Δημήτρης Βύζας “Θυμητάρια της Φυτιάς εύθυμα και σοβαρά”. Ένα βιβλίο με ενδιαφέρουσες ψηφίδες τοπικής ιστορίας
Ο Δημήτρης Βύζας είναι από κείνους που δε λέει μόνο πως αγαπά τον τόπο του, το χωριό του, αλλά προσπαθεί να σώσει και μέσα από τα γραπτά του κείμενα όσα το φωτίζουν, καταγράφοντας την πορεία του μέσα στο χρόνο.
Μετά το πρώτο του βιβλίο «Τσόρνοβο – Φυτιά Ημαθίας», που το εξέδωσε η ΕΜΙΠΗ, τιμώντας την προσπάθεια εκείνων που αναδεικνύουν την τοπική ιστορία, ο Δημήτρης Βύζας εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του, «Θυμητάρια της Φυτιάς εύθυμα και σοβαρά», Εκδόσεις Λέξις – Super Course, με τη συμπαράσταση του Γεράσιμου Καλλιγά, που έχει αποδείξει πως τον ενδιαφέρει η ιστορία του τόπου μας και τη στηρίζει.
Το βιβλίο αναφέρεται και πάλι στο χωριό του συγγραφέα. Η λεπτομερής δουλειά που έχει γίνει από τον ίδιο πάνω σε πρόσωπα, γεγονότα αλλά και στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο για τους κατοίκους του χωριού – που μέσα στο βιβλίο θα βρουν πληροφορίες για το παρελθόν τους, που τους αφορούν και τις αγνοούσαν – αλλά ίσως ενδιαφέρει γενικότερα, αφού είναι ένα μάθημα τοπικής ιστορίας, που οι ψηφίδες της δημιουργούν τις σελίδες της Ιστορίας.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου δίνονται πληροφορίες γύρω από το όνομα του χωριού, την καταγωγή των κατοίκων του, τις εκκλησιές του, τους λαϊκούς μύθους και τις δοξασίες του, την εκμάθηση της γλώσσας , (σχολεία και δάσκαλοι), το μεταλλείο του χωριού, το μεταναστευτικό ρεύμα για την Αμερική και τους μετανάστες της Φυτιάς, αλλά και τον τρόπο διασκέδασης, ακόμη και τον τρόπο που συμμετείχαν στις εκάστοτε εκλογές.
Το δεύτερο μέρος είναι σαφώς πιο ανάλαφρο, καθώς ασχολείται με ονόματα, παρατσούκλια, ιστορίες, διανθισμένα όλα με χιούμορ που σίγουρα αγγίζουν περισσότερο τον αναγνώστη.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι ιστορίες που καταγράφονται είναι καταθέσεις χωριανών που μαζεύτηκαν με κόπο και μεράκι, όπως και τα τραγούδια του χωριού, που καταγράφηκαν με απομαγνητοφώνηση.
Αν προστεθεί σ’ αυτές τις αφηγήσεις και η χρήση της ντοπιολαλιάς, που τις κάνει ακόμη γνησιότερες, με γλωσσάρι στο τέλος του βιβλίου, διευκολύνοντας έτσι την κατανόηση, αλλά και το άφθονο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τότε ο Δημήτρης Βύζας έχει πετύχει το στόχο του, που είναι η καταγραφή της ιστορίας του τόπου μας, με τις μικρές του λεπτομέρειες, κάνοντας το πορτρέτο του ανάγλυφο.
Και όπως εξομολογείται ο ίδιος στο βιβλίο του:
«Ο αναγνώστης, χωριανός ή ξένος, ας διαβάσει τα γραφόμενά μου με κατανόηση, αφού εκτιμήσει τον κόπο της πολύχρονης συγγραφής και τη δυσκολία του θέματος με το οποίο καταπιάστηκα, την ιστορία της γενέτειράς μου, του χωριού μου, που τόσο αγάπησα. Ευχής έργο να βρεθεί συνεχιστής που θα εμπλουτίσει τα στοιχεία που αφορούν την ιστορία του.»