“Πώς εορτάστηκαν τα 100 χρόνια (1913 – 2013) από την πρώτη ανάβαση στις κορυφές του Ολύμπου” γράφει ο Σωτήρης Μασταγκάς
ΟΛΥΜΠΙΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
Εκατό χρόνια, από το 1913 μέχρι το 2013, είναι πολύ λίγα, σχεδόν μια στιγμή στη ζωή του Ολύμπου, καθώς αυτός μετρά διακόσια εκατομμύρια από τη γεωλογική γέννησή του και ένα εκατομμύριο χρόνια από τότε που έλιωσε ο παγετώνας που τον κάλυπτε. Όμως για τους ορειβάτες και αναρριχητές, τους φυσιολάτρες και περιπατητές τα εκατό αυτά χρόνια είναι μια μεγάλη περίοδος γεμάτη χαρές, μεγαλεία, επιτυχίες, δράση αλλά και απογοητεύσεις.
Ήταν η 2 Αυγούστου 1913 όταν έγινε η πρώτη επίσημη κατάκτηση της υψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, του μυθικού Μύτικα (ή Πάνθεον) με υψόμετρο 2.918 μέτρα, από τον Λιτοχωρίτη κυνηγό και υλοτόμο Χρήστο Κάκαλο, τον Ελβετό φωτογράφο Frederic Boissonas και τον επίσης Ελβετό τεχνοκρίτη Daniel Baud-Bovy. Η ώρα να φτάσει ο άνθρωπος στις κορυφές του Ολύμπου είχε έρθει. Από τότε χιλιάδες ορειβάτες, επώνυμοι και ανώνυμοι, κάθε ηλικίας και φύλου, περπάτησαν στα μονοπάτια του και πάτησαν τις κορυφές του. Στον επίλογο της εκατονταετηρίδος, αφότου οι θνητοί εισέβαλαν στην κατοικία των θεών, αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά τον Όλυμπο ως φυσική οντότητα, αλλά και στις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο πολύμορφο ανάγλυφό του.
Για να τιμηθεί η πρώτη εκείνη μυθική ανάβαση στον Μύτικα, καθόλο το έτος 2013 πραγματοποιήθηκαν επετειακές εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στον εορτασμό της εκατονταετηρίδος. Διότι η συνεχής αναφορά στους Χρήστο Κάκαλο, Frederic Boissonas και Daniel Baud-Bovy, όχι μόνον κρατά ζωντανή την ανάμνηση του κατορθώματός τους, αλλά και προβάλλει ευρύτερα τον Όλυμπο, που η ελληνική μυθολογία θεοποίησε. Εξάλλου, το 1913 αποτελεί το γενέθλιον έτος της ελληνικής ορειβατικής οικογένειας.
Οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων προσπάθησαν να διασφαλίσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, αντάξιο για τον εορτασμό του σημαντικού γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση. Όμως ατυχής συγκυρία, η οικονομική κρίση που μάστιζε την Ελλάδα, δεν επέτρεπε την πραγματοποίηση μεγαλύτερων εκδηλώσεων, καθώς οι οικονομικές δυνατότητες ήταν μικρές, ενώ οι χορηγίες και η κρατική συνδρομή σχεδόν ανύπαρκτες. Η επέτειος αυτή αποτέλεσε σπουδαία ευκαιρία προβολής και ανάδειξης του Λιτοχώρου, καθώς η επισκεψιμότητα ήταν σημαντική με τη συμμετοχή χιλιάδων ορειβατών. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων λάτρεις της φύσης, ορειβάτες ή και επισκέπτες απόλαυσαν το περιβάλλον και όλοι μαζί τίμησαν τους πρώτους κατακτητές της κορυφής του Ολύμπου. «Θέλουμε έναν Όλυμπο επισκέψιμο, με όλο το σύνολο των δράσεων για την προστασία του, που να αποτελεί το σήμα κατατεθέν brand name της Περιφέρειάς μας και έναν από τους μαγνήτες έλξης του τουρισμού και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας», αποτέλεσε τον βασικό γνώμονα των διοργανωτών.
Παρατίθενται περιληπτικά όλες οι δραστηριότητες ή εκδηλώσεις σχετικά με την εκατονταετηρίδα.
Η κεντρική επετειακή εκδήλωση. 19-21 Ιουλίου 2013. Στην κορύφωση του εορτασμού παρέστησαν επίσημοι, πλήθος κόσμου, απλοί πολίτες και ορειβάτες όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Λιτόχωρο, τελούσαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και των ΕΛΤΑ και συνδιοργανώθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Δίου-Ολύμπου, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Λιτοχώρου. Στόχος του προγράμματος ήταν όχι μόνον να τιμηθούν οι «πρωτοπόροι», αλλά να δοθεί η παρότρυνση στον κόσμο να επισκεφθεί τον Όλυμπο και να παρακολουθήσει ποικίλες εκδηλώσεις που προάγουν τον πολιτισμό και συμβάλλουν στην αύξηση της τουριστικής κίνησης.
Την Παρασκευή 19 Ιουλίου έγινε η παρουσίαση των επετειακών γραμματοσήμων από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Την ίδια μέρα η ΕΟΟΑ παρέθεσε στο Λιτόχωρο γεύμα στους προσκεκλημένους απογόνους των Boissonas και Baud-Bovy μετά των οικογενειών τους. Παραβρέθηκαν ο Πρεσβευτής της Ελβετίας στην Ελλάδα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και πολλοί επίσημοι.
Το Σάββατο 20 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο λειτουργία, δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για τους πρωτεργάτες κι αυτούς που έφυγαν σε ορειβατικά ατυχήματα. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Τριπόλεως και Λιβύης Θεοφύλακτος, συνεπικουρούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο πρεσβευτής της Ελβετίας. Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν στην αναστηλωμένη τράπεζα της Μονής χαιρετισμοί και ομιλίες, επιδόθηκαν δώρα και αναμνηστικές πλακέτες, τιμήθηκαν πρόσωπα και προβλήθηκε σχετική διαφάνεια για τα 100 χρόνια. Η Ιερά Μονή παρέθεσε δεξίωση στους παρευρισκομένους. Στον προαύλιο χώρο της Μονής διατέθηκαν συλλεκτικά γραμματόσημα και φάκελοι από τα ΕΛΤΑ. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι Έλληνες και ξένοι, οι τοπικές αρχές, εκπρόσωποι ορειβατικών συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορειβάτες και πλήθος κόσμου.
Την Κυριακή, 21 Ιουλίου έγινε η 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση (ΠΟΣ), στην κορυφή Προφήτης Ηλίας, με διοργανωτές την ΕΟΟΑ και τον ΕΟΣ Λιτοχώρου, αφιερωμένη στην επέτειο των 100 χρόνων, με συμμετοχή 700 περίπου ορειβατών. Πραγματοποιήθηκε επετειακή αναρρίχηση, χαιρετισμοί, ενώ στο Οροπέδιο των Μουσών χόρεψε παραδοσιακούς χορούς ένα τμήμα του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου.
Το Φεστιβάλ Grito Rock. Την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013 στον Καπνικό Σταθμό, δίπλα στα δικαστήρια της Κατερίνης, διοργανώθηκε το φεστιβάλ GRITO ROCK Thessaloniki-Olympos 2013, με τη συνδρομή της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας. Όλες οι δημιουργίες των καλλιτεχνών έγιναν στα πλαίσια του εορτασμού των 100 ετών από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Στόχος των διοργανωτών ήταν να προβληθεί το μυθικό βουνό και να αναδεχθούν τα πολύ σημαντικά θέματα σχετικά με την αναγκαιότητα της νομικής προστασίας του. Λειτούργησε περίπτερο προβολής του Ολύμπου, έκθεση φωτογραφίας, έγιναν ομιλίες κ.ά.
Διεθνής Αγώνας Ορειβατικού Σκι Ομάδων. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στο βουνό των θεών, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 17 Μαρτίου 2013 ο Διεθνής Αγώνας Ορειβατικού Σκι Ομάδων. Ο αγώνας έγινε στη νοτιοδυτική πλευρά του Ολύμπου, με εκκίνηση και τερματισμό στην τοποθεσία Βρυσοπούλες. Αποτελεί έναν διεθνή αγώνα υψηλών προδιαγραφών, με τη συμμετοχή αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήταν ενταγμένος στο πρόγραμμα των αγώνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ορειβατικού Σκι (ISMF). Διοργανωτές ήταν η ΕΟΟΑ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Ελασσόνας, ο ΧΟΣ Ελασσόνας και το Επιμελητήριο Λάρισας.
Έκθεση χαρτών με θέμα τον Όλυμπο και το Λιτόχωρο. Από τις 8 μέχρι τις 19 Μαΐου 2013 πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου Λιτοχώρου έκθεση χαρτών της περιόδου 1570-1944, του συλλέκτη Γιάννη Μεγαλόπουλου με θέμα: «Ο Όλυμπος και το Λιτόχωρο στους χάρτες». Η έκθεση στηρίχθηκε στο αρχειακό υλικό σπουδαίων χαρτογράφων. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 11 Μαΐου, με την παρουσία του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γεωργίου Παπαθανασίου, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και δημοτών. Για την αξία και τη σημασία των χαρτών μίλησαν ο συλλέκτης Γιάννης Μεγαλόπουλος, ο συγγραφέας Σωτήριος Μασταγκάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σοφία Ζουρζούρα.
Συνάντηση Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών. Η ΕΟΟΑ στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα, φιλοξένησε την ανοιξιάτικη συνάντηση της BMU (Βαλκανική Ορειβατική Ένωση). Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου, συμμετείχαν όλες οι χώρες που ανήκουν στη δύναμη της BMU, 10 στον αριθμό (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία και Τουρκία). Οι εργασίες της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου του Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο. Οι καλεσμένοι περιηγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, στο φαράγγι του Ενιπέα, στο καταφύγιο Σταυρός, στα Πριόνια, ενώ αρκετοί πραγματοποίησαν ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του Δήμου Δίου-Ολύμπου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και του ΕΟΣ Λιτοχώρου.
Εντατικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης στην Ιατρική βουνού. Το τριήμερο 14, 15 και 16 Ιουνίου 2013, σε υψόμετρο 2100 μέτρων, στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» πραγματοποιήθηκε το 3ο Εντατικό Σεμινάριο Εκπαίδευσης στην ιατρική βουνού, υπό την υποστήριξη της ΕΟΟΑ, της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Το σεμινάριο συνδιοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας». Έλληνες και ξένοι γιατροί συζήτησαν σε θέματα της νόσου του υψομέτρου, τραυματισμούς σε ορεινούς όγκους, διάσωση τραυματιών και για κρυοπαγήματα. Το 3ο Εντατικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδος του Ολύμπου.
Τα 24α ΟΛΥΜΠΙΑ. Οι ετήσιοι αγώνες στίβου 24α ΟΛΥΜΠΙΑ διεξήχθησαν στο δημοτικό στάδιο Λιτοχώρου «Πύρρος Δήμας», την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013. Οι αγώνες ανήκουν στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ και διοργανώνονται από τον ΓΑΣ ΕΝΙΠΕΑΣ, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας – Ημαθίας και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Η όλη διοργάνωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο.
Έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Σιάμου. Η Αγγελική Σιάμου, καταξιωμένη ζωγράφος με συμμετοχή σε πολλές ατομικές και συλλογικές εκθέσεις ακόμα και του εξωτερικού, εξέθεσε τα έργα της στη Δημοτική Πινακοθήκη Λιτοχώρου (Αρχοντικό Γκουντέλια) από τις 29-6-2013 έως και τις 29-7-2013. Η θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης ήταν αφιερωμένη στον Όλυμπο και στα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση. Το θέμα της έκθεσης, που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου, ήταν «Φως Ολύμπου». Τα εγκαίνια έγιναν το Σάββατο 29 Ιουνίου. Επίσης, την Κυριακή 14 Ιουλίου προβλήθηκε art video με τίτλο «Φως Ολύμπου» και ακολούθησε ομιλία από τον γνωστό συγγραφέα και εκδότη Παντελή Γιαννουλάκη με θέμα τον Όλυμπο.
Καθαρισμός μονοπατιών Ολύμπου. Ο ΕΟΣ Κατερίνης το διήμερο 13-14 Ιουλίου 2013, με εθελοντική δράση και τη συμμετοχή όλων των ορειβατικών συλλόγων Πιερίας, πραγματοποίησε καθαρισμό μονοπατιών Λιτοχώρου, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα.
Επετειακή ανάβαση. Ο ΕΟΣ Λιτοχώρου το διήμερο 1-2 Αυγούστου 2013 διοργάνωσε επετειακή ανάβαση. Την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» έγινε παρουσίαση του ιστορικού από τον καθηγητή Ιωάννη Κυρίτση και ομιλία από τον Κώστα Ζολώτα, ενώ την Παρασκευή 2 Αυγούστου έγινε ανάβαση στον Μύτικα. Επίσης, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος «Όλυμπος» Λιτοχώρου την Παρασκευή 2 Αυγούστου πραγματοποίησε επετειακή ανάβαση στον Μύτικα.
Το Olympolis art project. Από τις 2 μέχρι 4 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου «Αλεξάνδρειον» φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής και γαστρονομίας με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου. Το Olympolis ήταν ένα on going art project, το οποίο προσπάθησε να αναδείξει το εύρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου. Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ υπάρχουν 20 ξεχωριστές δραστηριότητες! Κορυφαίο γεγονός ήταν η παρουσίαση σε πρώτη πρεμιέρα του μουσικού έργου «OLYMPUS RAPSODY», του Ολλανδού συνθέτη και ενορχηστρωτή Eddy Koopman, στο οποίο συμμετείχαν χορωδίες και τοπικοί μουσικοί και το οποίο μεταδόθηκε τηλεοπτικά σ’ ολόκληρο τον κόσμο μέσω Internet. Την Κυριακή 4 Αυγούστου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Σωτηρίου Μασταγκά «Όλυμπος, Αφιέρωμα στα 100 χρόνια».
Έκθεση εικαστικών έργων. Έκθεση εικαστικών έργων με θέμα «Όλυμπος – έμπνευση για δημιουργία» πραγματοποιήθηκε από 2 μέχρι 13 Αυγούστου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Λιτόχωρο. Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση είχε ο Δήμος Δίου-Ολύμπου. Πρόκειται για 34 τοπικούς καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετείχαν στην έκθεση στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την εκατονταετηρίδα. Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 2 Αυγούστου, με την παρουσία του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γεωργίου Παπαθανασίου και πλήθους κόσμου.
Παρουσίαση βιβλίου: «Μιχαήλ. Ένα αληθινό παραμύθι του Ολύμπου». Το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 7 Αυγούστου 2013, παρουσίασε το βιβλίο «Μιχαήλ. Ένα αληθινό παραμύθι του Ολύμπου» του Ανδρέα Αλμαλή. Μίλησαν η Σαπφώ Μορτάκη, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και ο συγγραφέας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου για την εκατονταετηρίδα του Ολύμπου.
Ντοκιμαντέρ και συναυλία. Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στο θεατράκι του πάρκου Λιτοχώρου, οργανώθηκε πολιτιστική εκδήλωση από τον Δήμο Δίου-Ολύμπου. Ο καθηγητής Ιωάννης Κυρίτσης πρόβαλε ντοκιμαντέρ και μίλησε για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. Ακολούθως, το τμήμα καντάδας της δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου «Ιωάννης Σακελλαρίδης», τραγούδησε καντάδες και τραγούδια μιας άλλης εποχής.
