Βέροια

Απ. Βεσυρόπουλος: “Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν και νέες μειώσεις φόρων”

Δελτίο Τύπου

Στις νέες μειώσεις φόρων, που βρίσκονται προ των πυλών, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει προς ψήφιση τις επόμενες μέρες, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας.

Ο κ. Βεσυρόπουλος επισήμανε ότι, η φορολογική πολιτική πρέπει να έχει και αναπτυξιακή διάσταση, κάτι που επιτυγχάνεται με τη μείωση των φόρων, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών για πολίτες και επιχειρήσεις και την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Υφυπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι, στον πυρήνα αυτού του νομοσχεδίου βρίσκονται η μείωση των φόρων, η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα μέτρα με κοινωνική διάσταση  και οι παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Έκανε λόγο για ένα δεύτερο κύμα μείωσης των φόρων που θα περιλαμβάνει:

-Μείωση του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% και με δεδομένη τη δέσμευση για νέα μείωση  στο 20%.

-Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10%που είναι σήμερα στο 5%.

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους και για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από 22% που είναι σήμερα. Για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ θα υπάρχει μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά μία μονάδα σε όλες τις κλίμακες.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα Νομικά πρόσωπα, για το φορολογικό έτος 2018.

-Καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα.

-Μείωση του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40% των δαπανών για τις υπηρεσίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης  κτιρίων.

-Αναστολή του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων.

-Έκπτωση φόρου 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου και των βεβαιωμένων με το φόρο οφειλών.

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων.

-Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας.

-Μείωση του Φ.Π.Α για τα βρεφικά είδη από το 24% που είναι σήμερα στο χαμηλό συντελεστή 13%.

-Μείωση του ΦΠΑ για τα κράνη των μοτοσικλετιστών και  τα παιδικά καθίσματα από το 24% που είναι σήμερα στο χαμηλό συντελεστή 13%.

Αναφέρθηκε επίσης στα κίνητρα αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων, όπως η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα  για τρία χρόνια, η αναστολή του φόρου υπεραξίας, επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, επίσης για τρία χρόνια και η επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο και η έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Βέροια, 18 Νοεμβρίου 2019

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας