Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα από την ΕΛΜΕ Ημαθίας παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Νομού φέτος αλλά και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο με τις ελλείψεις και παραλείψεις του οδηγεί σε διεκδικήσεις από τη μεριά των εκπαιδευτικών.
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας Τάσος Παντζαρτζίδης, ξεκινώντας με την καταδίκη της τουρκικής πολιτικής απέναντι στο συριακό λαό, έδωσε το σύνολο των προβλημάτων που ταλαιπωρούν και φέτος τον εκπαιδευτικό κόσμο, μαθητές και καθηγητές στο Νομό, αλλά και πανελλαδικά, αφού τα προβλήματα είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων εδώ και χρόνια.
Τονίζοντας το σοβαρότερο πρόβλημα, αυτό της κάλυψης των κενών από αναπληρωτές, ενώ χρειάζονται μόνιμοι διορισμοί, έδειξε πόσο αυτό επηρεάζει τους μαθητές αλλά και τους ίδιους τους αναπληρωτές, που γυρίζουν εδώ και δέκα χρόνια σ’ ολόκληρη τη χώρα, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος διαβίωσης.
Η Ημαθία παρουσιάζει 55 κενά εκπαιδευτικών με μεγάλο κόστος εκπαιδευτικό, ιδιαίτερα στο Μουσικό Σχολείο, το οποίο χάνει 200 ώρες μαθημάτων ειδικότητας.
Η μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ οδηγεί στη συρρίκνωση της εκπαίδευσης και στην ταλαιπωρία των μαθητών, οι οποίοι αναγκάζονται ν’ αλλάξουν σχολεία κάποιες φορές και να μετακινηθούν όχι μόνο σε άλλη πόλη αλλά και νομό.
Οι πραγματικές ανάγκες στην Ειδική Αγωγή δεν καλύπτονται με τους 4500 διορισμούς.
Ειδική αναφορά έγινε στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του χώρου που θα φιλοξενήσει τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας, με αποτέλεσμα να στερούνται δημιουργικής στέγης.
Διεκδικήσεις
Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Εξίσωση εργασιακών ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους.
Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου & 14ου μισθού. Προσμέτρηση διετίας 2016-17 στη χορήγηση ΜΚ.
Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα.
Οργανικές θέσεις στα Τμήματα Ένταξης, νέα τμήματα.
Πρόσθετη και Ενισχυτική Διδασκαλία σ’ όλα τα σχολεία.
Σε κάθε τμήμα 20 μαθητές, 15 στους τομείς, ειδικότητες και στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.
Ουσιαστική μείωση μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
Αύξηση δαπανών για την Παιδεία.
………………………
Την κατάσταση στα εκπαιδευτικά πράγματα φώτισαν περισσότερο και άλλα μέλη της ΕΛΜΕ Ημαθίας λέγοντας:
Στέλλα Τσούλιου, Αντιπρόεδρος: «Η Ειδική Αγωγή απαιτεί πάνω απ’ όλα μόνιμο προσωπικό, γιατί τα παιδιά χρειάζονται συνεχή επαφή με τα ίδια πρόσωπα, καθώς έχουν μεγαλύτερη δυσκολία προσαρμογής.»
Μιχάλης Γαλουζής, Ταμίας: «Και άλλοτε προσλαμβάνονταν αναπληρωτές, τώρα όμως αποτελούν το 1/3 του διδακτικού προσωπικού και δεν προσλαμβάνονται και έγκαιρα, ενώ τα κενά είναι γνωστά.»
Θόδωρος Κακαγιάννης, Οργανωτικός Γραμματέας: «Ειδικά το θέμα του ΕΕΕΕΚ Αλεξάνδρειας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, γιατί είναι σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.»
Αλέκος Μόσχος, Γραμματέας: « Η οικονομική κατάσταση είναι δεδομένη εδώ και χρόνια, εμείς όμως πρέπει να μην πάψουμε να διεκδικούμε ένα καλύτερο σχολείο και επομένως μια καλύτερη κοινωνία.»
far
Φωτογραφία: faretra.info