Πολιτισμός

“Μαθαίνουμε παραδοσιακούς χορούς” του Γιώργου Σιώμου

Γιώργος Σιώμος

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που μας οδηγεί στο Φθινόπωρο. Τελειώνουν οι άδειες, τα μπάνια, τα ταξίδια και ξεκινάμε από την αρχή. Εξωστρέφεια τέλος. Ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια, τα πανεπιστήμια. Ανοίγουν όμως και τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών, μορφωτικών συλλόγων για τις εγγραφές των νέων μελών και για τις επανεγγραφές των παλιών χορευτών.

Η εγγραφή στο χορευτικό τμήμα οποιουδήποτε συλλόγου είναι μια πολύ καλή επιλογή για νέα ή νέο, για ηλικιωμένη και ηλικιωμένο. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας παρά μόνο διάθεση για συμμετοχή. Και επειδή δεν θα έλεγα ότι είμαι νέος, αλλά τα έχω τα χρονάκια μου, θέλω να απευθυνθώ κυρίως σε γυναίκες και άντρες ηλικίας άνω των τριάντα,  και βάλε , ετών.

Δεν θα πω τα βαρύγδουπα «υπηρετούμε την παράδοση» ή «συνεχίζουμε την παράδοση». Ζούμε στο 2019 και όχι στο 1900 ή έστω στο 1960. Οι συνθήκες της ζωής έχουν αλλάξει, και οι άνθρωποι θέλουν δεν θέλουν προσαρμόζονται στα καινούργια δεδομένα. Τότε μάθαιναν να χορεύουν-όσοι μάθαιναν- βλέποντας τους άλλους χορευτές σε γάμους και πανηγύρια. Τώρα χρειαζόμαστε δάσκαλο. Δάσκαλο χορού. Κι αν τότε μάθαιναν δυο, τρεις, πέντε χορούς, τώρα μπορούμε να μάθουμε πολλούς χορούς. 20, 50, 100, 200. Αλλά και έναν χορό να μάθει κανείς φτάνει και παραφτάνει. Μπορεί να συμμετέχει σε ένα γλέντι, σε ένα πανηγύρι, σε έναν γάμο, και να μην βαριέται αφόρητα και περιμένει πότε να τελειώσει να σηκωθεί να φύγει. Επίσης μπορεί να πάρει μέρος σε παραστάσεις του συλλόγου φορώντας την παραδοσιακή φορεσιά. Μια φορά αν τη φορέσεις, δένεσαι και θέλεις ξανά και ξανά.

Να γραφτούμε λοιπόν σε έναν σύλλογο. Και για να ευλογήσουμε και τα γένια μας, μια καλή επιλογή είναι η εγγραφή στον Χορευτικό Όμιλο Βέροιας, όπου ο πολύπειρος χοροδιδάσκαλος Γιάννης Τσιαμήτρος δείχνει  τους χορούς βήμα – βήμα και με υπομονή. Με μία, δύο ή και τρεις πρόβες την εβδομάδα μπορεί κανείς ανάλογα και με τον ζήλο που θα επιδείξει ο ίδιος να γίνει ένας χορευτής που θα μπορεί με αξιοπρέπεια να παίρνει μέρος σε χορούς όπου βρεθεί και να έχει ένα ωραίο αντικείμενο απασχόλησης για μια ζωή.

Γιώργος Ν. Σιώμος (χορευτής του Χ.Ο.Β)  6/9/2019

banner-article

Ροη ειδήσεων