Απόψεις Κόσμος

“Δίκτυα διακίνησης στη Βόρεια Ελλάδα” γράφει ο Μιχάλης Λαγάνης

Παράνομα δίκτυα διακίνησης μεταναστών στέλνουν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους

Η τραγωδία στο Έσσεξ με τους 39 νεκρούς νεαρούς μετανάστες από το Βιετνάμ (31 άνδρες και 8 γυναίκες) συγκλόνισε την Ευρώπη και επανέφερε ακόμα μια φορά στο προσκήνιο την αδυναμία αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δαιδαλωδών διεθνών παράνομων δικτύων διακινητών ανθρώπων που δρουν σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για κυκλώματα που υπόσχονται σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου ένα καλύτερο μέλλον, με κόστος – συχνά – την ίδια τους τη ζωή.

Η Ελλάδα, ως μια από τις κύριες πύλες εισόδου στην Ευρώπη από την Ασία και τη Βόρεια Αφρική, αποτελεί μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες των διακινητών ανθρώπων.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια μικρή πολιτεία «εξαθλιωμένων ανθρώπων» έχει στηθεί δίπλα στο εμπορικό λιμάνι της Πάτρας. Δεκάδες άνθρωποι έχουν ξεψυχήσει κάτω από τις ρόδες ή στις παγωμένες καρότσες φορτηγών προσπαθώντας να μπουν κρυφά σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ηγουμενίτσα, ενώ ύστερα από το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια «άνθηση» γνωρίζουν τα παράνομα μονοπάτια της Αλβανίας και των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, μέσω Αλεξανδρούπολης.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από τη χώρα τους προς την Ευρώπη. Στο Αιγαίο πολλές φορές σημειώθηκαν ναυάγια με βάρκες, ενώ τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχει σχηματιστεί και μία αιματηρή διαδρομή στην άσφαλτο από τον Έβρο έως τη Θεσσαλονίκη. Τροχαία με νεκρούς και τραυματίες έχουν σημειωθεί πολλές φορές με οχήματα που μεταφέρουν αλλοδαπούς στην Εγνατία οδό αλλά και σε επαρχιακούς δρόμους στη Θράκη, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη.

Οι εικόνες από το θανατηφόρο τροχαίο στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, που κόστισε τη ζωή σε 64χρονο Έλληνα το πρωί της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου, ήταν σοκαριστικές. Το τροχαίο αυτό όμως δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς από τον περασμένο Μάιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου 8 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 31 τραυματίστηκαν σε τροχαία με οχήματα διακινητών.

● Από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου έγιναν έντεκα τροχαία ατυχήματα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με οχήματα που μετέφεραν μη νόμιμους μετανάστες.

● Τροχαίο με έξι νεκρούς και έντεκα τραυματίες μετανάστες είχε σημειωθεί στις 26 Αυγούστου στην περιοχή των Λουτρών Αλεξανδρούπολης.

● Στις 12 Σεπτεμβρίου, σε όχημα με μετανάστες στην Εγνατία οδό στην Κομοτηνή προσέκρουσε διερχόμενο άλλο όχημα, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και οκτώ τραυματισμένους σοβαρά. Στις 22 Ιουλίου, στην περιοχή Πέπλου Αλεξανδρούπολης, όχημα εξετράπη και κατέληξε σε αρδευτικό κανάλι, με τέσσερις μετανάστες να τραυματίζονται, ενώ στις 8 Μαΐου σκοτώθηκε 35χρονος οδηγός, που μετέφερε μετανάστες στο Κιλκίς.

Το 2018 άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο τουλάχιστον 18 μετανάστες και τραυματίστηκαν 54 άτομα σε τροχαία που σημειώθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και προσπάθειας διαφυγής των διακινητών.

Στη Θεσσαλονίκη

Από την αρχή του 2019 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν 139 άτομα για παράνομη διακίνηση μεταναστών, σε 91 υποθέσεις. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 17 έως και 57 ετών. Από αυτούς 57 άτομα είναι από το Πακιστάν, 20 από τη Συρία και 16 άτομα από την Ελλάδα. Επίσης, οι διακινητές κατάγονται από το Ιράν, Αφγανιστάν, Γεωργία και άλλες χώρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα σημειώθηκαν δυο τροχαία στη Θεσσαλονίκη με τρεις τραυματίες και έναν νεκρό.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη το τελευταίο διάστημα οι περισσότεροι οδηγοί που συνελήφθησαν να μεταφέρουν μετανάστες είναι ηλικίας 19 έως 50 ετών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, όλοι οι οδηγοί – διακινητές που έχουν συλληφθεί δεν είχαν δίπλωμα οδήγησης. «Ακόμα και αυτοί που δεν εμπλέκονται σε τροχαία δεν έχουν δίπλωμα» σημειώνουν. Τα άτομα που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι έχουν καταγωγή κυρίως από τη Βουλγαρία, το Πακιστάν και την Αλβανία.

Στο πλαίσιο καταπολέμησης της διακίνησης μεταναστών, τον τελευταίο χρόνο καθημερινά πραγματοποιούνται έλεγχοι από την αστυνομική διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και συλλαμβάνονται αλλοδαποί που κινούνται προς τον Έβρο και δεν έχουν δίπλωμα. «Προφανώς οι συγκεκριμένοι κατευθύνονται προς τα σύνορα για να εμπλακούν σε διακίνηση μεταναστών» αναφέρει αστυνομική πηγή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οδηγοί των οχημάτων είναι ανήλικοι και οδηγούν πρώτη φορά. Πρόκειται για εμπορία ανθρώπων. Οι ανήλικοι αναγκάζονται να οδηγήσουν τα αυτοκίνητα, γιατί τις περισσότερες φορές χρωστούν χρήματα στους λαθροδιακινητές. Τους πείθουν λέγοντάς τους πως οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν δεν θα είναι μεγάλες λόγω ηλικίας.

Η διαδρομή των μεταναστών στην Ελλάδα ξεκινάει από τον Έβρο, όπου φτάνουν από την Τουρκία. Στα σύνορα τους παραλαμβάνουν οι διακινητές με προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, καθώς από την Ειδομένη πλέον δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αρχικά κινούνται επί της Εγνατίας και στον Προφήτη εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας. Για πολλούς, κομβικό σημείο στη διαδρομή τους αποτελούν τα διόδια της Ανάληψης.

Τεράστιο κόστος

Αν και το ταξίδι των μεταναστών γίνεται σε άθλιες συνθήκες, το κόστος είναι μεγάλο. Αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει πως η μεταφορά ενός μετανάστη από χώρα σε χώρα μπορεί να κοστίζει από 2.000 έως 3.500 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάσει έως 15.000 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας την παροχή πλαστών εγγράφων και τη διαμονή τους σε καταφύγια. Οι συμφωνίες τις περισσότερες φορές γίνονται μέσω των social media και εφαρμογών επικοινωνίας.

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας