Τοπικά

Ερώτηση του Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τον απαρχαιωμένο στόλο της ΕΛΑΣ στην Ημαθία

Δελτίο Τύπου

Ερώτηση του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με τον απαρχαιωμένο στόλο της ΕΛ.ΑΣ. στην Ημαθία

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας και με γνώμονα την προώθηση θεμάτων της Ημαθίας προς επίλυση, ο βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Μπαρτζώκας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αναφορικά με τις σοβαρές ελλείψεις περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. στο Ν. Ημαθίας.

Στην ερώτηση του ο βουλευτής παραθέτει συνοπτικά το σοβαρό πρόβλημα με τον απαρχαιωμένο στόλο των περιπολικών στην Ημαθία, γεγονός που δυσχεραίνει την άσκηση του έργου των αστυνομικών υπαλλήλων και, τελικά, λειτουργεί σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων του Νομού. Παράλληλα, ρωτά αν το Υπουργείο έχει εξετάσει την μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης για τον στόλο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, προκειμένου με μικρότερο δημοσιονομικό κόστος να υπάρχει διαθέσιμος ο απαραίτητος αριθμός οχημάτων.

Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Ημαθίας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχει ως εξής:

 ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη

ΘΕΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας στο Ν. Ημαθίας

Κύριε Υπουργέ,

Στον πυρήνα του πολιτικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας έχει τοποθετηθεί ως ύψιστη πολιτική προτεραιότητα η ασφάλεια. Στις προεκλογικές εξαγγελίες έχει υπερτονιστεί ότι η Ελληνική Αστυνομία θα ενισχυθεί τόσο πολιτικά όσο και ηθικά, προκειμένου να είναι ικανή να εκπληρώσει με επιτυχία τους επιχειρησιακούς στόχους, ικανοποιώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο το διαχρονικό αίτημα των πολιτών για ασφάλεια. Ένα αίτημα που η προηγούμενη κυβέρνηση, κρίνοντας επί του πρακτέου, είχε απαξιώσει.

Επιθυμώ να θίξω ένα ζήτημα που άπτεται αδιαμεσολάβητα με την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας. Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη ανανέωσης του στόλου των περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας έχει πολλάκις επισημανθεί ως επιτακτική καθώς, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, υφίσταται σοβαρή  ένδεια των σχετικών κονδυλίων. Ως αποτέλεσμα, ο στόλος της Ελληνικής Αστυνομίας γενικά, καταγράφει αφενός, ποσοτικές ελλείψεις. Αφετέρου, με δεδομένο ότι η ανανέωση των οχημάτων δεν πραγματοποιείται σε τακτική βάση, ανακύπτουν ζητήματα λειτουργικότητας των υπαρχόντων οχημάτων.

Το θέμα των σοβαρών ελλείψεων, τόσο αριθμητικών όσο και ποιοτικών, αναδεικνύεται  ιδιαίτερα κρίσιμο στο Ν. Ημαθίας. Συγκεκριμένα και κατόπιν προσωπικών επαφών με το αρμόδιο συνδικαλιστικό  σωματείο της περιοχής, ενημερώθηκα για την πραγματικά δυσμενή κατάσταση στην περιοχή.

Ειδικότερα, αναφέρθη ότι κατά την παρούσα περίοδο, ο νομός καλύπτεται από 41 αστυνομικά οχήματα. Εξ’ αυτών, τα 29 θεωρούνται λειτουργικά, 4   βρίσκονται υπό διαδικασία απόσυρσης καθώς η παλαιότητα τους δεν επιτρέπει να επισκευαστούν, ενώ τα λοιπά 8  βρίσκονται ακινητοποιημένα εξαιτίας μόνιμης βλάβης. Υπό εναλλακτική διατύπωση η Υπηρεσία καλύπτει μόνο τις μισές οργανικές θέσεις σε οχήματα, τη στιγμή που στο οργανόγραμμά της προβλέπεται ο διπλάσιος αριθμός!

Αξίζει δε, να σημειωθούν τα εξής: Καταρχάς, τα υπάρχοντα λειτουργικά οχήματα έχουν κατά μέσο όρο άνω των 300.000 χλμ. Αυτό επισημαίνει αφενός την παλαιότητα τους, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ότι η μέχρι σήμερα επισκευή τους και συντήρησή τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ την αρχική δαπάνη απόκτησης τους. Γεγονός που συνδέεται ευθέως με επιπλέον επιβάρυνση του σχετικού λογαριασμού στον προϋπολογισμό.  Επιπρόσθετα, ο αριθμός των λειτουργικών οχημάτων δε μπορεί να γίνει νοητός ως πραγματικός. Συχνά, πολλά οχήματα υφίσταται βλάβες ή υπόκεινται σε τακτική συντήρηση, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία να λειτουργεί εν τοις πράγμασι με λιγότερα οχήματα.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

  1. Με δεδομένο ότι η δράση των αστυνομικών στο Ν. Ημαθίας εντοπίζεται σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, καθώς 400 περίπου αστυνομικοί δραστηριοποιούνται εντός 702 τ.χλμ, γεγονός που καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη εκκίνησης των διαδικασιών περί ανανέωσης του στόλου οχημάτων στο νομό, τι προβλέπετε να πράξετε ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το εν λόγω ζήτημα;
  2. Με τη μέθοδο μακροχρόνιας μίσθωσης αυτοκινήτων καλύπτεται τόσο το κόστος για την ασφάλεια των οχημάτων, όσο και για την περιοδική τους συντήρηση. Με δεδομένο ότι με την εν λόγω μέθοδο απελευθερώνεται σημαντικός δημοσιονομικός χώρος που θα προοριζόταν για τις προαναφερόμενες δαπάνες, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο σύναψης συμβάσεων με εταιρείες μακροχρόνιων μισθώσεων (leasing) ως διαδικασίας ανανέωσης του στόλου οχημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας στο ν. Ημαθίας;

Αναστάσιος Σ.  Μπαρτζώκας

  Βουλευτής Ημαθίας, Ν.Δ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας