Βέροια Γράμματα & Τέχνες

“Ο Καρυοθραύστης” από τη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Ρωσίας στη Βέροια – Μια παράσταση που καταχειροκροτήθηκε

Δήμητρα Σμυρνή

Η Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Ρωσίας ήρθε στη Βέροια για 10 παραστάσεις. Οι δύο του Σαββατοκύριακου για το κοινό και οι υπόλοιπες για τα σχολεία, με έντονα παιδευτικό χαρακτήρα.

Και αυτός ο χαρακτήρας πέτυχε όπως φαίνεται τον στόχο του, αφού οι παραστάσεις για τα σχολεία αντιμετωπίστηκαν από τους μαθητές με ενθουσιασμό, αλλά και η χθεσινή παράσταση του Σαββάτου για το κοινό γέμισε τον Χώρο Τεχνών όχι μόνο με μεγάλους αλλά και με πάρα πολλά παιδιά. Παιδιά που παρακολούθησαν την παράσταση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Γιατί και πάλι «Καρυοθραύστης»;

Τα Χριστούγεννα για όλους μας είναι από τα παιδικά μας χρόνια μια γιορτή, που επιτρέπει στη φαντασία να εισβάλει στη ζωή μας και να οδηγήσει στην πραγματοποίηση κάθε ονείρου, που απαγορεύει η καθημερινότητα.

Σ’ αυτό το κλίμα και με τη μαγεία του παραμυθιού ο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ  Ίλιτς Τσαϊκόφσκι εξακολουθεί να κρατά αιχμάλωτους από το 1892 μικρούς και μεγάλους, μετατρέποντας ένα παραμύθι του Χόφμαν σε μουσική για μπαλέτο, που θεωρείται η προσωποποίηση του κλασικού.

Παρόλο που συγκριτικά με τη «Λίμνη των κύκνων» ο «Καρυοθραύστης» υπολείπεται και θεματικά και μουσικά, το χρώμα, η εναλλαγή των κουστουμιών και η συνεχής σκηνική  δράση τον κρατούν στην κορυφή των ενδιαφερόντων του κοινού πάντα, παραμονές των Χριστουγέννων.

Στη μαγεία του παραμυθιού, ο «Καρυοθραύστης» κατάφερε για μια ακόμη φορά να εντυπωσιάσει μικρούς και μεγάλους, δοσμένος από τη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Ρωσίας, με συνέπεια απέναντι στον ιδιαίτερο ρόλο που επιτελεί στο χώρο του κλασικού χορού.

“Το Royal Russian Ballet School λειτουργεί αδιάλειπτα και με επιτυχία από το 1990 και φέτος σηματοδοτείται η  30ή επέτειός  του. Η ιστορία του σχολείου είναι γεμάτη με πολυάριθμα διεθνή έργα, νίκες σε διεθνείς διαγωνισμούς, κινηματογράφηση ταινιών, ζωντανές παραστάσεις και κονσέρτα με αστέρια πρώτου βεληνεκούς. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Σχολής  αποσκοπεί στον εντοπισμό και στην ανάπτυξη προικισμένων παιδιών, για τα οποία η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους”, όπως διαβάζουμε σε ενημερωτικό δελτίο.

Έτσι, στην παράσταση που δόθηκε χθες στη Βέροια, πρωταγωνιστές με πείρα στη σχολή χόρεψαν δίπλα σε μικρούς μαθητές, δίνοντάς τους την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μεγάλες παραστάσεις. Ένα μάθημα και για τους δικούς μας μαθητές σε σχολές χορού της πόλης.

Η παράσταση, πέρα από το ότι συνδύαζε την πείρα και την δεξιοτεχνία των μεγάλων με τα πρώτα πετάγματα των μικρών, είχε τη σφραγίδα της σκηνοθεσίας και χορογραφίας από την ίδια την καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής, την Alexandra Antonelli.

Με εντυπωσιακά κοστούμια, επιβλητικό σκηνικό και λειτουργικούς φωτισμούς, το μπαλέτο καταχειροκροτήθηκε, προσφέροντας ένα πλούσιο και προσεγμένο θέαμα σε μικρούς και μεγάλους.

Αν πάρουμε υπόψιν μας ότι στην αίθουσα υπήρξαν θεατές κι από άλλες πόλεις γειτονικών νομών, τότε η επιτυχία της μετάκλησης της Ακαδημίας από την ΚΕΠΑ, μαζί με τον παιδευτικό χαρακτήρα των παραστάσεών της και τη διάθεση μέρους των εσόδων στη Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, ΜΑμΑ, μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχής.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας