Κοινωνία Παιδεία

Κοινωνικοί Επιστήμονες: Απαράδεκτη η συμπεριφορά της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας

Μετά την έκδοση της προκήρυξης 3ΕΑ στις 24-04-2019, με έκπληξη διαπιστώθηκε η ένταξη του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής  Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. στον κλάδο ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών). Η ένταξη του εν λόγω τμήματος στον κλάδο ΠΕ10 (Κοινωνιολόγων) έγινε με μια απαράδεκτη παράγραφο στο νόμο 3794/2009. Χωρίς ΚΑΝΕΝΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ, χωρίς καμία γνωμοδότηση του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, χωρίς καμία αιτιολογική στο νόμο, οι απόφοιτοι του τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. “βαφτίστηκαν” Κοινωνιολόγοι ΠΕ10.

Μεμονωμένες κινήσεις έγιναν στο παρελθόν από συναδέλφους Κοινωνιολόγους, αλλά το πρόβλημα δημιουργήθηκε έπειτα από την έκδοση του ν. 4589/2019, που προέβλεπε τη μεταφορά προϋπηρεσίας από κλάδο σε κλάδο, από βαθμίδα σε βαθμίδα και ακόμα από το ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ στο ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΙΟ. Δηλαδή ένα και το αυτό πτυχίο έδινε «δώρο» την εισαγωγή σε δύο κλάδους, χωρίς στον δεύτερο να υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος συνάφειας, γεγονός παγκόσμιας πρωτοτυπίας!

Το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑ.ΜΑΚ. έχει δύο κατευθύνσεις:

  1. Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες και

  2. Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση

Ανατρέχοντας στα προγράμματα σπουδών και των δύο κατευθύνσεων και ο πιο άσχετος θα διαπίστωνε πως ουδεμία σχέση έχουν οι κατευθύνσεις αυτές με την Κοινωνιολογία και κατά συνέπεια με τις Κοινωνικές Επιστήμες. Ποιος τους ενέταξε, γιατί και πότε είναι θέμα προς διερεύνηση και του Υπουργείου αλλά και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι απόφοιτοι του τμήματος ΕΚΠ του ΠΑ.ΜΑΚ. με κατεύθυνση “Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες” εργαζόμενοι ως εκπαιδευτικοί ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Πρωτοβάθμια και ΜΟΝΟ εκπαίδευση (ο νόμος δεν τους δίνει το δικαίωμα να εργαστούν στην Πρωτοβάθμια Γενική, άρα ρητώς δεν μπορούν να νοηθούν ούτε καν ως δάσκαλοι και αποκλείονται) μεταφέρουν στον ενοποιημένο πλέον κλάδο “ΔΩΡΟ” ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών) και διεκδικούν θέσεις διορισμού και στην Ειδική αλλά και στη Γενική Εκπαίδευση.

Με ποια ακαδημαϊκά προσόντα δύνανται να ανταπεξέλθουν οι εν λόγω απόφοιτοι; Δηλαδή, ενώ τους αφαιρείται πάσης φύσεως δικαίωμα για διδασκαλία στα δημοτικά σχολεία γενικής αγωγής, τη στιγμή που στο πρόγραμμα σπουδών τους έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό συναφών μαθημάτων, τους δίνεται απλόχερα και εν μία νυκτί το δικαίωμα να εισάγονται αθρόα  στα Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να διδάσκουν μάλιστα και το Πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα της Κοινωνιολογίας, χωρίς να έχουν οι ίδιοι διδαχθεί κατ’ ουσίαν κανένα συναφές μάθημα! Να καρπωθούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ και ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ θέσεις εξειδικευμένων συναδέλφων και να προετοιμάσουν τους μαθητές μας για ένα αρκετά κομβικό σημείο της σχολικής τους ζωής! Σε ποια νομιμότητα ακριβώς βασιζόμαστε; Ορθότερα, σε ποια ΗΘΙΚΗ, όταν μιλάμε για την ΠΑΙΔΕΙΑ, για το μέλλον αυτού του τόπου; Αυτά τα όνειρα έχουμε, όταν βασιζόμαστε σε σαθρά θεμέλια;

Εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών

Ολόκληρο το κείμενο διαμαρτυρίας των Κοινωνικών Επιστημόνων μπορείτε να το διαβάδετε ΕΔΩ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας