“Κι όλα μαζί μια λύπη και μια ομορφιά” – Πόλη και μνήμη στη θεατρική γλώσσα – ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας & ΕΦΑ Ημαθίας σε έξοχη συνεργασία
Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Καστοριά
Γιάννενα, Μεσολόγγι, Σπάρτη και Μιστρά
Καμπαναριά και στέγες μες στη συννεφιά
κι όλα μαζί μια λύπη και μια ομορφιά.
Οδυσσέας Ελύτης «Ο ήλιος ο ηλιάτορας»
…………………..
Η εγκαίνια συνεργασία ανάμεσα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, στο Νέο Μουσείο των Αιγών, εντυπωσίασε, αφήνοντας την ελπίδα για μια συνέχεια με κύρια χαρακτηριστικά της την ποιότητα και τη διαρκή αναζήτηση του καινούριου.
Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις δράσεις του τριήμερου συνεδρίου της ΕΦΑ, που συνδυάζει κάθε μέρα το επιστημονικό του περιεχόμενο με την παρουσία και της τέχνης, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη και ελκυστικότερη διάσταση.
Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έφερε με το θεατρικό του αναλόγιο στον επιβλητικό, όχι μόνο σημασιολογικά αλλά και αρχιτεκτονικά, χώρο του Μουσείου μια διαφορετική αίσθηση πάνω στα θεατρικά πράγματα.
Με τίτλο τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «όλα μαζί μια λύπη και μια ομορφιά», ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, έστησε σκηνοθετώντας ένα θεατρικό αναλόγιο με όλα τα χαρακτηριστικά του μοντέρνου, ακουμπώντας όμως πάνω στο μύθο και την ιστορία. Κι αυτό ήταν μια ρηξικέλευθη πρόταση που ευοδώθηκε!
Ποια είναι η πόλη που ζούμε; Ποια είναι η Βέροια; Πώς η μνήμη θυμάται την πόλη; Πως αυτή η βυθισμένη πόλη, κάτω από τους τόνους του τσιμέντου που τη σκέπασαν στο όνομα της προόδου και της ανάπτυξης, ανακαλεί το παρελθόν της, όταν αυτό αναδύεται στα σαγόνια των εκσκαφέων;
Κι εδώ συναντιούνται η Αρχαιολογία και το Θέατρο, φέρνοντας και τα δυο στην επιφάνεια τη βυθισμένη πόλη, «ένα επαρχιακό αγκυροβόλι», όπως ονομάστηκε ποιητικά, ανασταίνοντάς το με τη μνήμη.
Ερωτήματα στα χείλη των νεαρών ηθοποιών του ΔΗΠΕΘΕ, που ίσως ποτέ πριν δεν είχαν γίνει και δικά μας ερωτήματα.
Οι ηθοποιοί σε συνεχή κίνηση ανάμεσα στους θεατές τους, κάνοντάς τους συμμέτοχους στο δρώμενο, έδωσαν το πορτρέτο της πόλης μέσα από δραματοποιήσεις που τις χαρακτήριζε η αφαίρεση, αφήνοντας όμως ρωγμές για να περνά η τρυφερότητα, η νοσταλγία ή το τολμηρό χιούμορ, σ’ ένα πολύχρωμο σύνολο.
Εικόνες που έρχονταν από πολύ βαθιά, από τους μύθους και την ιστορία… Οι Τημενίδες, οι πρώτοι βασιλιάδες της Μακεδονίας, ο Φίλιππος και ο Απόστολος Παύλος, φιγούρες του χθες, να διασχίζουν το χρόνο μαζί με Τούρκους και Εβραίους στα σοκάκια της πόλης… Και εικόνες από άλλες, νεότερες εποχές. Στο βάθος του λόγου ένας φαντάρος που προσπαθεί να δει την πόλη μέσα από τη μοναξιά του… Εικόνα του σήμερα.
Τα κείμενα ήταν από τον Ηρόδοτο, Διόδωρο και Πλούταρχο, σε επιμέλεια του αρχαιολόγου της ΕΦΑ Ημαθίας Γιάννη Γραικού, και από το βιβλίο του Γιώργου Λιόλιου “Η Βέροια των περαστικών”.
Όλοι οι ηθοποιοί, λειτουργώντας σαν σύνολο χωρίς πρωταγωνιστές, σε αρμονία συνεχούς ροής λόγου και κίνησης, ξάφνιασαν ευχάριστα το κοινό, που δεν είναι συνηθισμένο στη γλώσσα του θεατρικού αναλογίου, γλώσσα λίγο πολύ άγνωστη στο πλατύ κοινό.
Η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Μυλωνάκη -που γράφτηκε για το συγκεκριμένο δρώμενο- υπογράμμισε συναισθηματικά τη δράση συνδυάζοντας τον ηλεκτρονικό ήχο με τη γοητεία του βιολιού και του τσέλου, αλλά και τις νότες του μεταλλόφωνου, που έδωσαν την αίσθηση της παιδικής αθωότητας.
Αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη διάρκεια του προλογικού μέρους, που δόθηκε στην είσοδο του Μουσείου, παίζοντας με τη σιωπή και το λόγο, την ακινησία και την κίνηση και εισάγοντας ουσιαστικά τον θεατή στην καινούρια αυτή σχέση στην επαφή του με τον ηθοποιό, το κυρίως δρώμενο, που δόθηκε στη συνέχεια στο χώρο εκδηλώσεων του Μουσείου, με αποτέλεσμα την απόλυτη μέθεξη στο δρώμενο, ήταν πραγματικά εντυπωσιακό.
Συντελεστές
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Παρασκευόπουλος
Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης
Εικαστική επιμέλεια: Δημήτρης Γεωργόπουλος
Ηθοποιοί:
Γιώργος Αντωνόπουλος, Κωνσταντίνος Ζήνδρος, Θέμης Καλούδης, Φανή Κονδάρα, Μαρία Καραγκιοζίδου, Κωνσταντίνος Λιάρος, Λία Μπάστα, Δαμιανός Οικονομίδης, Ευτυχία Σπυριδάκη, Εύα Φρακτοπούλου, Γιώργος Χριστοφορίδης, Νίκος Ψυχαράκης.
Συμμετείχαν οι μουσικοί: Μάνος Μυλωνάκης (πιάνο, μεταλλόφωνο, μελόντικα, electronics), Ευστρατία Χαλουλάκου (τσέλο), Νάσια Σιαμέτη (βιολί).
Η συνεργασία ανάμεσα στους δύο σημαντικούς φορείς ξεκίνησε, ο δρόμος άνοιξε και οι προσδοκίες του κοινού μεγαλώνουν.
Φωτογραφίες :faretra.info