Παρουσίαση βιβλίου: «40 χρόνια ΣΕΟ Λιτοχώρου». Ο Φυσιολατρικός Σύλλογος ΟΛΥΜΠΟΣ Λιτοχώρου πραγματοποίησε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρουσίαση του βιβλίου «Φορείς της ορειβασίας και του πολιτισμού – 40 χρόνια με τον Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Λιτοχώρου (1968-2008)». Στην κατάμεστη αίθουσα, το παρόν έδωσαν πολλά μέλη του Συλλόγου, φίλοι της ορειβασίας και φορείς. Ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναφέρθηκε στη σημασία που έχει ο Όλυμπος, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε την ανάδειξη της ορειβασίας και της φυσιολατρίας και ο πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Μύτικα. Κύριος ομιλητής ήταν ο Σωτήριος Μασταγκάς, συγγραφέας του βιβλίου. Προβλήθηκε και video με φωτογραφίες της ιστορίας του ΣΕΟ Λιτοχώρου.
Έκθεση φωτογραφίας. Η Ομοσπονδία φυσιολατρικών και εκδρομικών σωματείων Ελλάδας (ΟΦΟΕΣΕ-ΟΞΝΕ) διοργάνωσε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, πολιτιστική επετειακή εκδήλωση αφιερωμένη στον Όλυμπο και στα 100 χρόνια από την κατάκτησή του. Προσκλήθηκαν και παρέστησαν εκπρόσωποι ορειβατών και φυσιολατρικών συλλόγων και ορειβάτες. Εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί και ομιλίες, ενώ το κυρίως θέμα ήταν η έκθεση φωτογραφίας με τοπία του Ολύμπου.
Eκδήλωση από τον ΕΟΣ Λάρισας. Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013 ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Λάρισας, πραγματοποίησε εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. Πλήθος κόσμου, επίσημοι και μέλη συλλόγων της Θεσσαλίας παρακολούθησαν την ιστορική αναδρομή στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας. Οι ομιλητές στάθηκαν στην αγάπη τους για τον Όλυμπο, στην αξία του και στο χρονικό της κατάκτησής του. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Κώστας Ζολώτας, που για 40 χρόνια ήταν υπεύθυνος του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός».
Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ ορεινής πεζοπορίας. Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στο Λιτόχωρο συνέδριο στα πλαίσια της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, με θέμα «Ελληνο-Γερμανικό Φόρουμ ορεινής πεζοπορίας». Το Συνέδριο διοργάνωσε η εταιρεία Κonrad Adenauer Stiftung με τη συνδρομή του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Οι ομιλητές ανέπτυξαν ενότητες, όπως: Περπατώντας στην Ελλάδα – Ορεινός τουρισμός και υποδομές πεζοπορίας – Ανάπτυξη εμπορικών προϊόντων και εμπορική προώθηση – Επαγγελματική εκπαίδευση στον ορεινό τουρισμό – Μονοπάτια, δίκτυο περιπατητικών διαδρομών και διαχείριση – Ευρωπαϊκά μονοπάτια και επιλεγμένα μονοπάτια – Διεθνή πρότυπα για την αξιολόγηση των μονοπατιών.
Μαραθώνιοι Ολύμπου 2013. Οι μαραθώνιοι που διεξάγονται στα μονοπάτια και τις πλαγιές του μυθικού βουνού έγιναν θεσμός και καταξιώθηκαν πλέον στη συνείδηση των αθλητών και όσων λατρεύουν το ορεινό τρέξιμο. Όλοι οι μαραθώνιοι Ολύμπου του 2013 ήταν «επετειακοί», αφιερωμένοι δηλαδή στα 100 χρόνια από την κατάκτηση του Μύτικα. Τους αναφέρουμε χρονολογικά.
-
10ος Olympus Marathon. Διεξήχθη την Κυριακή 30 Ιουνίου.
-
2ος Olympus Mythical Trail. Διεξήχθη την Κυριακή 6 Ιουλίου.
-
2ος Faethon (ΦΑΕΘΩΝ) Οlympus Marathon. Διεξήχθη την Κυριακή 14 Ιουλίου.
-
27ος Oρειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου. Διεξήχθη την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.
-
8ος Χειμωνιάτικος Ενιπέας. Διεξήχθη την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.
Επετειακές εκδόσεις. Αξιομνημόνευτες τυγχάνουν οι παρακάτω έντυπες επετειακές εκδόσεις, όλες αφιερωμένες στο μείζον γεγονός της εκατονταετηρίδας (1913-2013).
-
Ημερολόγιο 2013 του ΕΟΣ Λιτοχώρου.
-
Ημερολόγιο εκδόσεων Ζαρζώνης, με θέμα: «ΟΛΥΜΠΟΣ. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ (1913-2013)».
-
Ημερολόγιο εκδόσεων Ζαρζώνης, με θέμα: «OLYMPUS. 100 YEARS and ONE DAY».
-
Aπό τις εκδόσεις Explorer «ΟΛΥΜΠΟΣ. ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ».
-
Aπό τις εκδόσεις ΑΝΑΒΑΣΗ το λεύκωμα «ΟΛΥΜΠΟΣ. 100 ΧΡΟΝΙΑ».
-
Το βιβλίο «ΟΛΥΜΠΟΣ. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ», του Σωτηρίου Μασταγκά, από τη σειρά ΧΡΟΝΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
-
Το βιβλίο «ΜΙΧΑΗΛ. ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ», του Ανδρέα Αλμαλή, από τις εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ.
-
Το βιβλίο «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ (ΣΕΟ) ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ (1968-2008)», που εκδόθηκε από τον Φυσιολατρικό Σύλλογο ΟΛΥΜΠΟΣ Λιτοχώρου.
Αναμνηστική φιλοτελική σειρά από τα ΕΛΤΑ. Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛΤΑ), τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, κυκλοφόρησαν μια σειρά από φιλοτελικά προϊόντα, τα οποία οι συλλέκτες φιλοτελιστές είχαν τη δυνατότητα να σφραγίζουν με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα «πρώτης ημέρας κυκλοφορίας».
-
Γραμματόσημα
-
Εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας.
-
Τυποποιημένη σειρά γραμματοσήμων.
-
Κάρτες maximum prepaid.
-
Απλό άλμπουμ γραμματοσήμων σειράς.
-
Σετ αριθμημένων φυλλαρακίων.
Επίσης, από διάφορους φορείς, συλλόγους, άτομα, εκδοτικούς οίκους κ.λ.π. κυκλοφόρησαν επετειακά-συλλεκτικά αντικείμενα και είδη, όπως: carte postale, αφίσσες, τηλεκάρτες, καρφίτσες, Τ-shirts κ.ά., όλα αναμνηστικά για τα 100 χρόνια από την κατάκτηση του Ολύμπου.
Επίλογος. Προσπάθησα με τρόπο πλήρη και αντικειμενικό, αλλά συνοπτικό, να καταγράψω όλες τις εκδηλώσεις και δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, προκειμένου να τιμηθεί και εορτασθεί η εκατονταετηρίδα του Ολύμπου (1913-2013). Ο Όλυμπος με την ανυπέρβλητη μαγεία του, το μοναδικό κάλλος και τη μυθολογία του φιλοξένησε για ακόμη μια φορά τους ορειβάτες, φυσιολάτρες και υψηλούς προσκεκλημένους, αποδεικνύοντας τη μεγαλοπρέπειά του. Στο Λιτόχωρο συναντήθηκαν ορειβάτες απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου για να εορτάσουν την εκατονταετηρίδα του μυθικού βουνού. Το Λιτόχωρο επιβεβαίωσε τον μοναδικό και ιστορικό του ρόλο και προορισμό, αυτόν της πύλης του Ολύμπου.
Σημείωση Φαρέτρας: Αν και έχουν περάσει 6 χρόνια από τις εκδηλώσεις εορτασμού για την κατάκτηση του Ολύμπου, το κείμενο δημοσιεύεται για πρώτη φορά, με την εκτίμηση ότι έχει διαχρονική αξία. Ήδη, τον φετινό Αύγουστο 2019, έκλεισαν τα 106 χρόνια από την κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου, τον Μύτικα υψ. 2917 μέτρα.