημιουργού της, τώρα Επίτιμου Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του Γιάννη Ψυχοπαίδη, αλλά και έκθεση που αποτελεί κατάθεση του ποιητικού προσώπου της Ελλάδας μέσα στο χρόνο.
Χαρήκαμε την έκθεση παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα, μένοντας για πολλή ώρα στον μαγικό χώρο που είχε την τύχη να φιλοξενηθεί, χώρο που την αναδεικνύει, τιμώντας παράλληλα τον κάθε επισκέπτη που θα την προσεγγίσει.
Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου του ’19, με ελεύθερη είσοδο, θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου του ’20.
Φωτογραφίες: faretra.info