“Η Ν.Δ. βγάζει Πρόεδρο – Με τη συνταγματική αναθεώρηση ο Μητσοτάκης διατηρεί τις πρωτοβουλίες” γράφει ο Μ. Χαριάτης
Αν μπορεί κάτι να κρατήσει κανείς από την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την ψηφοφορία στην ολομέλεια αυτό σίγουρα είναι η αναθεώρηση του άρθρου περί της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και η αποσύνδεσή της από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Και αυτό γιατί η Ν.Δ. προχώρησε στην αναθεώρηση του εν λόγου άρθρου στη βάση της δικής της πρότασης, απορρίπτοντας από τη μία την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη διασφαλίζοντας ότι η προεδρική εκλογή, σε λίγους μήνες, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Ειδικότερα, με τη νέα διάταξη αποσυνδέεται η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής ενώ η εκλογή του γίνεται με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία (δηλαδή με 151 ή και λιγότερες ψήφους). Σύμφωνα με την πρόταση της Ν.Δ.: «Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε μέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης παραγράφου».
Εν ολίγοις, ο βασικός στόχος της Ν.Δ. και του Μητσοτάκη επετεύχθη καθώς αυτό που τον ενδιέφερε – αφού την αναθεώρηση δεν την καθόρισε ο ίδιος – ήταν να εισπράξει το συγκεκριμένο κέρδος από τη διαδικασία. Με αυτό το δεδομένο πλέον το παιχνίδι περνά στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από εδώ και πέρα καλείται να επιλέξει το πρόσωπο που θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο για τα επόμενα χρόνια.
Τρίστρατο Μητσοτάκη
Ωστόσο, εδώ τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται. Και αυτό διότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6, υπερασπιζόμενος την πρόταση της Ν.Δ. για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το πρόσωπο αυτό.
«Αυτονοήτως έθεσε ο πρωθυπουργός το πλαίσιο ότι είναι λογικό ο ΠτΔ, που είναι αρχηγός του κράτους, προφανώς να είναι ένα πρόσωπο στο οποίο θα συγκλίνει η κοινωνία και με πολιτική που θα έχει χαρακτηριστικά που θα δημιουργούν κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες τάσεις», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως υποστήριξε ο Γεραπετρίτης «τα πολιτικά του χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν όχι τόσο με την πολιτική του ταυτότητα όσο με την απήχηση στην κοινωνία και τις συσπειρωτικές τάσεις στα εθνικά θέματα», εκφράζοντας την ελπίδα «να έχουμε μεγαλύτερη συναίνεση από 180 ψήφους» όταν έρθει η ώρα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο αυτό, και ειδικά για το ζήτημα της ευρείας συναίνεσης για την εκλογή ΠτΔ, πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι στηρίζει την εκ νέου υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου, γεγονός το οποίο ξεδιπλώνει ένα… τρίστρατο για τον Μητσοτάκη.
Πρώτον, να συμφωνήσει και αυτός στο πρόσωπο του Παυλόπουλου, δεύτερον να προτείνει ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ελπίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως, να αναθεωρήσει τη στάση του και τρίτον να προτείνει πρόσωπο της αρεσκείας του, το οποίο εν τέλει θα εκλεγεί μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. και, ίσως, κάποιου άλλου κόμματος.
Εμμέσως για συναίνεση
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης αναζοπυρώθηκαν τα σενάρια περί των πιθανών προσώπων που ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός πάντως, μιλώντας στην Ολομέλεια, κλείνοντας τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε σε μια επιλογή προσώπου που θα μπορέσει να αποτελέσει πρόταση συναίνεσης.
«Πιστεύετε πραγματικά, κ. Τσίπρα, ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί εδώ, σε αυτή την αίθουσα, την επόμενη μέρα;» σημείωσε απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και συνέχισε λέγοντας πως «η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη που μας επιτρέπει, οριστικά και αμετάκλητα, να απεμπλέξουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει άλλη, που να ξέρουμε εμείς τουλάχιστον, η οποία να μπορεί να δουλέψει στην πράξη».
Και με έμμεσο τρόπο ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε επιλογή που μπορεί να διασφαλίζει συναίνεση, τονίζοντας πως «αυτή είναι η πρόταση την οποία εισηγούμαστε στη Βουλή και είναι αυτονόητο ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί, το επαναλαμβάνω, δεν αναιρεί, την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε και αυτή η επιλογή θα είναι πάντα ανοιχτή στην κρίση των πολιτών».
Ψήφος απόδημων
Σε αυτό το πλαίσιο, και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, ανοίγει και ο δρόμος για τη συζήτηση, υπό πραγματικές συνθήκες, περί της ψήφου των αποδήμων. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες προς διαβούλευση και το προσεχές διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή με πρόθεση, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου.
«Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις στο αρμόδιο υπουργείο με εκπροσώπους των κομμάτων. Όπως σας είπα, κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια να βρούμε έναν κοινό τόπο. Καταλήξαμε σε μία πρόταση την οποία θεωρώ αρκούντως ικανοποιητική και για αυτό την εισηγούμαστε. Εύχομαι και ελπίζω αυτό το νομοσχέδιο, τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο, ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί από αυτήν την αίθουσα από 300 βουλευτές», είπε ο Μητσοτάκης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής.
Δίνοντας τον τόνο για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων ο Μητσοτάκης ανέφερε ότι «κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε με ευθύνη στην κατεύθυνση συναίνεσης που το ίδιο το Σύνταγμα μας επιβάλλει. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα προβλέπει πως για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές. Ήμασταν υποχρεωμένοι, λοιπόν, να κάνουμε παραχωρήσεις σε αυτό το οποίο θεωρούσαμε ότι είναι το σωστό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε επιτέλους μία μεγάλη θεσμική τομή. Και να κλείσει μια πληγή η οποία μένει ανοιχτή εδώ και 45 χρόνια».
«Όχι» στα δικαιωματικά
Με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν μπορεί να μην σημειωθεί ότι επετεύχθη και ο δεύτερος στόχος της «γαλάζιας» πλευράς, που ήταν να αποκρούσει τις ρυθμίσεις δικαιωματικού χαρακτήρα που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα προκάλεσε ιδιαίτερα κακή εντύπωση τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.
Για «βαθιά απογοήτευση» έκανε λόγο η Διεθνής Αμνηστία σχολιάζοντας την «αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να παραπέμψει προς αναθεώρηση το Άρθρο 5, παράγραφος 2, του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την προστασία όλων όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διακρίσεις».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «η αναθεώρηση αυτής της διάταξης θα διασφάλιζε ότι θα εδραιώνονταν και στο Σύνταγμα οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα διεθνή όργανα ανθρώπινων δικαιωμάτων, σχετικά με το απαγορευμένο έδαφος διακρίσεων. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να διευρύνει αυτό το έδαφος και να συμπεριλάβει το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και τη συμμετοχή σε εθνική μειονότητα».
«Γαλάζιες» δυσλειτουργίες…
Την ίδια στιγμή πάντως, η πιο… προετοιμασμένη κυβέρνηση όλων των εποχών φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με τις πρώτες… δυσλειτουργίες στον «αλγόριθμό» της, δυσλειτουργίες που αποδίδονται τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά αίτια. Είναι αυτό ακριβώς που επισημαίνει προς τον πρωθυπουργό, στο πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Καθημερινή» της Τετάρτης, ο διευθυντής της εφημερίδας Αλέξης Παπαχελάς, επισημαίνοντας «Όχι “όπως παλιά”».
«Κάθε κυβέρνηση έχει μια περίοδο χάριτος, στη διάρκεια της οποίας τίποτα δεν την αγγίζει. Κατόπιν, όμως, και χωρίς να το περιμένει κανείς, η δυσφορία διογκώνεται απρόσμενα. Και σπανίως φταίνε τα μέσα ενημέρωσης γι’ αυτό. Οι πολίτες είναι πια ψαγμένοι και θυμώνουν όταν βλέπουν να διορίζονται υπεύθυνοι – σε έναν κρίσιμο για τη ζωή τους τομέα – αποτυχημένοι πολιτευτές. Δεν το ανέχονται», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Παπαχελάς με αποδέκτη τον Μητσοτάκη, αναφερόμενος στα τραγελαφικά με τους νέους διοικητές των νοσοκομείων.
Για να αναφερθούμε, λοιπόν, στα πιο «φρέσκα κουλούρια», οι τοποθετήσεις των νέων διοικητών στα νοσοκομεία της χώρας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και μια «παραίτηση», αυτή του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα, ο οποίος κρίθηκε αρχικά κατάλληλος για να αναλάβει τη διοίκηση του νοσοκομείου Καρδίτσας. Ύστερα από έντονες αντιδράσεις, ακόμα και από το εσωτερικό της Ν.Δ., η κυβέρνηση… τον παραίτησε.
Ο ίδιος, μιλώντας στο newsit, υποστήριξε ότι τη θέση τού την είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Όταν συναντήθηκα με τον κ. Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή του είπα: αφού θέλεις να γυρίσω στη Ν.Δ., όταν γίνεις πρωθυπουργός, έχω ένα πολύ καλό βιογραφικό σημείωμα, θέλω τη συγκεκριμένη θέση. Ξέρω όμως ότι δεν βαραίνει μόνο το βιογραφικό γιατί χρειάζεται και πολιτική συναίνεση. Δεν γίνονται αυτά μόνο με τα προσόντα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και συμφώνησε. Αυτά είπα και αυτοί με διόρισαν».
Ξιφουλκώντας μάλιστα εναντίον του πρωθυπουργού, ο διατελέσας για λίγες ώρες διοικητής νοσοκομείου, είπε πως «δεν είμαι καθόλου καλά μετά την ατιμία του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Είμαι 76 ετών, δεν είμαι 80 και η προκήρυξη δεν είχε όριο ηλικίας» ενώ τόνισε πως «ο μοναδικός που παρακολουθούσε τα πράγματα στην υγεία στα Τρίκαλα και έβαζε τα στήθη του μπροστά επί τέσσερα χρόνια που τα έσκιαζε η φοβέρα του ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν εγώ».
… και ύστερα ήρθαν οι παραφωνίες
Και όλα αυτά την ιδία στιγμή που βουλευτές της Ν.Δ. φαίνονται δυσαρεστημένοι με τη συμπεριφορά μελών του υπουργικού συμβουλίου, στα οποία αποδίδουν αλαζονική συμπεριφορά και τα κατηγορούν ότι τους αγνοούν. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τις αιχμές που άφησαν σε βάρος της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη οι «γαλάζιοι» βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος και Μάξιμος Χαρακόπουλος γατί η υπουργός επισκέφθηκε τις περιοχές τους χωρίς να τους ενημερώσει.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πληροφορίες θέλουν το Μαξίμου να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο με τη δημόσια παρουσία βουλευτών αλλά και μελών του υπουργικού συμβουλίου, στα οποία καταλογίζει ότι δεν φροντίζουν να προσέχουν τι λένε, πότε το λένε, και πώς το λένε, ειδικά για ευαίσθητα ζητήματα όπως το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά και τα ζητήματα ασφάλειας.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον σε ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου και τουλάχιστον σε ένα μέλος της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επιβλήθηκε «σιγή ασυρμάτου» προκειμένου να αποτραπούν γκάφες οι οποίες φάνηκαν να εκθέτουν σοβαρά την κυβέρνηση.
Αυτό που επισημαίνεται από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές είναι ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος» μοιάζει, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, να παρουσιάζει προβλήματα, τόσο επικοινωνίας όσο και ουσιαστικά. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές αυτοί επισημαίνουν ότι μπορεί το Μαξίμου να θεωρεί πως έχει την υψηλή εποπτεία όλων των λειτουργιών της κυβέρνησης και του κόμματος, ωστόσο, η ίδια η ζωή δείχνει ότι οι παραφωνίες είναι πολλές για τόσο μικρό χρονικό διάστημα διακυβέρνησης.
Επισημαίνουν, μάλιστα, την ίδια στιγμή ότι ίσως χρειάζεται μια πιο «hands on» αντιμετώπιση από τον ίδιο τον Μητσοτάκη προκειμένου να αποφεύγονται οι παραφωνίες, οι γκρίνιες και οι γκάφες, αλλά και ορισμένες υπερβολές σε διατυπώσεις σχετικά με πολιτικές της κυβέρνησης για ευαίσθητα ζητήματα που μπορεί να εκθέσουν τη χώρα στο εξωτερικό.