Βέροια Ρεπορτάζ

ΜΑμΑ: Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά με Αυτισμό

Δήμητρα Σμυρνή

Σε μια συγκινητική βραδιά η ΜΑμΑ, η Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό, στον αγώνα της να αντιμετωπίσει το δύσκολο πρόβλημα των παιδιών μ’ αυτήν την ιδιαιτερότητα, πέτυχε μια σημαντική νίκη, τη δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου αποτελεί μια ζεστή αγκαλιά για τα παιδιά αλλά και μια ανάσα για τις μητέρες τους, που χρειάζονται κάποιο δικό τους χρόνο για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους.

Έτσι, απόψε το βράδυ, στο χώρο του Ειδικού Σχολείου της Βέροιας, εγκαινιάστηκε το πρώτο ΚΔΑΠ  ΑμεΑ της ΜΑμΑ, μέσα σε μια ατμόσφαιρα καθολικής συμπαράστασης από τις Αρχές του Τόπου αλλά και από πλήθος συλλόγων και κόσμο.

Με παρόντες τον Δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, την Αντιδήμαρχο Παιδείας Συρμούλα Τζήμα, τον πρόεδρο της ΚΕΠΑ Θεόφιλο Κορωνά, τον εκπρόσωπο της Ι’ Μεραρχίας Πεζικού Χρήστο Κουτσαντά, την πρόεδρο Μαρίνα Ψωμιάδου και μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας, τον πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας Νίκο Τομπουλίδη και εκπροσώπους συλλόγων, τα εγκαίνια έγιναν με αγιασμό που τέλεσε ο π. Παύλος

Συγκινητική η Πρόεδρος της ΜΑμΑ Ελένη Γεωργιάδου-Στεφανάκη με την εκ βαθέων εξομολόγησή της, που απεικόνισε με λόγο σύντομο αλλά ουσιαστικό το ταξίδι που ξεκίνησαν οι μανάδες των παιδιών με Αυτισμό πριν τέσσερα χρόνια, με μόνη πυξίδα την αγάπη για τα παιδιά τους και τη θέληση να προσφέρουν σ’ αυτά έναν καλύτερο τρόπο επικοινωνίας με τη ζωή.

«Περιμέναμε βοήθεια που δεν την είχαμε και αντίθετα μας βοήθησαν άνθρωποι που δεν το περιμέναμε. Τους ευχαριστώ. Αποτέλεσμα είναι το χαμόγελο των παιδιών μας, καθώς πετύχαμε να γίνει το πρώτο κέντρο απασχόλησης ατόμων με αναπηρία στο Νομό» είπε η κ. Στεφανάκη, που, αφού ευχαρίστησε όλους, τους εκπαιδευτές, που αποτελούν την κάρδια του  ΚΔΑΠ, την ψυχολόγο Δρ. Ειρήνη Αναγνώστου, τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του Συλλόγου, αλλά και την Διευθύντρια του Ειδικού Σχολείου Βέροιας Χρύσα Μάνια και τον δάσκαλο Παγκράτη Παυλίδη, που πρόσφεραν, έδωσε το λόγο στην Αντιπρόεδρο της ΜΑμΑ, στην Ευδοξία Ακρίβου.

Συγκλονιστική η φράση της κ. Ακρίβου «Η λέξη ΜΑμΑ, που χρησιμοποιήσαμε για τον σύλλογό μας, είναι η λέξη που δεν είπε ποτέ το παιδί μου… Δεν είπε ποτέ μαμά…

Ξέρω, λοιπόν, πως η ΜΑμΑ είναι εκείνη που θα σφίξει στην αγκαλιά της το παιδί μου, όταν εγώ δεν θα υπάρχω…»

Για την αγάπη  της μάνας για το παιδί της μίλησε ο πατέρας Παύλος αλλά και για τα ίσα δικαιώματα που έχουν σ’ αυτήν τη γη όλοι οι άνθρωποι, καθώς είναι εικόνα του Θεού.

Για τις προσπάθειες που έκανε ο Δήμος να βοηθήσει στη δημιουργία του Κέντρου μίλησε ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, κλείνοντας με τη φράση «Κάναμε τα πάντα, για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα. Άλλωστε η γέννηση του Θεανθρώπου συμβολίζει την ελπίδα. Θα συνεχίσουμε να είμαστε μαζί, γιατί τιμούμε και εκτιμούμε όσα κάνετε».

Η Ψυχολόγος Ειρήνη Αναγνώστου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου, ξεκίνησε με τη φράση «πάντα ο άνθρωπος αναζητά να βρει μια θέση στον ήλιο»

«Το Πρόγραμμα Αγωγής σ’ αυτό το Κέντρο στηρίζεται  στην ανάπτυξη ικανοτήτων, στην προετοιμασία εφήβων για να βρουν ισότιμη σχέση στη ζωή και εφόδια επικοινωνίας, ώστε να τα καταφέρουν να επικοινωνήσουν με τον διπλανό τους» ολοκλήρωσε.

Ο βεροιώτης ηθοποιός Γιώργος Καραμίχος, που εργάζεται στο Λος  Άντζελες, έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από βίντεο, μαζί με την εκπαιδεύτρια Λουκία Τσιάμη, μιλώντας για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο ανθρωπιά.

Με το τραγούδι «Όταν έχω εσένα» και φωτογραφίες των παιδιών να προβάλλονται στην οθόνη μέσα από δραστηριότητές τους, η βραδιά ολοκληρώθηκε, αφήνοντας τη γεύση της αλληλεγγύης από τη μεριά του κόσμου , αλλά και του συγκινητικού αγώνα των μανάδων, που αποτελούν την τρυφερή αγκαλιά της ΜΑμΑ…

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων