Πρώτη μέρα απόψε του τριημέρου των εκδηλώσεων «Η Μνήμη του Νήματος», που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την πορεία και το κοντσέρτο στο σταθμό των τρένων, τιμώντας τη μνήμη των Εβραίων της Βέροιας, που ξεκινώντας από κει για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν επέστρεψαν ποτέ.
Στο Δημαρχείο της πόλης υποδέχτηκε απόψε η Βέροια τους επισκέπτες από το Ισραήλ και τις Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδας, που ήρθαν για να παραστούν στις εκδηλώσεις της μνήμης.
Ο Δήμαρχος της Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης καλωσόρισε θερμά τους επισκέπτες αναφερόμενος αρχικά στο ιστορικό βάρος του τόπου μας και δίνοντας στη συνέχεια με στοιχεία τη συνεχή παρουσία της Εβραϊκής Κοινότητας στη Βέροια από την εποχή ακόμα του Αποστόλου Παύλου μέχρι και τη Γερμανική Κατοχή.
«Σήμερα, 76 χρόνια μετά, η πόλη μας τιμά και θυμάται τα θύματα μιας παράλογης ναζιστικής ιδεολογίας, με το τριήμερο που ξεκινά σήμερα και που αποτελεί πράξη ιστορικής ευθύνης.
Η παρουσία σας ενισχύει το μήνυμα των εκδηλώσεων και αποτελεί τιμή για την πόλη μας. Ελπίζουμε ότι θα γνωρίσετε την πόλη μας και θα έρθετε σε επαφή με τους φιλόξενους κατοίκους της» ολοκλήρωσε ο Δήμαρχος.
Η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, αρχιτέκτονας της εκδήλωσης, ξεκινώντας με τον εβραϊκό χαιρετισμό shalom, που υποδεχόταν γραμμένος τους επισκέπτες σε πολλά σημεία της πόλης, μίλησε με συγκίνηση για το χρέος της ως ανθρώπου απέναντι στην Εβραϊκή Κοινότητα, αλλά και για το χρέος της απέναντι στην αγαπημένη εβραία δασκάλα της, τη Βέρα Ρόζα.
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Δαυίδ Σαλτιέλ ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για τη φιλοξενία και τη στήριξη της εκδήλωσης, αλλά και την ιδιαίτερα ευαίσθητη Σόνια Θεοδωρίδου, στην πρωτοβουλία της οποίας οφείλεται η εκδήλωση, που τιμά και εκείνους που έφυγαν αλλά και τους ζωντανούς.
Στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Αναμνηστικά επίσης δόθηκαν από την πόλη και στις οικογένειες των εβραίων επισκεπτών.
Στη συνέχεια οι επισκέπτες μαζί με πολίτες της Βέροιας συγκεντρώθηκαν στην Εβραϊκή Συναγωγή, όπου είχαν επαφή με τον τρόπο της εβραϊκής λατρείας, αφού έγινε ένα Καμπαλάτ Σαμπάτ.
Εντυπωσίασε η συγκλονιστική εικαστική εγκατάσταση έξω από τη Συναγωγή, όπου ο συμβολισμός του αίματος, δοσμένος με κόκκινα νήματα, αγκάλιαζε παλιά παπούτσια απομεινάρια του θανάτου.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε σε κλίμα ζεστής ανθρώπινης επικοινωνίας, σηματοδοτώντας και τη συνέχεια, που θα κορυφωθεί την Κυριακή.
Φωτογραφίες: faretra.info
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