Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Κινηματογραφική Λέσχη εργαζομένων ΕΡΤ3: “Το στίγμα του κολασμένου” – Βινσέντε Μινέλι

ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΧΝΙΚΟ ΟΣΚΑΡΙΚΟ

«ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΥ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ3

«Τα κορυφαία μελοδράματα του σινεμά» συνεχίζονται στο θερινό ΑΠΟΛΛΩΝ και αυτή την Δευτέρα 29 Ιουλίου από την κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ.Σειρά τώρα της διακεκριμένης ταινίας του Βινσέντε Μινέλι «Το στίγμα του κολασμένου»(Some came running,έγχρωμο ΗΠΑ 1958,διάρκεια 137´).Φράνκ Σινάτρα,Ντήν Μάρτιν,Σίρλεϋ Μάκ Λέην,΄Αρθουρ Κέννεντυ στους βασικούς ρόλους, ενώ οι προτάσεις για ΄Οσκαρ ήταν α΄ανδρικού ρόλου,α’ γυναικείου  και β΄γυναικείου ,κουστουμιών και τραγουδιού.

Σε πρόλογο του Αλέξη Δερμεντζόγλου, η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί στο κοινό είναι του Ζήση Μπαρτζώκα και το προς συζήτηση θέμα ,στο τέλος του φίλμ,είναι:Πώς κωδικοποιείται  ένα μελόδραμα κοινωνικά.

Ο βασικός ήρωας  έχει εκδώσει ένα μόνον βιβλίο.Επιστρέφει στην γενέτειρά του ,θα συναντηθεί με τον αδερφό του , θα ερωτευθεί μια γυναίκα.Υπέροχη και αριστοτεχνική  καταγραφή των μεσοαστικού καταπιεσμένου κοινωνικού ιστού,με έξοχους ρόλους, φωτογραφία και μουσική.

Η έντυπη ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι  η ακόλουθη:

Ο Βινσέντε Μινέλι υπογράφει τη σκηνοθεσία σε μια από τις καλύτερες ταινίες του. Ο Φρανκ Σινάτρα είναι ο συγγραφέας που έχει εκδώσει μόνο ένα βιβλίο. Είναι επίσης το απολωλώς (μαύρο) πρόβατο της οικογένειας και επιστρέφει στη γενέτειρα πόλη του. Ο Άρθουρ Κένεντι είναι ο μεγάλος αδερφός που συνέχισε τη δουλειά του πατέρα τους και έζησε σύμφωνα με τους τύπους. Η Σίρλεϊ ΜακΛέιν είναι μια μικρή που θα είναι στο ίδιο λεωφορείο με τον Φρανκ όταν φθάσουν στην επαρχιακή πόλη. Ο Ντιν Μάρτιν θα φοράει σε όλη την ταινία το καπέλο του και θα είναι η «κακή» παρέα του Σινάτρα. Η Μάρθα Χάιερ είναι η δασκάλα της πόλης που έχει διαβάσει το βιβλίο του και θα τον ερωτευτεί, με έναν περίεργο τρόπο όμως. Αυτά και άλλα πολλά θα συμβούν στο Some Came Running του 1958, το οποίο κέρδισε και πέντε υποψηφιότητες για βραβεία Όσκαρ. Μια διατριβή στις μικρές καταπιεσμένες κοινωνίες, με τα μυστικά που όλοι γνωρίζουν αλλά κανένας δεν ομολογεί, με τους χειραφετημένους κατοίκους, τα ψεύτικα προσωπεία και την υποκρισία. Ο Σινάτρα θα ταράξει τα ήρεμα νερά επιζητώντας απλά την ελευθερία να κάνει αυτό που θέλει, είτε είναι σωστό (δηλαδή κοινωνικά αποδεκτό) είτε όχι. Κορυφαία ταινία που αξίζει να αναζητήσετε.

Ταινίες που πλησιάζουν  το στιλ του «Στίγματος του κολασμένου» είναι:  «Λολίτα»του Στάνλεϋ Κιούμπρικ , «Πίκ νίκ» του Τζόσουα Λόγκαν, «Γράμμ σε τρείς συζύγους»του Τζόζεφ Μάνκιεβιτς , «Θ΄ ανταμώσουμε σαν ξένοι» του Ρίτσαρντ Κουάιν, « Συμβιβασμός» του Ελία Καζάν, «Η ηδονή της αμαρτίας»του Ντελμερ Ντέηβιτς, «Ο χασάπης» του Κλώντ Σαμπρόλ, «Το χέρι που σκοτώνει» του ΄Αλφρεντ Χίτσκοκ , «Γραμμένο στον άνεμο» και «Αυτή είναι η ζωή μου» του Ντάγκλας Σέρκ, «Δυό βδομάδες σε ξένη πόλη»  και  «Τσάι και συμπάθεια» του Βινσέντε  Μινέλι, «Υψηλή κοινωνία» του Τσάρλς Γουόλτερς, «Η ομορφιά της κολάσεως» του Μάρκ Ρόμπσον.

Υ.Γ Την άλλη Δευτέρα 5 Αυγούστου  θα προβληθεί η βραβευμένη ποιητική δημιουργία του Ζάκ Ντεμί «Οι ομπρέλες του Χερβούργου»

Για οποιαδήποτε επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις ταινίες διαβάζετε kemes.wordpress.com και στο kemes facebook

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας